Incercarea lui Klaus Iohannis (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 14 Iunie 2014, ora 12:12
8854 citiri
Incercarea lui Klaus Iohannis (Opinii)
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Nu cred ca salvatorii liberalismului au sanse reale sa provoace o surpriza de proportii la Congresul PNL, pentru ca, dupa cum am spus, ei nu au lider in interiorul partidului.

"Intelepciunea" demisiei lui Calin Popescu Tariceanu a lasat grupul proPSD fara varf de lance si nu prea exista un nume care sa fie avansat in lupta prezidentiala.

Se vehiculeaza, pe surse, o ipoteza, cam fantezista in opinia mea, cum ca dl. Melescanu ar urma sa isi anunte demisia de la SIE pentru a candida la congresul PNL si a prelua apoi candidatura prezidentiala a partidului.

Sigur, Teodor Melescanu si-a declarat public disponibilitatea de a candida pentru functia de presedinte, dar nu stiu daca aceea a fost chiar cea mai inspirata declaratie pe care o putea face. Pentru ca automat a aruncat o umbra de suspiciune politica asupra serviciului pe care il reprezinta.

Daca va trece direct de la sefia SIE la candidatura pentru conducerea unui partid, chiar daca a facut parte din el, ar genera mari probleme de imagine si serviciului, dar si partidului pe care ar urma sa il preia, "contaminandu-le" reciproc. Si, de aceea, nu stiu ce sustinere reala ar avea eventuala sa candidatura pentru sefia PNL. Este motivul pentru care am mari indoieli ca o va face.

Asadar, teoretic, Klaus Iohannis galopeaza spre alegerea in fruntea partidului. Dar alegerea nu e totul. Important este si peste ce partid va fi presedinte. Pentru ca riscul ruperii PNL dupa congres este destul de mare si de aici apar doua consecinte previzibile: pe de-o parte, mutarea unor voturi din zona liberala catre zona PSD, dar si slabirea pozitiei liberalilor in negocierile de fuziune cu PDL.

In aceste conditii, cred ca marea incercare a lui Klaus Iohannis este sa tina partidul unit si sa impiedice rupturi importante. Nu ar fi fost o misiune usoara nici pentru Crin Antonescu si este cu atat mai grea pentru Klaus Iohannis.

Un partid e un mecanism foarte complex, in care istoria personala a fiecarui membru este foarte importanta cand vine vorba de ascensiune. Dl Iohannis a venit in PNL anul trecut si a fost plantat direct numarul 2. Daca liberalii ar fi fost atunci intr-o situatie grea, in Opozitie, ar fi vazut in venirea domniei sale un sprijin, angajarea intr-un efort de relansare si ea ar fi fost un atu.

Dar dl Iohannis a venit intr-o perioada de glorie a PNL, la Putere. Colac peste pupaza, motivul oficial al iesirii PNL de la guvernare a fost legat tot de numele lui Klaus Iohannis si de o functie inalta pe care domnia sa ar fi trebuit sa o ocupe.

In aceste conditii, arderea etapelor si plantarea direct la varf, peste liberalii grei, e tare greu de digerat. Cand Ioan Ghise spune: "Este impardonabil ca un om care 22 de ani nu a lucrat in politica romaneasca sa vina direct in functia de prim-vicepresedinte al PNL. Daca asa e, inseamna ca noi ceilalti, care am muncit si luptat pentru a promova principiile si partidul, suntem niste fraieri si putem pleca acasa", sunt convinsa ca nu da glas doar unei frustrari personale.

Deci prima intrebare ar fi: cat de asimilat in PNL este Klaus Iohannis cu adevarat?

Pentru ca de gradul de asimilare depinde direct autoritatea pe care o va avea ca lider.

Si nu in orice moment, ci exact in momentul in care partidul este pe cale sa ia o decizie radicala, o fuziune. Cat de multi vor fi oare cei care, chiar dupa alegerea in congres, ii vor tranti in fata ceva de genul: tu, liberal de un an, ai venit sa ingropi PNL in aceasta fuziune impotriva noastra, a celor care suntem aici de atatia ani si am dus toate bataliile pentru PNL?

Deja vedem semne de nervozitate la unii grei, cum este Norica Nicolai, care pare a se simti nebagata in seama si acuza "golanii".

Apoi, inteleg de la persoane informate ca dl Iohannis a luat-o destul de nemteste. Sedintele conducerii PNL incep la ora fixa, nimeni nu iese din ele, la o tigara, la un telefon, la o mica socializare cu ziaristii. Se vorbeste organizat, totul cu ochii pe ceas, pe agenda fixata.

Nu e rau deloc, in principiu. Dar ma intreb cat de socanta este trecerea brusca de la "veselia" de pana acum, la aceasta austeritate nemteasca. Si iar pluteste intrebarea: de cand esti tu aici, in PNL, sa ma legi de scaun pe mine, liberal de 20 de ani?

Cred ca pentru momentul politic actual era necesar un presedinte mai experimentat si mai puternic sub aspectul autoritatii, al istoriei, inclusiv de batalii, in interiorul propriului partid. Asa cum este, de exemplu, Vasile Blaga in PDL.

Nu este, cred, o problema insurmontabila. In spatele lui Klaus Iohannis sta un grup de liberali grei, in frunte cu Ludovic Orban. Va veni de acolo cu siguranta un transfer de autoritate, de experienta si abilitate, dar ramane de vazut daca aceasta grefa va si reusi.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Klaus Iohannis PNL, #congres PNL, #Teodor Melescanu SIE, #Tariceanu ONG , #PNL