Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vasile Dancu: Iohannis vrea cat mai multa putere - Interviu

Joi, 21 Februarie 2013, ora 12:23
6271 citiri
Vasile Dancu: Iohannis vrea cat mai multa putere - Interviu
Foto: Arhiva

Crin Antonescu si-a "inventat un premier de rezerva" aducandu-l pe Klaus Iohannis in PNL, iar daca nu s-au gandit pana acum, pesedistii se gandesc deja la o "contralovitura", a declarat sociologul Vasile Dancu (PSD) pentru Ziare.com.

Intr-un interviu acordat la scurt timp de la surprinzatoarea intrare a primarului Sibiului in Partidul National Liberal, Vasile Dancu a explicat ca prin aceasta miscare Crin Antonescu nu face decat sa "traga cu tunul dupa vrabii", incercand sa "zdrobeasca" concurenta din partid pentru "un deceniu", desi la congresul din acest weekend ar fi obtinut oricum tot ce ar fi vrut.

Vasile Dancu mai explica si faptul ca slabiciunea Opozitiei ii face pe partenerii USL sa se atace intre ei, in loc sa ramana uniti. El reaminteste ca PNL a "crescut brusc, cu spijinul PSD", iar acum pare sa nu suporte competitia interna in USL, dupa experienta din 2008, cand au fost singuri la guvernare, desi tot cu sprijinul parlamentar al PSD.

Totodata, acesta spune ca PNL a "crescut brusc in importanta politica", dar nu are personalitati destule in partid. Asa se explica importul facut in ultimul timp, PNL putand sa isi satisfaca "orice moft". In plus, Crin Antonescu incearca astfel sa isi securizeze pozitia.

In ceea ce il priveste pe Klaus Iohannis, "Motivatia este una singura in asemenea situatii: dorinta de putere. Daca o sa-mi spuneti ca primarul din Sibiu are destula putere, atunci va raspund mai nuantat: dorinta de mai multa putere sau chiar dorinta de cat mai multa putere".

Ce obiective politice a urmarit Crin Antonescu prin aducerea lui Klaus Iohannis in PNL? Este o actiune cu substanta politica sau doar o simpla lovitura de imagine in contextul tulburarilor din PNL? Cat de mult va conta la Congresul PNL?

Crin Antonescu a reusit o lovitura de imagine, imagine pura as putea spune. O lovitura reusita, dar loviturile de imagine au efect pe termen scurt. Puternic, dar pe termen scurt. Nu cred ca tulburarile din PNL reclamau o asemenea miscare politica, cred ca este un fel de a trage cu tunul dupa vrabii.

Cred ca la actualul Congres Crin Antonescu nu ar fi avut nicio problema, ar fi defilat si ar fi hotarat tot ceea ce ar fi dorit. Miscarea pe care a pus-o in piata politica alaturi de Ponta a fost una de un mare succes politic. Prestatia de dupa, inclusiv problemele din interior, conteaza mai putin atunci cand duci armata de partid la putere.

Am senzatia ca presedintele PNL a vrut un Congres in care sa zdrobeasca orice impotrivire pe un deceniu in avans, altfel nu-mi explic de ce atata efort. Nu va avea mari probleme in Congres chiar daca venirea lui Iohannis nu va fi primita doar cu urale. Vor fi si unii care nu vor fi incantati, dar nu va spune nimeni nicio vorba de impotrivire. Penelistii sunt oricum destul de cuminti, nici la venirea lui Becali nu au comentat public foarte multi, doar Tariceanu si o echipa de simpatizanti, desi erau multi care comentau pe la colturi.

Este acest episod un semnal transmis de PNL catre PSD, dupa recentele atacuri reciproce? Se prefigureaza un tandem Antonescu-Iohannis in paralel cu tandemul Oprescu-Ponta?

Da, senzatia tuturor este ca Antonescu si-a inventat un premier de rezerva, in caz ca se accidenteaza Ponta. S-ar putea sa nu fie adevarat, dar toata sfera publica vorbeste doar despre asta.

Cred ca liberalii au crescut brusc cu sprijinul PSD si nu suporta competitia interna cu echipa pesedistilor din USL. Nu se pot adapta, deoarece au avut experienta cand conduceau singuri guvernul, cu sustinerea mascata a PSD in Parlament si cu 22% procent.

A fost o situatie rara cu care nu se mai pot intalni. Acum au obtinut paritate, desi aici PSD a facut un sacrificiu, deoarece ponderea PSD este aproape de 2 la 1.

Poate ca si pesedistii sunt frustrati in competitia cu PNL, dar succesul aliantei lor politice ar trebui sa-i convinga sa se abtina de la conflicte interne, si unii, si altii.

Poate ca slabiciunea Opozitiei produce, indirect, aceasta tensiune in coalitia de guvernare. Cand opozitia e puternica, cei de la guvernare sunt mai uniti si mai solidari. Asa, energia si agresivitatea se directioneaza spre interior.

Chiar daca Antonescu nu a vrut sa faca o miscare de ostilitate fata de PSD, va fi greu sa ii convinga pe pesedisti ca a vrut doar sa intareasca USL cu un personaj politic credibil.

De ce promoveaza Crin Antonescu atat de multi oameni din afara PNL (Sorin Frunzaverde, Dan Voiculescu, Gigi Becali, Klaus Iohannis, Victor Ciorbea, Petre Roman, Sorin Rosca Stanescu, etc), in timp ce liberali puternici (Vlad Moisescu, Andrei Chiliman, Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban, Neagu Djuvara, Adriana Saftoiu, Catalin Chereches) sunt marginalizati, unii chiar exclusi?

Este un partid care a crescut brusc in importanta politica si mai ales in pondere si nu are destule personalitati. Are multe pozitii eligibile si isi permite sa-si faca orice moft, e loc pentru cei veniti dinafara fara a prejudicia grav locurile pe liste ale conducerii.

Este si o modalitate prin care liderul isi securizeaza functia, aduce multi oameni dinafara, oameni care ii sunt fideli si formeaza un grup de suport care este coeziv si merge alaturi de presedinte, nu alaturi de alte factiuni din partid. Cred ca este si o presiune mare pe liberali, deoarece liberalismul are in aceste vremuri o imagine buna.

Ce interes credeti ca are Klaus Iohannis sa intre in PNL? Cum a evoluat Iohannis in sondaje dupa episodul din 2009? Care este profilul sau ca politician?

Motivatia este una singura in asemenea situatii: dorinta de putere. Daca o sa-mi spuneti ca primarul din Sibiu are destula putere, atunci va raspund mai nuantat: dorinta de mai multa putere sau chiar dorinta de cat mai multa putere. Este general uman, este o nevoie care apare chiar si in cazul oamenilor decenti si seriosi ca si Klaus Iohannis.

Dupa episodul din 2009 nu prea l-a mai masurat sociologic nimeni pe primarul Sibiului. A disparut asa cum a venit. Nu are inca un profil politic, nu ne-a vorbit despre vreun proiect. Oamenii il judeca in functie de felul in care arata orasul pe care-l administreaza.

Are o imagine buna in sondaje, dar sunt curios care va fi evolutia. O mare parte din imaginea publica pozitiva era generata de faptul ca era neamt si nu facea parte din nici un partid politic. Apartenenta la un partid s-ar putea sa-l faca sa mai piarda din simpatie.

Ca sa devii mare conducator politic national trebuie sa aduci o viziune, sa dai lupte, sa castigi batalii nationale, nu doar locale, sa emotionezi si sa motivezi anumite grupuri sau categorii sociale. Pe acel Iohannis inca nu l-am vazut, am vazut doar gospodarul si neamtul serios si linistit.

Ca ardelean sper ca Iohannis nu va mai pleca dezamagit din Bucuresti, ca in episodul din 2009, cand senzatia tuturor a fost ca a folosit ca instrument de lupta impotriva lui Basescu. Este un administrator bun, un om modest si fara defectele vizibile ale politicienilor romani.

Dar acum a intrat intr-o alta liga si va trebuie sa stie sa lupte politic cu adversarii partidului sau sa atace, sa suporte atacuri, sa negocieze sau sa faca compromisuri. Daca are vocatie, va rezista si eu ii doresc mult succes in jungla politicii dambovitene.

Cum credeti ca a receptat conducerea PSD aceasta miscare politica a partenerilor de uniune?

Conducerile marilor partide nu sunt formate din ingeri, apostoli sau fecioare neprihanite. Nu cred ca au fost surprinsi deoarece in asemenea situatii te astepti la ce-i mai rau din partea celor cu care te afli in aceeasi barca. Daca nu s-au gandit la asta, se gandesc deja la o contralovitura, in cazul in care au perceput gestul liberalilor ca unul ostil. Deocamdata insa stiu ca unitatea este mai buna decat discordia si nu cred ca vor declansa un razboi politic pentru ca nu e o tema legitima de scandal.

Pe de alta parte PSD nu are de ce sa-si faca probleme: Victor Ponta are o intentie de vot si o incredere care-i permit acum sa ocupe orice functie, Oprescu este o rezerva buna, in toata splendoarea independentei lui, iar perioada de guvernare va consolida si lideri care vin din urma si care incep sa performeze in sondaje (Liviu Dragnea, de exemplu).

In plus, pesedistii nu cred ca au uitat ce scrie in protocol: candidatura la prezidentiale o ia cel mai bine plasat in sondaje la acel moment. Crin Antonescu se erodeaza un pic prea repede in ultima vreme, poate si din cauza hartuirii din interior, iar tandemul cu Iohannis poate ca este menit sa-l consolideze in sondaje, s-ar putea sa nu fie indreptat impotriva pesedistilor. In acest caz miscarea lui ar fi legitima, nu ar trebui sa primeasca vreo reactie de la PSD.

Se distanteaza PNL si PSD? Exista riscul sa se distanteze atat de mult incat USL sa se rupa in acest an?

Nu au niciun motiv rational sa se desparta. Ar fi o greseala si singurul pericol pentru destramarea USL ar fi sa interiorizeze discursul din exterior care din prima zi face previziunea ca aceasta coalitie se va rupe.

In acest moment coalitia este solida, cred ca se va consolida dupa ce se va termina perioada de instalare pe functii. Daca USL va trece cu bine si testul regionalizarii, atunci va rezista pana la alegerile urmatoare. Regionalizarea insa va fi un examen destul de complicat, cu ambitii locale, discutii, variante alternative, mai mult sau mai putin gandite.

Ce efect va avea aceasta miscare politica, intrarea lui Iohannis in PNL, asupra Opozitiei?

Nu prea mai stiu ce insemna opozitie acum. Poate dupa ce se va incheia Conventia PDL de luna viitoare vom putea evalua daca PDL se va revigora si va putea sa dea o replica guvernarii si coalitiei USL.

Deocamdata opozitia a pierdut un politician care se exprima cu curaj impotriva centralismului sau imposturii dambovitene. Sper sa fie un castig pentru politica, nu o pierdere pentru Transilvania.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Klaus Johannis PNL Antonescu, #Dancu Johannis PSD PNL, #Dancu rupere USL, #Dancu Johannis , #PNL