Ziare.com

Iohannis: Nu va exista regionalizare nici anul acesta, nici anul viitor

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 20:00

   

Iohannis: Nu va exista regionalizare nici anul acesta, nici anul viitor
Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat marti ca realizarea regionalizarii nu va putea avea loc nici anul acesta, nici anul viitor, intrucat nu se va modifica Constitutia ca sa permita acest lucru, mentionand ca acest proces nu trebuie facut de dragul fondurilor europene.

"Nu exista un punct de vedere elaborat, care poate fi comunicat, vorbesc de punct de vedere elaborat in cadrul PNL. Lucrurile se discuta, nu am ajuns la o concluzie finala pe care putem sa o inaintam partenerilor nostri in USL, discutiile continua si, atunci cand vom fi pregatiti sa prezentam un punct de vedere pe care ni-l insusim cu totii, vom face acest lucru", a sustinut Iohannis.

Liderul PNL a precizat ca este o "abordare posibila" modificarea legii de infiintare a regiunilor de dezvoltare, "daca prin asta rezolvam ceva facand o jumatate de pas in directia regionalizarii sau nu".

El a mentionat ca la nivelul PNL nu a fost finalizata discutia nici in ceea ce priveste numarul regiunilor de dezvoltare.

Iohannis a fost intrebat daca in urma sedintelor grupului de lucru din PNL pe regionalizare, pe care il conduce, au existat concluzii preliminare privind regionalizarea.

Iohannis sustine ca PNL si PSD au proiecte similare privind regionalizarea

"Nu avem un punct de vedere comun, sunt pareri diferite la multe capitole si nu am considerat ca in aceasta faza este obligatoriu sa fortam ajungerea la o concluzie doar ca sa avem una. Dupa parerea noastra, regionalizarea nu se va petrece nici in anul acesta, nici in anul urmator. Si atunci nu suntem in niciun caz sub presiunea timpului si decat sa venim cu o concluzie preliminara care nu ne reprezinta, mai bine venim cu o concluzie finala care este bine gandita si care necesita un pic mai mult timp de dezbatere si de gandire", a afirmat liderul PNL.

De asemenea, el a afirmat ca trebuie sa fie facuta diferenta intre "regionalizare de dragul fondurilor europene", care i se pare gresita, si cea "de dragul modernizarii administratiei", pe care o considera corecta.

"Ca sa putem sa folosim fondurile europene este evident ca trebuie sa avem acele entitati care gestioneaza fondurile pentru dezvoltare regionala - lucru facut pana acum de agentiile de dezvoltare. Daca modificam legea regiunilor de dezvoltare infiintand un alt numar decat cel existent, trebuie infiintate alte agentii sau desfiintate unele de acuma si acelea vor trebui sa semneze contractele pe fondurile europene. Este o chestiune care se poate discuta, este in discutie, si vom da un raspuns in timp rezonabil, insa asta nu este ceea ce inteleg eu prin regionalizarea Romaniei", a explicat Iohannis.

Iohannis ingroapa regionalizarea lui Dragnea: Avem timp pana in 2022

Prim-vicepresedintele PNL a precizat ca "regionalizarea administrativa" se va putea realiza doar prin modificarea Constitutiei.

"De aceea am spus ca nu vom avea regionalizare nici anul acesta, nici anul viitor, fiindca nu vom avea Constitutie modificata, sau cel putin este extrem de putin probabil", a mai spus Iohannis.

Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonator din partea PSD al procesului de regionalizare, a trasmis PNL ca are termen pana la 15 octombrie sa se pronunte asupra proiectului transmis liberalilor prin care se realizeaza o regionalizare preliminara, au declarat surse din USL.

Proiectul transmis PNL in urma cu cateva saptamani prevede infiintarea Consiliilor de Dezvoltare Regionala, institutii preliminare regiunilor care beneficiaza de un statut juridic distinct, pana cand notiunea de regiune va fi inclusa in legea fundamentala.

Structura Consiliilor de Dezvoltare Regionala ar urma sa se suprapuna configuratiei judetelor asociate care vor forma o regiune, astfel incat sa fie realizata continuitatea in derularea programelor prin fonduri europene.

Conform propunerii din proiectul lui Dragnea, Consiliile de Dezvoltare Regionala ar urma sa beneficieze inclusiv de posibilitatea de a gestiona fonduri bugetare, printr-o modificare a legii administratiei publice.

Conform surselor citate, Liviu Dragnea le-a transmis liberalilor ca mai asteapta o discutie la nivelul grupului de lucru al USL pana in 15 octombrie, moment in care va inainta in Guvern proiectul de lege.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2601 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iata ca neamtul baga batul prin ulucile....

gardului ros-uslamist si prin asta supraincinge tigaia nemultumirilor pedeseriste fata de tovarasii de drum. Sper ca dupa experienta parcursa in cea mai slaba guvernare postdecembrista, liberalii sa-si revina si sa-i lase drackului pe neocomunisti.

 

Iohannis are dreptate

In sfarsit ,o persoana cu autoritate spune stop fanteziilor lui Zdragnea. Aceasta regionalizare pe genunchi nu va face decat sa mareasca birocratia si sa si creeze niste ,,duci" ,sefii ,,baronilor" locali. In epoca internetului nu vad de ce trebuie niste centre regionale ,mutati oameni ,construite sedii noi ,numai asa ca sa-si faca unii damblaua.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor