PNL, un avertisment pentru presedinte?

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 04 August 2015, ora 12:16
6458 citiri
PNL, un avertisment pentru presedinte?

PNL a decis sa respinga in Parlament ordonanta prin care salariile demnitarilor sunt substantial majorate. Decizia eu o vad ca una corecta si principial, si politic.

Nimeni nu cred ca pune la indoiala faptul ca avem demnitarii cel mai prost platiti din toate statele UE si nici faptul ca nu poti atrage competenta pe bani putini.

Dar suntem in egala masura tara cu cele mai mici salarii ale medicilor, ale profesorilor si ale altor categorii de bugetari, iar efectele se vad in exodul halatelor albe si in calitatea tot mai scazuta a invatamantului romanesc. Este sfidator sa incepi reasezarea lefurilor de la varf, cu atat mai mult cu cat, in opinia mea, acel varf nu a suferit nicio ajustare calitativa substantiala.

Potrivit Cartel Alfa, ne-am afla chiar intr-o grava ilegalitate, motiv pentru care confederatia sindicala a si decis sa faca plangere penala impotriva celor trei semnatari ai OUG.

Din punct de vedere politic, este foarte greu ca dupa ce ai deschis atat de larg punga pentru demnitari sa refuzi alte categorii. Si daca nu le refuzi o iei pe calea unui dezastru bugetar, mai ales in conditiile in care intentionezi si o reducere substantiala de fiscalitate, deci de venituri bugetare.

Insa atunci cand ordonanta a fost emisa, la finalul mandatului de interimar a lui Gabriel Oprea, cu acordul explicit al presedintelui Iohannis, de altfel beneficiar al majorarii, n-am auzit niciun liberal care sa se opuna exact din motivele mai sus invocate. Desi ele erau la fel de valabile.

Intamplator sau nu, opozitia liberalilor vine dupa ce presedintele a refuzat sa promulge Codul Fiscal votat de PNL pe motiv de nesustenabilitate, iar seful cancelariei prezidentiale le-a reprosat parlamentarilor liberali ca au votat CF din ratiuni electorale.

Poate ca e o coincidenta si PNL a realizat abia acum cel putin impactul politic al majorarii salariilor demnitarilor. Dar fapt este ca prin acest pas inapoi partidul l-a lasat pe presedinte in exact acelasi tip de off-side in care presedintele a lasat PNL dupa nepromulgarea Codului Fiscal, pe care inteleg ca nu a discutat-o cu partidul.

Si in acest moment doar doi oameni raman legati de extrem de impopulara majorare a salariilor demnitarilor: Gabriel Oprea si Klaus Iohannis.

Cred ca ne aflam in fata unui semnal al partidului catre presedinte, care cred ca facut o eroare tactica importanta: si-a luat partidul prin surprindere. Cam acelasi tip de eroare pe care a facut-o si Victor Ponta, sigur in cu totul alte circumstante si din cu totul alte motive, atunci cand si-a luat partidul prin surprindere anuntandu-si demisia pe Facebook.

Da, Traian Basescu si-a permis asemenea miscari. Dar era in alta pozitie. Traian Basescu a recreat practic PD, pe care l-a urcat spectaculos de la vreo 7% si statut de balama, la peste 30% si principal partid de guvernamat. Si PD nu numai ca avea complexul tatalui, dar a fost si unul dintre cele mai disciplinate partide din Romania.

Klaus Ioahnnis nu a fost niciodata in aceasta pozitie domninanta fata de PNL, partid care a fost intotdeauna la polul indisciplinei si al individualismului, care este campion la inghitit proprii lideri, deci un partid care accepta foarte greu saua.

Fac parte dintre cei care cred ca presedintele a procedat corect atunci cand a trimis spre reexaminare Codul Fiscal, dar a comunicat prost, atat public cat si, se pare, cu propriul partid. Dna Gorghiu admitea ca partidul habar nu avea ce va decide presedintele. Si nici nu cred ca parlamentarii PNL au primit prea bine urecheala publica din partea sefului cancelariei.

Dlui Iohannis i-ar fi poate util sa inteleaga ca un presedinte, cat e el de puternic si popular, ceea ce nici nu e greu la inceput de mandat, trebuie sa tina aproape de partidul sau.

Fara el, ramane fara cele mai importante parghii politice, asa cum ramasese si Traian Basescu dupa ce s-a rupt de PDL pentru ca nu i-a facut preferata presedinte. Un partid pe care-l iei prin suprindere, ti-o va intoarce mai devreme sau mai tarziu.

Citeste si:
Ședinţă a coaliţiei de guvernare. Certificatul verde și împărțirea prefecturilor, pe lista de discuții
Ședinţă a coaliţiei de guvernare. Certificatul verde și împărțirea prefecturilor, pe lista de discuții
Coaliţia de guvernare, care are marţi, 7 decembrie, la ora 15.00, o nouă şedinţă, va discuta din nou despre taxa de 1 la sută pentru companiile mari. Potrivit unor surse politice,...
Marian Neacșu, fost condamnat penal, este noul secretar general al Guvernului la propunerea PSD
Marian Neacșu, fost condamnat penal, este noul secretar general al Guvernului la propunerea PSD
Marian Neacşu a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, publicată marţi în Monitorul Oficial. Prin...
Comentarii
padrone
rank 5
Uniunea Satanisto Leninista
rank 5
Mihalache şi prima doamnă să nu fie lezati. În rest, nimic important