Klaus Iohannis, despre regionalizare, statutul sau in PNL si viitorii procurori sefi Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 28 Martie 2013, ora 13:22
9549 citiri
Klaus Iohannis, despre regionalizare, statutul sau in PNL si viitorii procurori sefi Interviu
Foto: Ziare.com

Klaus Iohannis, prim-vicepresedintele PNL, afirma ca, daca premierul, in calitate de ministru al Justitiei interimar, va propune pentru sefia Parchetelor persoane cu care PNL nu este de acord, vor aparea tensiuni in USL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Klaus Iohannis si-a exprimat speranta ca Victor Ponta nu va face aceste propuneri fara consultarea partenerilor din coalitie.

In privinta regionalizarii, prim-vicepresedintele liberal a declarat ca grupul de lucru pe care il conduce in PNL pentru acest proiect nu are intentia de a concura comisia condusa de Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis a precizat ca ar putea fi interesat de un post de guvernator liberal cu doua conditii: sa fie o functie pentru care se organizeaza alegeri de tip local, iar capitala regiunii sa fie la Sibiu.

Vor exista criterii de stabilire a capitatelor de regiune

Sunteti seful comisiei constituita in cadrul PNL pentru planul de regionalizare a Romaniei, in paralel cu comisia care functioneaza in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, condusa de Liviu Dragnea. Care sunt principalele diferente intre viziunea liberala si cea social democrata in privinta regionalizarii?

Nu cunosc astfel de diferente si nu de aceea a fost infiintata comisia sau, mai exact, grupul de lucru. Noi, conducerea PNL, am avut o intalnire cu alesii locali, presedinti de CJ, primari, si am ajuns la concluzia ca nu putem sa intram intr-o discutie fara sa stim noi, in PNL, cum ne imaginam regionalizarea, indiferent de cum o vad altii.

Noi am simtit nevoia unei viziuni proprii, viziune care apoi va fi dezbatuta in cadrul USL, poate PSD va avea o viziune identica sau diferita, vom vedea. Dar noi nu lucram pentru a combate proiectul cuiva, ci pentru a avea un proiect care ne reprezinta si cu care putem sa mergem sa ne sustinem punctul de vedere unde va fi nevoie.

Si care sunt pilonii viziunii liberale in privinta regionalizarii?

Am avut doar o singura intalnire a acestui grup de lucru. Am reusit sa abordam si sa clarificam cateva lucruri. De exemplu, ne-am pus intrebarea daca vrem noi, liberalii, regionalizarea sau nu o vrem? Raspunsul e da. Si am propus un mecanism in doi pasi.

Primul pas, infiintarea regiunilor pana la 1 ianuarie 2014, pentru a intra in exercitiul bugetar european 2014-2020 cu o situatie clarificata cat se poate. Dupa aceea, pana cand vor fi alegeri, posibil in 2016, sa existe un respiro necesar elaborarii intregii legislatii specifice. Pentru a stabili cum vor fi conduse, de cine vor fi conduse, ce sarcini vor prelua de la Guvern, ce vor prelua sau nu vor prelua de la judete.

Aceasta perioada de prima etapa sa aiba o conducere prin rotatie a regiunii. Si etapa a doua, dupa ce avem toata legislatia, sa facem alegeri pentru conducerea regiunilor. Nu am discutat inca ce vor prelua regiunile de la Guvern si judete, nu am discutat capitalele de regiuni, nu am discutat limitele regiunilor.

Exista rivalitati intre actualele capitale de judet pentru a deveni capitale de regiune. Una dintre cele mai invocate este chiar rivalitatea Brasov-Sibiu, pentru regiunea centru. Pot fi aceste rivalitati obstacole majore in calea regionalizarii?

In niciun caz.

Vor exista criterii precise de stabilire a capitalelor de regiune?

Este obligatoriu sa existe criterii pentru stabilirea acestor capitale.

Daca Sibiul nu va fi capitala de regiune, nu ma intereseaza functia de guvernator

S-a speculat ca vreti sa deveniti guvernator al regiunii centru a carei capitala sa fie la Sibiu. Este adevarat?

Aici putem sa mergem in profunzime. Pot sa va confirm ca nu este o prioritate pentru mine sa devin guvernator. In mod cert, nu vreau sa fiu guvernator interimar sau numit de cineva. Daca se va ajunge la o alegere de tip alegeri locale, pentru functia de guvernator, sau cum se va numi ea, este posibil sa depun candidatura, dar altfel sigur nu. Nu pot decide acum daca voi candida.

Ca primar al Sibiului, imi doresc ca Sibiul sa fie capitala regionala din orice regiune ar face parte. Sibiul are foarte multe atuuri si istorice, si economice, si administrative pentru a fi un candidat foarte serios pentru o capitala regionala. Aceste lucruri pot avea o legatura impreuna. Pot sa va spun ca, daca se stabileste alta capitala, nu Sibiul, nu voi candida pentru o pozitie de conducere pentru ca nu ma intereseaza.

Exista riscul unei erodari a popularitatii dupa renuntarea la statutul de independent

Ati intrat in politica mare direct la varful unui partid aflat la guvernare. Ati ars, asadar, niste etape. Simtiti ca ati fost asimiliat cu adevarat de PNL, ca aveti autoritatea reala a unui numar doi in partid?

Pot sa va spun ca am fost foarte bine primit. Inclusiv de persoane care ar putea crede, teoretic, ca am sarit prea repede, prea sus. Nu am probleme in a discuta cu colegii problemele de partid. Ca ei, fiecare pentru el, ma accepta ca numar doi sau ma vede altfel, nu pot sa spun, dar pot sa confirm ca doresc sa ma implic suficient de mult in partid. Nu ma implic pentru aceasta functie, ci pentru a avea rezolvari.

V-ati creat o mare popularitate ca independent, cu un profil mai degraba apolitic. Cand ati fost propus premier independent in 2009, s-a creat aproape un mit in jurul dvs. Nu va temeti ca va veti eroda popularitatea prin acest angajament politic la varf? Cu atat mai mult cu cat inteleg ca va intereseaza mai mult functii elective.

Sper sa confirm si intr-o pozitie de neindependent ca fac o politica buna pentru Sibiu si pentru PNL. Sigur ca exista acest risc. Unii sau altii se simt mai distanti fata de ce fac eu acum in raport cu ce am facut inainte. Sunt si oameni care au salutat pasul facut in PNL.

Daca va referiti la functia de premier, un independent poate fi premier pentru o perioada de tranzitie de 3 luni, 6 luni, dar pozitia de prim ministru este eminamente politica si trebuie ocupata de regula de exponentul unui partid politic.

Nu mi-am dorit sa fiu premierul independent al Romaniei pentru o perioada foarte lunga. Daca cineva vrea sa joace in politica nationala, trebuie la un moment dat sa puna cartile pe masa si sa spuna in ce echipa vrea sa joace. Eu vreau sa joc in echipa liberala.

Daca premierul nu se va consulta cu liberalii in privinta procurorilor sefi, vor fi tensiuni in USL

Dar premierul liberal al Romaniei vreti sa fiti, desi nu e o functie electiva?

Nu e o prioritate. Dar nu pot sa spun ca nu voi candida pentru aceasta functie. Este totusi o candidatura care trebuie validata de Parlament. Nu e pozitie numita, nu il numeste nimeni pe primul ministru, dupa cum au declarat unii politicieni in pozitii inalte. Premierul e propus de politicieni, e formal nominalizat de presedinte si este ales de Parlament.

Premierul, ministru interimar al Justitiei, intentioneaza sa numeasca procurorii sefi dupa consultari cu presedintele si cu CSM, conform propriei declaratii. Daca nu se va consulta cu dl. Antonescu sau daca viitorii procurori sefi nu vor fi propuneri pe placul liberalilor, pot aparea tensiuni in USL?

Da, se poate crea o tensiune, fara indoiala. Dar eu zic sa pastram calmul pana vedem ce se intampla. Sa comentam faptele, nu prezumtiile. Eu nu cred ca se poate intampla asa ceva, ca premierul sa preia interimatul la Justitie si sa numeasca procurorii sefi fara sa consulte partenerii de coalitie.

Doar o scapare intr-o declaratie?

Asa sper.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis regionalizare PNL, #Iohannis Ponta procurori sefi, #Iohannis guvernator Sibiu , #PNL