S-au batut ca sa-l faca presedinte pe Iohannis. Acum nu mai cred in nimeni

Autor: George Mioc - CEO
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 07:48
21900 citiri

Banuiam, dar nu credeam ca efectele vor fi atat de ingrozitoare: o mare parte din alegatorii dezamagiti de presedintele Iohannis au preferat ca, in Duminica Orbului, sa stea acasa. Nu o spun doar eu, au afirmat-o in ultimele zile mai multi sociologi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung puncteaza si el acest efect al regimului Iohannis asupra electoratului. Absenteismul masiv din Bucuresti, dar si din alte orase a avut drept principala sursa publicul liberal, care acum nu mai are incredere in nicio formatiune politica.

Sigur ca este o optiune controversata - eu, personal, cred ca au gresit - dar, inainte de a-i blama pe sutele de mii de romani care au stat acasa, ar fi bine sa-i intelegem.

Sa ne amintim doar de faptul ca prima rugaminte adresata lui Klaus Iohannis, de catre un grup de intelectuali prestigiosi, a fost sa nu-l aduca pe Dan Mihalache la Cotroceni.

"Ii asigur pe semnatarii ei ca raman credincios promisiunilor si angajamentelor pe care mi le-am luat fata de romanii din tara si din strainatate. Acest lucru se va reflecta in toate deciziile mele, inclusiv in privinta echipei de consilieri", le-a raspuns Iohannis. Si l-a numit pe Mihalache.

A urmat o glorioasa perioada in care noul presedinte plutea in sondaje, iar criticii care indrazneau, timid, sa-i spuna ca greseste erau linsati mediatic. In acest timp, Klaus Iohannis gira, fara ezitare, pensii speciale si triplarea salariilor nomenclaturii (demnitarilor).

Vacantele cuplului prezidential nu se mai terminau. Dan Mihalache era fotografiat dormind fara rusine, dar Cotroceniul sustinea ca este "o jalnica incercare de discreditare".

In confruntarea dintre ANAF si Antena 3, seful statului roman a aparat initial instrumentul de santaj al turnatorului Voiculescu.

Nu are sens sa mai ofer alte exemple, nu vreau sa fac acum un bilant al dezastrelor din mandatul Iohannis, ci doar incerc sa explic de ce o parte a publicului "de dreapta" (este mai complicat, dar deocamdata sa acceptam aceasta eticheta) si-a exprimat optiunea politica absentand de la vot.

Nu l-as subestima, taxandu-l drept incult, lenes sau lipsit de intelegere a fenomenului democratic. In Bucuresti, in Iasi sau in Targu Mures au existat optiuni decente, dar la Craiova, Ramnicu Valcea sau Baia Mare, nu. Primarul Chereches a fost reales cu sprijinul unei coalitii din care faceau parte UNPR, PNTCD si Forumul Democrat German. Adversarii sai au intrat in competitie de forma.

In opinia mea, toata tara a fost un mare blat PSD-PNL, de la Sectorul 3 din Capitala la Craiova sau Targu Mures. Primarii penali au fost alesi pe fondul unui cvasi-monopol USL, care a controlat si cea mai mare parte din media.

Nu incercati o comparatie cu alegatorii PSD. Lor li s-a oferit ceea ce li se ofera de obicei: personaje coruptibile, hotarate sa se imbogateasca pe spinarea contribuabililor, dar care promit noi pomeni.

Este exemplara prima promisiune a doamnei Firea: transport "gratuit" in Bucuresti. Nu este deloc gratuit, este pe banii tuturor bucurestenilor si va duce la falimentul regiei, dar pentru alegatorii doamnei suna, probabil, foarte bine.

Privind spre uriasa dezamagire provocata de Klaus Iohannis si la efectele electorale, inteleg ca dreapta are nevoie de o reconstructie radicala si de recladirea increderii. Publicul pe care il definim de dreapta este atent la politica, are standarde etice si cere proiecte credibile, nu cuvinte frumoase. Nu i le ofera nimeni, sta acasa.

Simpla spaima ca vine PSD si le distruge tara sau orasul se pare ca nu mai functioneaza, in special dupa ce multi au inceput sa isi puna intrebarea: cu ce ne-am ales daca Iohannis a ajuns presedinte?

Fara dubiu, nici unul dintre ei nu si-ar fi dorit sa-l fi avut pe Ponta la Cotroceni, dar, repet, trebuie sa intelegem de ce atat de numerosi alegatori sunt dezamagiti si nu au vrut sa voteze.

Dupa acest dezastru numit regimul Iohannis si confratii sai din PNL, va fi nevoie de ani buni pentru ca dreapta sa isi revina. Trebuie cautati numai oameni cinstiti, fara afaceri cu statul, care sa contribuie la reconstructie si este nevoie de proiecte clare, simple si aplicabile.

Populismul este un risc urias, sfatul meu ar fi sa nu incercati sa pacaliti alegatorii de dreapta cu metodele PSD, s-a dovedit ca nu functioneaza. Trebuie pornit de la zero pentru a recladi speranta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri locale 2016 Klaus Iohannis, #Klaus Iohannis PNL alegeri locale , #PNL