Iohannis nu are de ales: Trebuie sa demisioneze de la primarie, daca vrea sa fie ministru - ANI

Luni, 10 Februarie 2014, ora 15:40
2878 citiri
Iohannis nu are de ales: Trebuie sa demisioneze de la primarie, daca vrea sa fie ministru - ANI
Foto: agenda.ro

Agentia Nationala de Integritate a raspuns luni unei solicitari oficiale venite din partea Guvernului, care cerea precizari legate de posibila numire a lui Klaus Iohannis in functia de ministru de Interne, pastrarea mandatului de primar. ANI a raspuns ca s-ar crea o incompatibilitate.

"In eventualitatea numirii unei persoane care ocupa functia de ales local in functia de membru al Guvernului, incetarea din functia de ales local trebuie sa fie efectiva, prin demisia acestuia, inainte de numirea in functia de demnitate publica, pentru a nu intra in stare de incompatibilitate", se arata in documentul ANI.

Potrivit Digi 24, in raspunsul ANI se precizeaza ca incompatibilitatea apare daca acesta ar ocupa functia de primar concomitent cu functia de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat si orice functie similara cu acestea.

Klaus Iohannis a declarat ca asteapta sfarsitul negocierilor in USL pe tema numirii sale ca ministru de Interne si vicepremier, dar si a gasirii unei solutii legale in sensul acesta, pentru a face pasul.

Premierul Victor Ponta si-a exprimat luni disponibilitatea de a-l numi imediat pe acesta ca ministru, dar a spus ca Iohannis trebuie sa isi dea demisia din functia de primar.

Ponta a mentionat ca a cerut ANI o pozitie oficiala privind legalitatea numirii lui Iohannis, pentru "a-l proteja" de o eventuala incompatibilitate.

A.V.

#ANI pozitie numire Klaus Iohannis, #ANI raspuns guvern Iohannis, #ANI Iohannis incompatibilitate Interne , #PNL