Congresul PNL: Antonescu si Iohannis, de la prieteni la adversari. Vot dupa dictare la esalonul 2

Sambata, 28 Iunie 2014, ora 21:08
22816 citiri
Congresul PNL: Antonescu si Iohannis, de la prieteni la adversari. Vot dupa dictare la esalonul 2

Delegatii liberali din toata tara s-au reunit sambata, in a doua zi de Congres, pentru a-si alege noua conducere. Daca votul pentru desemnarea lui Klaus Iohannis ca presedinte a fost cu final asteptat, acesta castigand in fata lui Ioan Ghise cu o majoritate covarsitoare, au existat si momente surpriza.

Astfel, primul anunt facut de noul sef al liberalilor a fost unul care a ridicat sala in picioare. Iohannis le-a spus celor prezenti, inainte de votul pe fuziunea cu PDL, ca democrat-liberalii au fost de acord ca noua formatiune ce va rezulta din aceasta alianta sa se numeasca PNL. Evident, dupa acest anunt, fuziunea a primit un vot pozitiv, doar 6 liberali impotrivindu-se in continuare.

Reactia liderilor PDL nu a intarziat sa apara. In vreme ce prezidentiabilul democrat-liberalilor, Catalin Predoiu, a aflat de la televizor despre aceasta masura, alte voci din partid au aratat ca nu s-a discutat deloc despre aceasta masura. Acum, fuziunea intre PDL si PNL este pusa sub semnul intrebarii.

Un alt moment ce i-a animat pe delegatii liberali prezenti la Congres a fost cel legat de nominalizarea candidatului la prezidentiale, in cursa inscriindu-se atat Klaus Iohannis, cat si Crin Antonescu. Schimbarea de situatie a avut loc dupa ce Iohannis s-a razgandit si a retras rezolutia, anuntand ca aceasta decizie va fi luata cu o alta ocazie.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de la Palatul Parlamentului:

20:29 - Vicepresedintele PMP, deputatul Petru Movila, il critica pe proaspatul presedinte liberal, Klaus Iohannis. Movila sustine ca daca PSD i-ar fi dat lui Klaus Iohannis postul de vicepremier, actualul lider al liberalilor "nu ar fi avut niciodata in cap" o constructie de dreapta, precizand ca la Congresul de sambata al liberalilor s-a vazut cat respect au liberalii fata de PDL.

20:00 - Elena Udrea nu vede cu ochi buni relansarea PNL si fuziunea cu PDL. "Sa nu uitam trecutul recent: liberalii, parte a coalitiei raului in Romania!", scrie liderul PMP intr-o postare pe blog.

19:40 - Deputatul PNL Gratiela Gavrilescu si-a anuntat demisia din partid, aceasta reclamand ca la Congres "s-a votat dupa cum era aranjat si biletele au circulat" si precizand ca se va alatura partidului liberal pe care il va fonda Calin Popescu Tariceanu.

19:30 - Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat, la Digi 24, ca PDL nu a acceptat ca noul partid care va rezulta din fuziunea cu PNL sa poarte numele PNL. Potrivit acestuia, afirmatiile facute de Klaus Iohannis sunt "un pas urias spre esecul fuziunii".

19:16 - "Nu stiu cine i-a promis domnului Iohannis si nu stiu cine l-a mandatat sa preia PDL la cheie, dar de astazi va avea o problema cu PDL-ul",a declarat, la randul sau, deputatul liberal Cezar Preda.

19:00 - Fostul presedinte al PDL, Emil Boc, a declarat sambata ca nu ar renunta la numele formatiunii, in cazul aliantei cu PNL, deoarece PDL are un blazon de aparat, conform Agerpres.

18:50 O alta varianta de "biletel" care a circulat printre delegatii PNL.

18:20 - Deputatul PNL Ludovic Orban l-a laudat, sambata seara, pe noul presedinte al Partidului National Liberal, insa a profitat de ocazie si l-a criticat pe Crin Antonescu, pe care l-a catalogat drep "inconsecvent".

Orban il pune la zid pe Antonescu si il lauda pe Iohannis

18:00 - Sala de la Palatul Parlamentului s-a golit. In continuare se numara voturile pentru vicepresedinti.

17:42 - Klaus Iohannis se pozeaza cu putinii membri PNL ramasi in sala. Nu raspunde intrebarilor jurnalistilor, precizand ca dupa Congres va sustine o declaratie de presa.

17:29 - S-au sigilat urnele. Se numara voturile pentru vicepresedintii PNL. Numaratoarea se estimeaza ca va dura in jur de 2 ore. Delegatii liberali isi consulta "biletul" care le indica pe cine trebuiau sa voteze.

17:10 - S-au deschis balcoanele de la Palatul Parlamentului. Sala este goala, delegatii PNL urmaresc de pe balcon concertul din Piata Revolutiei.

16:55 - Pe holurile de la Palatul Parlamentului, liberalii isi fac ultimele calcule si consulta din nou biletelul cu vicepresedintii pe care ar fi trebuit sa ii voteze.

16:44 - Catalin Predoiu, prim-vicepresedintele si prezidentiabilul PDL, l-a atacat, sambata dupa-amiaza, pe Klaus Johannis dupa ce acesta a anuntat ca PDL a fost de acord ca noua formatiune rezultata din fuziunea cu liberalii sa se numeasa PNL. Democrat-liberalul a spus ca aflat de la televizor ca noul partid se va numi PNL.

Unificarea dreptei, in pericol? Predoiu a aflat de la TV ca rezultatul fuziunii se va numi PNL

16:32 - Europarlamentul PNL Norica Nicolai a declarat ca nu va parasi PNL, desi "Crin Antonescu si-ar dori acest lucru".

Exclusiv: Norica Nicolai, nou atac la Antonescu. Ce spune de plecarea din PNL

"Sunt membra a Partidului National Liberal si voi ramane membra a acestui partid. Nu plec din partid, desi domnul Antonescu si-ar dori acest lucru", a declarat europarlamentarul in exclusivitate pentru Ziare.com.

16:27 - Crin Antonescu le explica jurnalistilor decizia de a candida, aratand ca nu este o ambitie, ci doar a raspuns unei intrebari.

"A trebuit sa dau un raspuns si ma bucur ca raspunsul a putut fi monosilabic si am putut intra in ritmul noului presedinte", a spus Antonescu.

15:35 - A inceput votul pentru vicepresedinti.

15:27 - "In calitatea de noul vostru presedinte retrag rezolutia si o trimit in Delegatia Permanenta!", a spus Iohannis, in aplauzele salii.

"Nu putem sa permitem altcuiva sa ne aleaga candidatul si nu putem sa ratam alegerea celui mai bun pentru prezidentialele din toamna", a mai spus Iohannis, ca explicatie la razgandirea sa.

15:23 - "Constat ca suntem in cea mai fericita situatie in care poate sa fie un partid serios. Sa aiba doi candidati seriosi si daca suntem in aceasta situatie este un moment bun sa ne bucuram. Nu trebuie sa votam nimic astazi, trebuie doar sa constatam ca si un candidat si celalalt are foarte multi adepti. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este sa apara o noua fisura in partid. Asta nu inseamna ca ma feresc de competitie, dar nu astazi", a spus Iohannis.

15:20 - Atat Crin Antonescu, cat si Klaus Iohannis sunt de acord ca prezidentiabilul sa fie numit astazi.

15:14 - Teodor Atanasiu propune, de la tribuna, ca prezidentiabilul PNL sa fie propus in cadrul Congresului. De asemenea, acesta are un mesaj pentru Crin Antonescu: "A fost singurul om politic de onoare, care si-a dat demisia atunci cand PNL nu a obtinut scorul promis nu din cauza lui, ci din cauza noastra (...) Nu putem sa ii cerem acum sa se intoarca. Dati-i ragazul ca poporul sa inteleaga gestul politic de onoare pe care l-a facut, viata lui Crin Antonescu nu s-a terminat".

15:11 - Avand in vedere ca noul sef al liberalilor a fost propus pentru a fi prezidentiabil, alaturi de Crin Antonescu, dezbaterea este acum condusa de Mircea Ionescu Quintus. Acesta aminteste ca noul Statut prevede ca prezidentiabilul este desemnat de Delegatia Permanenta. "Acum nu se pune problema de desemnare, ci de nominalizare", explica Quintus.

15:09 - A treia rezolutie propusa de Iohannis este propunerea de prezidentiabil al dreptei. In sala se cere candidatura lui Iohannis si a lui Crin Antonescu.

15:08 - S-a votat aderarea la PPE. 3 voturi au fost impotriva.

15:06 - S-a votat fuziunea cu PDL. Doar sase liberali s-au declarat impotriva.

15:04 - Iohannis anunta ca PDL a acceptat ca noul partid de centru-dreapta sa se numeasca PNL. El propune trei rezolutii: "prima, mult mentionata si mult asteptata, este cea a unificarii dreptei. Este vorba despre fuziunea intre PNL si PDL. Am enuntat aceasta tema in alocutiunea mea, am avut foarte multi vorbitori care s-au referit la aceasta chestiune. Eu sunt pentru fuziune si va voi intreba care este parerea dvs. Sunt in pozitia sa va confirm ca PDL accepta ca noua formatiune ca se numeasca PNL!". Anuntul lui Iohannis este primit cu aplauze, delegatii PNL se ridica in picioare scandeaza numele partidului.

15:00 - Un echipaj SMURD se afla la Palatul Parlamentului. Potrivit corespondentului Ziare.com de la fata locului, se pare ca unei persoane i s-a facut rau si a solicitat ambulanta.

14:55 "E un vot coplesitor, sunt emotionat. Am indraznit sa vin in fata dumneavoastra sa va cer votul, am prezentat o motiune care cred ca poate sa fie castigatoare pentru PNL, dar acest vot masiv, recunosc, este foarte frumos! Multumesc mult!", a spus Iohannis. Acesta ii invita inpoi in PNL pe disidenti. "Va asigur ca vom razbi prin noi insine", incheie Iohannis.

14:50 - Klaus Iohannis este noul presedinte al PNL, ales cu 1134 de voturi. "Acest vot ma onoreaza si ma copleseste", a declarat Iohannis. Ioan Ghise a obtinut doar 144 de voturi.

14:45 - Potrivit B1Tv, la o prima numaratoare Klaus Iohannis a castigat cu o majoritate covarsitoare - peste 1.300 de voturi, in timp ce Ioan Ghise ar fi obtinut doar 47 de voturi. Se mai face o numaratoare, insa rezultatul pare clar.

14:38 - Senatorul Tudor Barbu spune ca "fuziunea cu PDL trebuie facuta, altfel nu putem face fata hatrei rosii care este PSD". Barbu a fost relaxat, ca camasa descheaiata. La sfarsit, si-a "luat haina de senator", pentru ca, a argumentat el, nu poate incheia decat imbracat in sacou.

14:20 - Pe holurile de la Palatul Parlamentului se vorbeste despre demisii din partid. Ar urma sa plece din PNL Norica Nicolai si Daniel Chitoiu. Acestia ar urma sa se inscrie in proiectul lui Calin Popescu Tariceanu.

14:13 - De pe scena Congresului vorbeste Sorin Rosca Stanescu, senatorul exclus din partid. "Mesajul meu poate fi foarte fin si este un mesaj care porneste de la propria mea experienta: Am avut ocazia sa ii simpatizez pe unii liberali, dar unii liberali au fost nesuferiti, am ajuns sa nu imi placa comportamentul si ideile lor. Asa s-a intamplat si cu mine, unor liberali nu le-au placut ideile mele.

Dar am ramas alaturi de PNL, cu sau fara carnet. Mai tarziu, PNL s-a rupt in aripi si aripioare si astfel numarul celor nesuferiti de mine a crescut. Astazi, discutam despre un proiect de unificare a dreptei in conditii grele si trebuie sa fim contienti ca exista si la PDL persoane pe care nu le putem suferi, persoane cu ale caror principii nu suntem de acord. Sa renuntam sa unificam pentru ca exista multi nesuferiti in PDL nu exista un argument puternic", transmite SRS, in aplauzele fostilor sai colegi de partid.

14:07 - Corespondentul Ziare.com de la Palatul Parlamentului transmite ca in sala circula bilete cu vicepresedintii care ar trebui sa fie votati de delegati. Exista si membri PNL care acuza fraudarea votului.

14:03 - S-a incheiat votul pentru presedintele partidului.

14:00 - Vorbeste Varujan Vosganian. "N-as vrea sa intru in PPE ca partid spre Basescu. As vrea ca in PPE noi sa fim reprezentantii Romaniei".

13:25 - Vorbeste europarlamentarul Norica Nicolai: "O optiune politica de afiliere la un partid ramane nu doar o optiune de doctrina, ci si una de onoare. Cand alaturi de o familie te-a sustinut pe tine, pe cei 7 milioane de romani acuzati de lovitura de stat, te-a sustinut pe tine ca tara, nu ai voie sa ii spui la televizor ca divortezi. (...) Sa nu vindem partidul, dragi colegi!".

13:10 - O femeie care nu este membru al PNL a luat cuvantul. "Am venit sa va spun ca sunt singura, fara sot, am de crescut doi copii...". Femeia izbucneste in plans. "Incepand de azi, ma inscriu in PNL", continua aceasta si se ineaca in lacrimi, dupa care incepe sa tipe, deranjata ca cei din sala nu o asculta. Mircea Ionescu Quintus ii ia microfonul: "Imi dau seama, doamna Lefter, ca nu sunteti membru PNL, sa fiti sanatoasa".

13:02 - In sala circula informatia cum ca ar exista o lista cu vicepresedintii care trebuie votati. Potrivit noului statut, nu se mai voteaza pe liste, si votul este uninominal.

13:00 - La Palatul Parlamentului este haos. La tribuna s-au anuntat 20 de vorbitori, care sunt intrerupti din cand in cand de anuntul cu judetul care urmeaza sa voteze. Mircea Ionescu Quintus este deranjat de harmalaia din sala si le cere liberalilor sa faca liniste.

12:35 - A inceput votul pentru noua conducere a PNL. Sunt 5 secretariate tehnice si 17 cabine de vot. Se intra la vot in ordinea pe judete.

12:18 - Quintus ii multumeste lui Iohannis ca a vorbit mai putin decat contracandidatul sau, Ioan Ghise.

12:05 - In timp ce Iohannis isi sustine discursul de la tribuna, colegii liberali fac coada afara, la mancare.

11:55 Vorbeste Klaus Iohannis. Dupa ce a facut un portret al viitorului presedinte de la Cotroceni, acesta le spune colegilor de ce ar trebui sa il voteze la sefia PNL: "Nu sunt traseist, nu sunt comunist, votati-ma!".

11:42 - Ioan Ghise inca vorbeste, insa nu are auditoriu. Liberalii au inceput sa paraseasca sala, iar incaperea este mai mult goala.

11:28 - Ioan Ghise, candidat la sefia partidului, a luat cuvantul, spunand ca le vorbeste colegilor din "tripla perspectiva". Este intrerupt, insa, de Mircea Ionescu Quintus, care ii aminteste ca timpul "este limitat".

11:25 - Quintus anunta ca "din acest moment raspund de modul in care se desfasoara ordinea de zi. Din pacate, nu am o ordine de zi...".

11:24 - Klaus Iohannis anunta ca toti liderii din conducerea interimara a PNL si-au depus mandatele.

11:10 - Crin Antonescu inca vorbeste de la tribuna. Sala este animata cand Antonescu vorbeste de Tariceanu, se aud huiduieli.

"Nu vreau sa numar tradatori, desi lista lor e cumplit de lunga. Din fericire, si lista oamenilor care inteleg ce inseamna acest partid e suficient de lunga pentru a nu-mi permite sa spun nume fara a risca omisiuni. Tradatorii se agita, isi infiinteaza partide, candideaza. Sirul celorlalti e nedreptatit! Cine tradeaza inceteaza sa existe!!!", a mai declarat Antonescu.

11:06 - "Nu vom renunta niciodata la numele nostru si la istoria noastra", continua Antonescu. Liberalii il aplauda la scena deschisa.

10:58 - Antonescu aminteste de perioada sa de interimat la Cotroceni: "Am aratat ca presedintele Romaniei nu primeste ordine de la nimeni decat de la poporul roman!".

10:57 - "Imi e greu sa comprim in cinci-zece minute cinci ani de zile pe care eu, in calitate de presedinte, i-am petrecut. A fost, probabil, una dintre cele mai agitate perioade din istoria politica a Romaniei de dupa 1990, implicit din istoria PNL. Exista, la capatul acestei perioade, cateva invataminte de tras in legatura cu responsabilitatea, cu decizia, cu democratia, cu ce inseamna si care e partea de responsabilitate a unui partid. Am decis ca, oricat ar fi de greu, PNL trebuie sa ramana in Opozitie. USL a fost o sansa pe care noi am socotit ca nu avem dreptul sa o nu o incercam", a declarat, de la tribuna, Crin Antonescu.

10:43 - Fostul presedinte al partidului, Crin Antonescu, isi prezinta raportul de activitate. Potrivit acestuia, ultimii cinci ani au reprezentat "cea mai agitata perioada politica din perioada post-decembrista".

10:40 - Ioan Ghise cere ca in secretariatul tehnic, care va numara voturile, sa fie prezenti si noua observatori din partea sa. Klaus Iohannis i-a aprobat doleanta.

10:30 - "Casa parinteasca in politica pentru mine este PNL, chiar langa aceasta casa se afla prietenii mei, unde mereu am gasit o usa deschisa si solidaritate, si la bine si la rau. Multi prieteni mi-au fost aproape, casa prietenilor mei, la fel de mare ca si casa mea parinteasca, este PDL. A treia mea casa este propria mea casa, unde am invatat de la parinti si prieteni - FC. Vasile, iti multumesc pentru sprijin si prietenie!", continua MRU.

10:27 - Presedintele FC, MRU, sustine un discurs. "E foarte placut sa stii ca exista 'acasa' in politica!", si-a inceput fostul premier alocutiunea. MRU continua in germana.

10:18 - La tribuna se afla presedintele PDL, Vasile Blaga.

"Dragi liberali, imi revine onoarea sa revin in fata dvs. pentru a transmite mesajul de respect, solidaritate si incredere din partea PDL. Respect pentru numele, blazonul istoric al PNL, pentru reconstructia democratiei in Romania dupa 1989. Solidaritate fata de partidele democratice si incredere ca drumul pe care am pornit impreuna duce la castigarea presedintiei Romaniei de catre candidatul nostru comun. Nimic si nimeni nu va putea opri acest proces, dragi liberali, viitori colegi in marele patid de centru-dreapta", a declarat Vasile Blaga.

10:07 - "Salut cu reverenta pe presedintele nostru, Quintus", a declarat Iohannis, de la tribuna, in aplauzele delegatilor liberali. "Il salut cu multa prietenia pe domnul presedinte Antonescu", a adaugat Iohannis. Delegatii PNL aplauda in picioare.

10:05 - Au inceput lucrarile Congresului. Vorbeste Klaus Iohannis.

10:04 - Si Cristian Adomnitei, care tinteste o functie de vice liberal, isi face campanie printre colegi. Mai multi tineri imbracati in tricouri cu inscriptia "Adomnitei, de 20 de ani in PNL, din dragoste pentru Romania" se plimba prin sala.

10:00 - La Congresul PNL este prezent si fostul liberal Sorin Rosca Stanescu, exclus din partid dupa ce a declansat un amplu scandal, in care a prezentat documente false despre finantarea Aliantei DA, in campania electorala din 2004.

09:58 - La Palatul Parlamentului au ajuns democrat-liberalii Vasile Blaga si Catalin Predoiu, dar si presedintele Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu.

09:50 - Ioan Ghise are emotii pentru votul de astazi. "Stiti cum e, am emotii, dar eu tot sper", a declarat deputatul pentru corespondentul Ziare.com.

09:44 - Deputatul liberal Radu Zlati isi face campanie printre colegii de partid. Zlati, imbracat intr-o vesta pe care scrie "Antonescu presedinte", imparte in sala flayere prin care incearca sa-i convinga pe liberali sa-l voteze pentru functia de vicepresedinte al partidului. Printre obiectivele lui Zlati, in cazul in care va fi ales vice liberal, se afla, la punctul doi, "desemnarea lui Crin Antonescu pentru functia de presedinte al Romaniei".

09:33 - Lucrarile Congresului urmeaza sa inceapa la ora 10:00, cu intonarea imnului national.

09:30 - Delegatii liberali au inceput sa soseasca in sala de la Palatul Parlamentului. Liberalii sunt asezati in functie de judete si deja au aparut primele tensiuni. Membrii PNL Gorj vocifereaza nemultumiti pentru ca delegatii din alte judete le-au ocupat locurile.

Mizele Congresului

Preluarea functiei de lider al PNL a devenit o formalitate pentru Klaus Iohannis, dupa ce Crin Antonescu a decis sa se retraga din functia de presedinte si sa nu mai candideze pentru un nou mandat.

Liberalii vor sa-l propuna pe Iohannis si pentru Palatul Cotroceni, candidatul dreptei la prezidentiale urmand a fi stabilit pe baza sondajelor de opinie, intre propunerea PNL si cea a PDL.

Potrivit noului Statut, votat vineri, viitorul presedinte al partidului urmeaza sa conduca secondat de vicepresedinti alesi uninominal, ceea ce inseamna ca acesta nu-si va putea impune automat in totalitate propria echipa, asa cum a fost la ultimele alegeri.

Primul congres PNL dupa epoca Antonescu: Ce prevede noul Statut

In cadrul reuniunii liberalilor se vor alege si 31 de vicepresedinti ai PNL, din randul celor 57 de parlamentari, europarlamentari, alesi locali sau presedinti de filiale locale inscrisi pentru aceste functii.

Printre cei inscrisi in cursa pentru functia de vicepresedinte se numara Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Sorin Frunzaverde, Norica Nicolai, Varujan Vosganian, Eduard Hellvig, Cristian Busoi, Rares Manescu, Alina Gorghiu, Sorin Rosca Stanescu, Cristian Adomnitei, Cristina Pocora, Mihaita Calimente, Victor Paul Dobre sau Lucia Varga.

Un caz special este cel al primarului municipiului Bacau, Romeo Stavarache, care, desi si-a anuntat intentia sa candideze pentru un nou mandat de vicepresedinte, si-a retras candidatura in urma retinerii sale de DNA, fiind acuzat de fapte de coruptie.

Romeo Stavarache a fost eliberat si pus sub control judiciar

Printre cei care nu se mai regasesc pe lista candidatilor pentru o functie de conducere se numara Eugen Nicolaescu, Daniel Chitoiu, Mihai Voicu, Puiu Hasotti sau Tudor Chiuariu.

Numarul doi in partid va fi secretarul general, care va fi desemnat de catre noul presedinte, dupa alegerea sa. Surse din PNL transmit ca presedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, este cel care isi doreste functia de secretar general.

Congres PNL: Se alege noul Statut si se elimina afilierea la ALDE

Din noul Statut al PNL a fost eliminata si prevederea conform careia partidul este membru al Aliantei Liberalilor si Democratilor Europeni (ALDE), dar a fost mentinuta apartenenta la Internationala Liberala. In schimb, nu este precizata apartenenta la vreo alta familie politica europeana, cum ar fi PPE.

De asemenea, noul Statut restrange posibilitatea ca semnul permanent, semnul electoral, culorile si drapelul partidului sa poata fi modificate de vreun alt for de conducere al PNL in afara Congresului.

Astfel, conform actualului Statut, aceste elemente de identificare ale PNL pot fi schimbate in Delegatia Permanenta, forul care se reuneste intre congresele partidului. Potrivit noului Statut, semnul permanent, semnul electoral, culorile si drapelul PNL pot fi modificate doar de Congresul partidului.

De asemenea, documentul este completat cu prevederea conform careia "fostii presedinti PNL, de la nivel local, membri ai Partidului National Liberal, sunt membri de drept ai Biroului Politic Local, daca isi exprima in scris aceasta solicitare si daca primesc acordul Delegatiei Permanente".

Totodata, este instituita interdictia de a reveni in PNL, pentru un an de zile, aplicata in prezent celor exclusi din partid si in cazul celor care au demisionat din PNL.

Laura Vicol acuză un ”linșaj mediatic”. Soția acționarului majoritar al Nordis și-a dat demisia din PSD
Laura Vicol acuză un ”linșaj mediatic”. Soția acționarului majoritar al Nordis și-a dat demisia din PSD
Deputata Laura Vicol a acuzat un ”linșaj mediatic” și ”o campanie de denigrare” conform cererii de demisie din PSD. Anterior, Laura Vicol şi-a dat demisia şi de la şefia Comisiei...
Un liberal sare în apărarea lui Iohannis pe tema terenurilor de golf: ”Fiecare în curte își face cum dorește. Și eu am tuns gazonul”
Un liberal sare în apărarea lui Iohannis pe tema terenurilor de golf: ”Fiecare în curte își face cum dorește. Și eu am tuns gazonul”
Liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a sărit în apărarea președintelui Klaus Iohannis după știrile privind amenajarea de mini-terenuri de golf la Vila Lac 3 și la cea din Neptun. Liberalul...
#Iohannnis PNL congres, #congres conducere PNL , #PNL
  1. Laura Vicol acuză un ”linșaj mediatic”. Soția acționarului majoritar al Nordis și-a dat demisia din PSD
  2. Un liberal sare în apărarea lui Iohannis pe tema terenurilor de golf: ”Fiecare în curte își face cum dorește. Și eu am tuns gazonul”
  3. Încă un mini-teren de golf amenajat pentru Iohannis. Președinția nu comentează informațiile
  4. Segmentul de electorat care va da bătălia la prezidențiale. Vlad Gheorghe: „Nu mi s-a părut oportună ideea de a candida. Se va juca la 2-3 puncte procentuale”
  5. Șansele moțiunii USR împotriva Guvernului PSD-PNL. „Cum ar da în ochii oamenilor o asemenea monstruoasă coaliție?”
  6. Nicolae Ciucă: „Cota unică se menține, nu va fi impozit progresiv cum dorește PSD”. „Război” în coaliție pe tema măsurilor fiscale
  7. Mircea Geoană susține că România va pierde sute de milioane de euro din PNRR: ”Ciolacu și Ciucă pun interesele clientelei de partid peste nevoile românilor”
  8. Laura Vicol demisionează din PSD, în urma dezvăluirilor despre fraudele imobiliare „marca Nordis”, despre care Ziare.com a scris încă din 2021
  9. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale: Elena Lasconi deschide lista, urmată de George Simion. Pe ce poziții se află Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu
  10. PSD Buzău și-a depus listele de candidați pentru Parlament. Marcel Ciolacu a lipsit de la eveniment, deși este cap de listă