Indraznesc liberalii sa-l confrunte pe dr. Arafat? E vremea unui proiect de dreapta in Sanatate

Autor: George Mioc - CEO
Joi, 20 Iulie 2017, ora 09:48
11455 citiri

Ma intristeaza cand vad ca oamenii de dreapta, care inteleg avantajele unei societati libere, dezetatizate, nu isi revin nici acum dupa ce, in iarna lui 2012, Raed Arafat si Antena 3 au blocat reformarea sistemului de sanatate. Mai nimeni nu indrazneste sa reia discutia despre spargerea monopolului CNAS.

Privatizarea pilot a catorva spitale din cele peste 300 administrate de stat este un subiect tabu. Ma uit zi de zi peste stirile dezastrului din sistemul de sanatate si ma doare cand vad ca niciun politician care se defineste drept "liberal" sau "de dreapta" nu are curaj sa spuna clar ca statul a esuat (si) in acest domeniu.

Mor oameni cu zile in spitale, asta inseamna administratia incompetenta si ultra-corupta din sistemul de sanatate.

Am redeschis acest subiect - l-am abordat de nenumarate ori si nu voi abandona - pentru ca PNL, sub conducerea lui Ludovic Orban, a anuntat ca lucreaza la un program de guvernare. Foarte bine, desi eu m-am saturat de brosuri colorate, pline de promisiuni sofisticate care ascund de fapt niste lozinci goale.

Cateva angajamente economice clare, usor de inteles, care sa faca distinctia fata de populismul PSD, asta as astepta eu de la liberali - cu sau fara carnet de partid.

Ce program a avut Alianta D.A in 2004? Introducerea cotei unice de impozitare. Simplu si clar.

Ce cred eu ca ar trebui propus, in anul 2017? Solutii de dreapta, in primul rand dezetatizarea sistemelor de educatie si sanatate.

De exemplu: respectarea principiului "banii urmeaza elevul" si acordarea de vouchere pentru copiii care vor sa studieze in afara sistemului de stat.

Nu e nimic nou, acest proiect va fi aplicat in SUA de catre doamna Betsy deVos. Oferiti copiilor sansa de a scapa din scolile de stat unde programa inutila este dictata de sindicatele pesedizate.

Alt exemplu: spargeti monopolul CNAS, lasati contribuabililor dreptul de a decide cine le administreaza banii pentru sanatate. Alegeti doua, trei spitale din cele cateva sute administrate dezastruos de stat si privatizati-le. O privatizare pilot, ca sa vedem efectele unei astfel de masuri - exact astfel au procedat britanicii si germanii.

Luptati-va cu minciuna pesedista si aratati ca nici vorba ca oamenii saraci sa moara la usa spitalelor private. Principiul solidaritatii va ramane, dar banii nu se vor mai scurge in buzunarele mogulilor din sanatate, ci vor fi administrati transparent, iar coruptia va fi diminuata.

Va spun ca as fi asteptat ca astfel de idei sa fie dezbatute de presedintele Klaus Iohannis, care provine din PNL si dispune, in cadrul Administratiei Prezidentiale, de departamente pentru educatie si sanatate. Spun "dezbatute", nu neaparat imbratisate sau promovate.

Dar poate astept eu prea mult de la un presedinte care nu a gasit de cuviinta sa spuna o vorba despre faptul ca, sub incompetenta guvernare PSD, Romania a trecut printr-o epidemie de rujeola care a dus la moartea a 31 de copii.

Daca presedintele Romaniei nu considera ca trebuie sa vorbeasca despre faptul ca 31 de suflete inocente au murit din cauza incompetentei pesediste, ba chiar accepta fara sa protesteze ca ministrul responsabil, Florian Bodog, sa fie numit si in Guvernul Dragnea II, eu ce asteptari mai pot avea?

In paranteza fie spus, ca om din diaspora, mi-am pierdut speranta din momentul in care, la Cotroceni, gestionarea relatiei cu romanii din strainatate a picat pe mana doamnei Sandra Pralong, pe care o consider o oportunista care vorbeste mult si arogant, dar nu face absolut nimic.

Doamna Pralong e un fel de Dan Mihalache care chinuie limba romana cu un ostentativ accent american. Dar am sa scriu alta data, mai pe larg, despre relatia dintre presedintele Iohannis si comunitatea care a contribuit decisiv la victoria sa.

Eu sper - vom vedea daca gresesc sau nu - ca liberalii, sub Ludovic Orban, sa se indeparteze de politicile populist-useliste sustinute de doamna Gorghiu si girate de presedintele Iohannis.

Sper sa nu vad ca, din nou, PNL se ia la intrecere cu PSD propunand noi mariri de salarii pentru bugetari sau alte pomeni sociale.

De altfel, sunt curios care va fi impactul majorarilor salariale substantiale din sectorul bugetar. Se va opri fenomenul "micilor" atentii acordate cadrelor medicale? Vor disparea meditatiile catre care unii profesori ii imping pe elevi? Am unele rezerve...

Eu de ani intregi strig - da, acesta e cuvantul, strig - ca faptele ne demonstreaza ca sistemul creat si protejat de mogulii din sanatate, in frunte cu Raed Arafat, trebuie ras din temelii si reconstruit.

Solutii de dreapta inseamna, in acest caz, o sansa in plus acordata pacientilor romani. Insa, repet, e nevoie de oameni cu viziune si mai ales cu curaj - curajul de a se confrunta cu propaganda Antenei 3. Fostul presedinte al PNL Klaus Iohannis nu a avut aceasta indrazneala. Vom vedea cine va indrazni sa se bata... Nu, nu doar pentru o ideologie, ci pentru sanatatea cetatenilor romani.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#proiecte sanatate Guvern PSD, #reforma Sanatate Raed Arafat, #reforma Sanatate Klaus Iohannis , #PNL