Klaus Iohannis, pe gheata foarte subtire (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 02 Iunie 2014, ora 23:59
10809 citiri
Klaus Iohannis, pe gheata foarte subtire (Opinii)

Klaus Iohannis a intrat pe gheata subtire a marii politici, propagat direct la varful conducerii PNL si posibil candidat unic al dreptei la presedintie. Si nu stiu daca are abilitatea necesara pentru a evita locurile unde pojghita e foarte subtire si riscul de inec urias.

Dl Iohannis are intr-adevar mari avantaje de imagine. Este purtatorul legendei nemtesti, cu trimitere directa care familia regala care a creat Romania moderna. Un nou Carol I, nu-i asa?, dar care vine de mai aproape, adica de la Sibiu. In plus, sigur ca nationalitatea dlui Iohannis poate face trimitere catre motorul UE si catre cel mai influent politician al Europei, Angela Merkel.

In acelasi timp, dl Iohannis este greu de asociat cu Traian Basescu, care i-a refuzat atat de zgomotos desemnarea ca premier in 2009. E greu sa-l numesti "basist", dar nefiind in prim-planul verii 2012, nu starneste nici adversitatea pe care o starnea Crin Antonescu electoratului de dreapta.

Nu este de ignorat nici faptul ca dl Iohannis se afla pe un loc fruntas in topul increderii electoratului din Romania si faptul ca instalarea domniei sale la conducera PNL da un semnal de innoire.

Dar in contrapartida cu aceste certe atuuri, dl Iohannis are si mari dezavantaje.

Si cel mai important este ca, deocamdata cel putin, nu are picioare politice proprii in PNL, unde a intrat in urma cu doar un an. Nu numai ca timpul a fost scurt, dar dl Iohannis a stat in tot acest timp intr-o pozitie extrem de discreta, in umbra lui Crin Antonescu. Cred ca si in acest moment Klaus Iohannis este vitrina mai curata, mai uscata, mai proaspata a unor piloni puternici ai PNL, care nu isi pot asuma prim-planul, dar care vor continua sa conduca de facto partidul.

Klaus Iohannis nu este, asadar, cel putin nu deocamndata, un autentic lider pe propriile picioare, asa cum era, de exemplu, Crin Antonescu. Nu cred ca are forta sa impuna o linie, un trend, ci poate fi doar purtatorul de imagine al acesteia. Daca intr-o zi, din cine stie ce motive, ii sunt retrase picioarele de imprumut, se naruie.

Eu nu cred ca dl Iohannis a fost pus in fruntea PNL pentru a ramane acolo, ci pentru a pleca de acolo la Cotroceni, dupa care jocurile interne sa fie din nou resetate pe alte criterii. Trebuia promovat acum, pentru a avea vizibilitatea si forta politica necesare unei candidaturi. Dar daca pierde, va disparea urgent.

Iar sub aspectul candidaturii prezidentiale, daca domnia sa va deveni candidatul dreptei, marea incercare va fi sa transforme rapid procentele de incredere in intentie de vot, ceea ce nu e simplu si, cu atat, mai putin, nu se intampla automat.

Iar dl Iohannis pare un politician comod, neobisnuit sa lupte in afara ringului sibian pe care il cunoaste foarte bine si care i se potriveste, si nu stiu cata disponbilitate sa bata toate coclaurile, sa pupe toate batranele din toate catunele va dovedi. Este un candidat care, cu sobrietatea, cu retinerea, cu aura nemteasca, poate prinde la electoratul urban, dar nu stiu cat poate aduce din electoratul rural. Si fara parte din acest electorat nu are cum sa castige alegerile.

Dar, si in cazul electoratului urban, ramane de vazut daca acesta va reusi sa depaseasca modelul candidatului spumos, exploziv, al locomotivei puternice, si va opta pentru un candidat tacut, retinut, incet la vorba, inclinat spre eschiva.

Sa nu uitam ca PSD nu si-a desemnat candidatul. Eu nu as paria pe candidatura lui Victor Ponta. Si este posibil ca o confirmare a dlui Iohannis, care nu poate veni mai tarziu de luna iulie, sa atraga din partea PSD o desemnare zglobie, plina de verb, de tip Oprescu, care sa creeze multe bule retorice amagitoare pe care ma tem ca dl Iohannis nu le poate nici concura, nici sparge.

Klaus Iohannis are o problema cu electoratul foarte atasat valorilor anticoruptie, avand in vedere ca nu toate disputele legale cu ANI ale domniei sale au fost transate. Va fi greu ca capteze acest electorat, dupa cum nu exclud ca impotriva domniei sale sa fi montate niste manipulari emotionale nationaliste.

Auzeam deja la Antena 3 vorbe despre suprinderea ca romanii ar putea iubi un neamt: "Si cu mortii nostri de la Marasesti cum ramane?"

Una peste alta, daca dl Iohannis nu va incepe sa creasca foarte foarte repede, ne vom intoarce la situatia din toamna lui 2004, cand Alianta DA a fost obligata sa faca o schimbare urgenta de candidat pentru ca dl Stolojan se blocase in sondaje. Dar aceeasi manevra pe datele concrete de acum are sanse minime sa duca la acelasi rezultat.

Deci consider ca dl Iohannis nu are decat sansa sa castige candidatura prezidentiala si apoi alegerile prezidentialele. Altfel nu mai are niciun rol si niciun viitor in PNL.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....