Adevarata miza a primei runde de consultari de la Cotroceni. "Presedintelui ii convine aceasta situatie"

Marti, 15 Decembrie 2020, ora 00:02
12838 citiri
Adevarata miza a primei runde de consultari de la Cotroceni. "Presedintelui ii convine aceasta situatie"
FOTO: Hepta.ro

Presedintele Klaus Iohannis a avut luni, 14 decembrie, consultari cu reprezentantii partidelor si formatiunilor politice reprezentate in viitorul Parlament in vederea desemnarii candidatului pentru functia de prim-ministru. Nu s-a ajuns insa la niciun consens, seful statului anuntand ca nu au fost intrunite conditiile pentru desemnarea unui premier.

"Am avut astazi o prima runda de consultari cu formatiunile care vor fi reprezentate in noul parlament care se va constitui, in urma alegerilor parlamentare. Aceasta prima runda de consultari a dus la un schimb de opinii bun intre reprezentantii acestor formatiuni si mine, insa pot sa spun ca astazi nu sunt inca intrunite conditiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Am primit astazi chiar cateva propuneri, insa cred ca este nevoie de cel putin inca o runda de consultari, pana cand lucrurile se cristalizeaza.

Avand in vedere ca BEC a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt indeplinite conditiile pentru convocarea noului parlament si intentionez sa convoc noul parlament pentru data de 21 decembrie, saptamana viitoare, luni se va constitui noul Parlament", a afirmat presedintele, dupa consultarile cu reprezentantii partidelor.

PSD l-a propus pe Alexandru Rafila pentru sefia Executivului si un Guvern minoritar sau de uniune nationala, PNL il sustine pe Florin Citu, USR-PLUS pe Dacian Ciolos, AUR pe Calin Georgescu, iar liderul UDMR Kelemen Hunor a anuntat ca Uniunea poate avea doua-trei persoane pentru functia de premier, insa fara a da nume.

Care sunt urmarile lipsei de consens a partidelor privind o propunere de premier

Analistul politic Adrian Zabava a observat ca presedintele Klaus Iohannis nu se grabeste in a lua o decizie privind persoana care va organiza urmatorul Executiv, "acest lucru inseamnand ca presedintelui ii convine aceasta situatie".

In schimb, un guvern interimar ridica numeroase probleme.

"Putem sa constatam ca reflectoarele sunt puse mai degraba pe politica decat inspre pandemie. Presiunea e luata de pe guvern, iar daca presedintele nu se grabeste cu numirea, asta inseamna ca gestionarea pandemiei cu un guvern interimar este pe placul presedintelui.

Putem functiona cu un guvern interimar o buna perioada de timp. Am inteles lucrul acesta inclusiv in negocierile dintre PNL si USR. Cele doua partide se strang cu usa. Se pare ca principala presiune este bugetul si nu cred ca aceste partide isi permit sa taraganeze bugetul. Cred ca presiunea va deveni din ce in ce mai mare", a afirmat Adrian Zabava pentru Ziare.com.

Desi Guvernul Ciuca poate sa elaboreze bugetul pe 2021, analistul politic considera ca acesta nu va fi votat de Parlament daca este elaborat doar de PNL.

"Eu nu cred ca ceilalti posibili parteneri de guvernare ar accepta sa voteze un buget PNL, fara consultari cu ei. Exista posibilitatea tehnica a dezvoltarii bugetului doar de catre PNL, dar interesele celorlalte partide vor face ca acest lucru sa nu se intample. Un buget nou nu cred ca ar putea trece prin Parlament fara sprijinul celorlalte partide", a afirmat Adrian Zabava.

Pe de alta parte, specialistul in comunicare politica Radu Delicote avertizeaza ca in conditiile pandemiei Romania nu isi permite sa nu aiba un buget stabil pentru urmatorul an.

"Daca nu ai buget va fi folosit cel de anul precedent, dar nu mi se pare ca suntem in scenariu in care sa ne permitem acest lucru, dat fiind problemele economice care apar in perioada de pandemie", a afirmat Radu Delicote.

E nevoie de un plan de guvernare

Radu Delicote sustine ca cel mai important aspect al negocierilor dintre cele trei partide care si-au anuntat intentia de a forma o coalitie este planul de guvernare.

"E importanta armonizarea programului de guvernare. Asta cred ca va fi cea mai puternica tema administrativa si politica. USR-PLUS vrea, de exemplu, sa rescrie tot programul PNL-ului. Toata tara ar trebui sa se uite, de fapt, la programul cu care coalitia de guvernare va veni. Partidele au programe de guvernare extrem de dificila. E mai delicios sa vorbesti despre o persoana, dar cred ca cel mai important e ce vor pune pe masa la negocieri", a afirmat Radu Delicote pentru Ziare.com.

Cezar Gheorghe, expert în agricultură și membru al Mișcării „România Renaște!” (MRR), acuză PNL, PSD și USR că nu au făcut nimic pentru a preveni dezastrul provocat de inundații
Cezar Gheorghe, expert în agricultură și membru al Mișcării „România Renaște!” (MRR), acuză PNL, PSD și USR că nu au făcut nimic pentru a preveni dezastrul provocat de inundații
Cezar Gheorghe, expert în agricultură și membru al Mișcării România Renaște!”, a scris o postare pe Facebook prin care acuză partidele PNL, PSD și USR că nu au făcut nimic pentru a...
PSD decide în ședință dacă susține proiectul - dedicație pentru Iohannis. Ciolacu: „Nu l-am votat și nu o să-l votez niciodată”
PSD decide în ședință dacă susține proiectul - dedicație pentru Iohannis. Ciolacu: „Nu l-am votat și nu o să-l votez niciodată”
Biroul Permanent Naţional al Partidului Social Democrat va decide luni dacă susţine proiectul de lege depus de PNL care permite preşedintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile...
#guvern, #analiza, #PNL, #USR, #PSD, #Iohannis, #UDMR , #PNL
  1. Un fost președinte PNL a desființat toată conducerea actuală. „Orice vot pentru Ciucă este pentru al treilea mandat al lui Iohannis”. Rareș Bogdan și Bode, „niște nevertebrate”
  2. Reacția publică a președintelui AEP Toni Greblă despre legea care-i va permite președintelui să candideze pentru Senat
  3. Mircea Geoană conduce în diverse scenarii pentru turul al doilea la prezidențiale. Marcel Ciolacu „îi suflă în ceafă”. Cine completează clasamentul general SONDAJ
  4. Rareș Bogdan a ieșit la atac: „Mă întreb dacă sunt sănătoși la minte. O gravă încălcare!"
  5. PSD decide în ședință dacă susține proiectul - dedicație pentru Iohannis. Ciolacu: „Nu l-am votat și nu o să-l votez niciodată”
  6. Mircea Geoană susține că Occidentul ”și-a distrus programatic satul”: "Să investim și să facem din România o țară echilibrată"
  7. Condițiile puse de Elena Lasconi pentru a participa la dezbateri prezidențiale. Cea mai importantă: fără Diana Șoșoacă VIDEO
  8. Kelemen Hunor: Liberalii au o datorie față de Klaus Iohannis pentru că "i-a ţinut la guvernare"
  9. Elena Lasconi promite desecretizarea cheltuielilor Administrației Prezidențiale: "E primul lucru pe care o să-l fac" VIDEO
  10. Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Subiectele de discuție