De ce Klaus Iohannis e cel mai aproape de Cotroceni in acest moment? (Opinii)

Sambata, 21 Iunie 2014, ora 13:38
12402 citiri
De ce Klaus Iohannis e cel mai aproape de Cotroceni in acest moment? (Opinii)

Daca privesc clasa politica romaneasca, am senzatia ca a fost atinsa de un virus ciudat dupa alegerile europarlamentare din luna mai.

Traian Basescu a disparut, Victor Ponta da din colt in colt, amanand cat poate mai mult decizia de a candida, Antena 3 pare ca si-a pierdut obiectul muncii si cauta sa creeze un nou dusman national, care, cel mai probabil, va fi Klaus Iohannis, ultimul fiind si singurul care a facut cateva miscari naturale pentru a-si consolida pozitia.

Desi despre primarul Sibiului au inceput sa curga tot felul de "informatii neverificate", acesta pare a-si pastra calmul. Vorbeste molcom, simplu, clar si cat mai economicos. Nu se da in vant dupa aparitii publice, nu isi da prea mult cu parerea despre ceilalti si, in general, are un discurs cerebral.

In acest moment, Klaus Iohannis are 50% sanse sa fie viitorul presedinte al Romaniei. Il ajuta enorm de mult nehotararea lui Victor Ponta si infrangerea suferita de PMP la europarlamentare, partid sustinut de presedintele Romaniei.

Oricat de greu de digerat ar fi pentru unii, jocurile pe partea dreapta a esicherului sunt facute de PNL si PDL. Cat de bine, e o alta discutie.

Pentru cei care sperau la o uniune morala intre partidele de dreapta, aceasta nu pare ca va avea loc. In afara de contopirea PDL in PNL, alte mari miscari nu cred ca vor exista. Klaus Iohannis va fi atacat in perioada care vine din ambele directii, dar, la un moment dat, confruntarea lui va fi doar cu Victor Ponta, iar in spatele primarului se va strange intreaga Opozitie. Chiar si Traian Basescu probabil va bate palma cu el, daca nu a facut-o deja.

Fortele care stau in spatele lui Iohannis sunt destul de mari. Trebuie spus ca PNL si PDL controleaza in acest moment 30 de judete, avand majoritate in consilii impreuna cu UDMR sau cu PP-DD, in functie de interesele locale.

Social-democratii gafaie serios, fiind in situatii proaste de negociere atat cu PP-DD cat si cu UDMR. Daca reprezentantii acestor partide simt ca Ponta va pierde partida, vor trece cu arme si bagaje de partea cealalta.

Premierul Victor Ponta incearca diferite scheme prin care sa gaseasca o formula castigatoare la alegerile din noiembrie. Vad ca nu a gasit-o inca. Chiar si cu el candidat, are sanse sa piarda.

Pompeaza in Tariceanu, dar problema cu fostul presedinte PNL este in opinia mea faptul ca in teritoriu acesta nu exista. In campanie ar trebui sa se bazeze pe organizatiile locale ale PSD, dar care sunt greu de mobilizat pentru liderul partidului, ce sa mai vorbim pentru un candidat venit din afara organizatiei.

Chiar si varianta de sacrificiu despre care a scris Dan Tapalaga in textul "Problemele candidatilor la prezidentiale", publicat de Hotnews.ro, prin care PSD alege sustinerea unui candidat de dreapta, respectiv Mihai Razvan Ungureanu sau Cristian Diaconescu, mobilizarea in teritoriu va fi dificila, iar decizia, un dezastru de imagine, zic eu.

Va imaginati cum ar fi ca Antena 3 sa-l sustina pe Ungureanu?

Acestea sunt motivele pentru care cred ca Klaus Iohannis are cele mai multe sanse sa ajunga presedinte. Ele au fost create de miscarile rapide ale lui Crin Antonescu, de decizia uniunii dintre PNL si PDL, de noile majoritati din consiliile judetene, de tacerea lui Traian Basescu care nu i-a mai oferit oportunitati de imagine lui Ponta si de degringolada instalata in PSD dupa alegerile europarlamentare cand nu au obtinut un scor linistitor, peste 45%.

Se vor intampla multe pana in luna noiembrie, pot fi schimbari, dar daca nu va exista o rupere majora de ritm dinspre o tabara sau alta, cred ca Iohannis are drumul deschis spre Cotroceni.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Iohannis candidat presedintie, #analiza candidati presedintie 2014 , #PNL