Primul sondaj in care Iohannis e dat castigator in fata lui Ponta - BCS

Sambata, 26 Iulie 2014, ora 13:02
13864 citiri
Primul sondaj in care Iohannis e dat castigator in fata lui Ponta - BCS
Foto: livearad.ro

Un sondaj de opinie BCS dat publicitatii sambata dimineata il prezinta pe Klaus Iohannis drept castigator al alegerilor prezidentiale din aceasta toamna, diferenta fata de Victor Ponta fiind insa in marja de eroare.

Astfel, in cazul unei confruntari in turul doi intre Iohannis si Ponta, primul ar castiga cu 50,4%, scrie Evenimentul Zilei.

Si ultimul sondaj INSCOP arata o diferenta tot in marja de eroare intre cei doi candidati considerati ca principali favoriti.

De altfel, BCS a testat mai multe variante, iar in cazul unei confruntari Iohannis-Tariceanu, primul ar castiga cu 59,5%, in timp ce in cazul unei confruntari Ponta-Antonescu, liderul PSD ar castiga prezidentialele cu 63,5%.

Sondajul mai arata ca majoritatea alegatorilor isi doresc ca viitorul presedinte sa continue apropierea de SUA, in timp ce doar 16,4% din cei chestionati cred ca acesta ar trebui sa incerce o apropiere mai mare de Rusia si o sustinere a intereselor ei in Europa.

Intrebati daca ar vota un candidat "sustinut de Rusia", 53,9% au raspuns "sigur nu", 21,6% au spus ca "depinde de candidat" si 5% "sigur da", in timp ce alti 19,6% nu stiu ce ar face.

Prezidentialele in sondaje: Posibila surpriza, pericolul pentru Ponta si cat poate creste C. Diaconescu - Interviu

Sondajul mai arata si ce calitati sau defecte apreciaza alegatorii ca au principalii competitori, intrebarea adresata fiind libera, fara variante de raspuns.

Astfel, Victor Ponta este considerat capabil, destept, serios, bun orator si ambitios, in timp ce principalele calitati ale lui Iohannis sunt ca este serios, respectabil, bun organizator, capabil, destept, cinstit si corect.

La intrebarea "Ce va displace cel mai mult?", in cazul lui Victor Ponta raspunsurile principale au fost "fals, prefacut", "corupt, hot" si "influentabil", in timp ce in cazul lui Klaus Iohannis au fost "corupt, hot", "fals, prefacut" si "arogant, rece".

BCS a evaluat si perceptia in legatura cu alti candidati la Presedintie. In cazul lui Cristian Diaconescu, cel mai mare defect ar fi ca este "traseist", iar principala calitate ca este "diplomat".

Sondajul BCS a fost efectuat in perioada 3-12 iulie, la comanda Fundatiei Miscarea Populara. Volumul esantionului a fost de 1.272 de persoane, intervievate la domiciliu, iar marja de eroare este de 2,8%.

#sondaj BCS Iohannis castiga prezidentiale, #Iohannis Ponta sondaj prezidentiale , #PNL
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Cu bucurie in suflet si cu zambet pe fata, "Doresc disparitia PSD "
Poza ORD
ORD
rank 5