Bucurestiul, la mana depresivului Brexit

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 28 Iunie 2016, ora 17:21
4488 citiri
Bucurestiul, la mana depresivului Brexit

Daca ati suferit cand Romania a fost eliminata de la Euro 2016 inca din faza grupelor, in urma infrangerii pe care ne-au administrat-o albanezii, doar imaginati-va cum trebuie sa se simta englezii dupa le-a fost eliminata echipa nationala in optimi de bravii islandezi.

O durere care vine pe un fond astenic provocat de angoasa instalata dupa referendumul pentru iesirea M. Britanii din UE. O depresie si mai sadica trebuie sa bantuie prin Albion, infrangerea din fotbal avand si acolo, probabil, forta simbolica pentru sentimentul mai general de nesiguranta si deriva care s-a instalat dupa ce au inceput sa apara primele consecinte ale votului de joia trecuta.

Exista in confuzia si deruta instalate dupa Brexit de-a lungul Regatului Unit al Marii Britanii o sansa de a reconstrui, in scenariul cel mai optimist, doua lumi mai bune care sa faca uitat esecul celei careia i-a luat locul.

Care sunt sansele ca Uniunii Europene sa-i mearga mai bine si, in acelasi timp, si Marea Britanie sa infloreasca asa cum n-a reusit in colaborare cu UE?

Dupa toate proabilitatile si analizele, zero.

Britanicii, in virtutea bunului simt al empiristilor anglo-saxoni, isi evalueaza pabugele pe care le vor suferi in urma proastei afaceri pe care au facut-o alegand sa iasa din UE.

Liderii de la Bruxelles n-au pierdut niciun moment sa arate cat de pregatiti erau in asteptarea de a scapa de "perfidul" albion. Doar Angela Merkel a lasat sa se inteleaga ca Europa va avea rabdare cu Marea Britanie in procesul de negociere a iesirii din UE. Cert e ca va exista o iesire.

Premierul David Cameron si-a baut cu demnitate cucuta politica si a anuntat ca nu exista cale de intoarcere. Dar intrebarea care-i framanta cel mai mult pe britanici astazi este incotro se vor indrepta dupa ce se vor rupe de UE?

Pana se hotarasc insularii ce fac in viitor, europenii dau semne ca stiu brusc foarte bine pe unde s-o apuce, ca si cum Brexit-ul i-ar fi iluminat din bezna in care i-au adus ultimele crize care au destramat Uniunea Europeana. Asta-i va face, desigur, sa aplice asupra Marii Britanii masuri si acorduri care o vor transforma intr-un exemplu pe care niciun alt stat sa nu si permita sa-l urmeze.

Aceasta determinare a liderilor UE, pe de alta parte, fie ca e mimata sau reala, ar trebui sa fie momentul fondator al noului statut pe care Romania sa-l castige in cadrul Uniunii Europene.

Chiar daca principalele partide de la noi, PSD si PNL, par infinit mai tentate de cum sa devoreze ceea ce a mai ramas din balamaua UNPR, bucata cu bucata fiind calea cea mai eficienta de a desfiinta fostul partid al generalului Oprea, iar criza provocata de Brexit e ultima lor grija, cel putin la nivel de Executiv Romania e obligata sa actioneze potrivit maretiei momentului.

Iar bunul simt comun, de la empiristi citire, ne spune ca este momentul ca Romania sa obtina la Bruxelles cel putin promisiunea acceptarii in spatiul Schengen. E punctul de la care ar trebui sa pornim negocierea noului cadru al Uniunii Europene. Orice altceva sub acest prim pas este si va fi considerat in primul rand un esec al abordarii noastre, abia apoi al liderilor de la Bruxelles.

E si pentru Klaus Iohannis o buna ocazie sa faca uitata gafa de la Sofia, cand Bulgaria ne-a facut de ras la cel mai inalt nivel. Sa nu fim surprinsi daca vom afla ca in final nu vom obtine, totusi, mai nimic in urma acestei oportunitati.

In oricare dintre cazuri, sa nu disperam. In fond, lectia Brexit-ului poate fi citita si asa: ai grija ce iti doresti, ca s-ar putea sa ti se intample.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Romania Iohannis Brexit, #efecte Brexit , #PNL