Cine spera ca Victor Ponta va incepe sa sufle flacari pe nas de la Soci la auzul vestii despre demonstratia de forta a lui Crin Antonescu a ramas probabil dezamagit. Dar o asemenea reactie nici nu era de asteptat.
Nu pentru ca dl. Ponta nu ar fi perceput mesajul de forta al liderului liberal. Era si greu sa nu-l priceapa la cat de explicit a fost. Nu ca nu si-a dat seama care va fi rolul lui Klaus Iohannis in pozitia de vicepremier - un rival aproape declarat pentru chiar sefia Guvernului. Nu pentru ca nu ar fi inteles ca PNL joaca ultima carte electorala pe care o mai are, adica pe aceea a opozitiei liberale din interiorul guvernului de stanga.
Dar Victor Ponta nu isi permitea o reactie nervoasa. Pe de-o parte, nervozitatea sugereaza slabiciune, arata atingerea unui punct vulnerabil. Pe de alta parte, daca reactionezi negativ la nominalizarea lui Klaus Iohannis, purtatorul mitului german, premierul refuzat din 2009, nu numai ca enervezi o parte a electoratului USL ramas cu aceasta nostalgie, dar mai realizezi si o paralela cu refuzul lui Traian Basescu, ceea ce sigur nu iti doresti, mai ales acum cand presedintele l-a reevaluat pe Klaus Iohannis si il apreciaza drept "un castig pentru Guvern".
Adica de ce sa nu-l vrea Victor Ponta pe neamt, ca sa faca ordine si disciplina?, se putea intreba multa lume. Mai ales dupa demonstratiile grandioase de incompetenta si haos oferite de institutiile statului in ultimele saptamani.
Si atunci, centrul a ramas imaculat. Victor Ponta a transmis de la Soci un mesaj calm, prietenos fata de Klaus Iohannis: "Am vazut propunerile facute de colegii liberali. Sunt oameni de valoare, in frunte cu domnul Iohannis pe care nu doar ca il doresc in Guvern, dar cred ca ar aduce un plus Guvernului. Celelalte decizii tehnice, cum vom proceda in continuare, le vom lua in tara".
Din jurul premierului, insa, au venit reactiile dure. De la aceea mai tehnica, sa-i spunem, a lui Dan Sova, pana la aceea severa a lui Ilie Sarbu, intr-un interviu pentru Gandul: "La final, tot premierul va decide cu cine va lucra. Mi se pare de bun simt chestia aceasta, nu poti sa impui pe cineva. Nu vorbesc de un caz special aici, vorbesc de o procedura, nu ca unul sau altul ar avea probleme. E prea mult spus sa vina si sa spuna: aceasta este propunerea noastra si la revedere. Nu se poate discuta asa. Acesta este tonul pe care l-am simtit in ultimele zile. Ca acum intra ei la guvernare, ca si cum doi ani de zile au fost pe strada".
Ei spun, probabil, ceea ce Victor Ponta nu poate sa spuna fara sa riste un deficit de imagine. Ce optiuni are odata revenit in tara?
In discutie nu este atat nominalizarea la Interne, cat pozitia de vicepremier, adica exact aceea la care liberalii tin mai mult sub aspectul imaginii.
Victor Ponta se poate crampona de problemele tehnice invocate de Dan Sova, dar asta ar insemna sa riste un scandal in USL, scandal pe care sa-l si deconteze. Oamenii nu prea inteleg ei poate cum e cu vicepremierii si structura Guvernului, dar sa risti ruperea USL de dragul lui Gabriel Oprea, unul dintre politicieni cu scoruri foarte mici in sondaje, e greu de digerat.
Sigur ca nici la Gabriel Oprea nu poate sa renunte. UNPR are un rol foarte important, de "aspirator" de traseisiti in ecuatia majoritatii pe care PSD nu numai ca si-a format-o, ci si-o si intareste.
Cel mai probabil, va cauta un artificiu de compromis, cat timp nici Crin Antonescu nu tine cu cerul si pamantul, cel putin nu in declaratiile publice, ca dl. Iohannis sa-i ia painea lui Gabriel Oprea: "Nimeni din PNL nu am spus ca domnul Iohannis vrem sa fie vicepremier pe probleme de aparare. Pana in acest moment, ministrul Finantelor a fost vicepremier. Noi l-am propus pe domnul Iohannis sa fie ministru de Interne si vicepremier. Fara nimic altceva."
Asadar, putine motive de indoiala ca dl. Iohannis va deveni vicepremier "fara nimic altceva". Si dupa aceea?
Un om cu multa experienta guvernamentala imi spunea: "N-ai nicio sansa in Guvern daca nu te vrea premierul. Rezisti o vreme, dar dupa aceea tot 'te face' ".
Parasutat din linistitul Sibiu in trepidantul, ametitorul Bucuresti, in fruntea unui minister plin de vulpi, de grupuri, de generali grei si unsi cu toate alifiile, pe care nu ii cunoaste, ale caror jocuri nu le stie, pentru ca nu le poti cunoaste decat din interior, si in pozitia de rival explicit al premierului, nu stiu cate sanse are Klaus Iohannis.
Si deja devine tot mai clar ca dl. Iohannis va ramane si fara plasa de salvare de la Primaria Sibiu. Nu numai ca liderii PSD au devenit foate scrupulosi cu legea si nu accepta niciun rabat de la regimul incompatibilitatilor, dar si Crin Antonescu a anuntat ca "lucrurile vor fi foarte clare, nu se va incalca sau eluda legea, prin decizia de ieri, domnul Klaus Iohannis a facut aceasta alegere (intre functia guvernamentala si functia de primar - n.red.) ".
Bun venit in lumea politica din Bucuresti, d-le Iohannis, e fascinanta, o sa vedeti!