Surpriza din spatele neamtului Iohannis (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 17:23
19644 citiri
Surpriza din spatele neamtului Iohannis (Opinii)

Exista credinta, destul de larg raspandita si-n prezent, cum ca seriozitatea, eficienta, rigoarea si calitatea ar fi mai degraba niste trasaturi straine romanilor, dar care ar fi intiparite aproape negresit in codul genetic al neamtului.

O prostie, desigur, dar una care prinde chiar si la oameni cu educatie postuniversitara.

De altfel, aceasta credinta trebuie sa fi jucat un rol important si in mentalul celor care l-au impins si l-au convins pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis, sa tinteasca sefia partidului si sa flirteze cu ideea de a candida la presedintie.

Mitul german pana la urma functioneaza in virtutea faptului ca exista, iar din moment ce toata lumea il mentioneaza, e suficient si isi face efectul, chiar daca in sine el nu este nimic mai mult decat o prejudecata culturala ca atatea altele.

Daca va intra in cursa prezidentiala din partea aliantei PNL-PDL sau partidului care va rezulta din fuziunea celor doua, candidatul Klaus Iohannis va deveni in campanie purtatorul mesajului eroului civilizator care descinde in regatul "miticilor" pentru a-i moderniza si integra in marea familie a eficientei nemtesti.

Acesta ar putea fi mesajul subliminal cu care partidele din jurul PNL ar incerca sa se foloseasca de originea primarului Sibiului pentru a invinge PSD-ul tot mai puternic al lui Victor Ponta.

Mitul german si realizarile lui Iohannis in Sibiu ar putea fi privite, intr-adevar, drept cea mai buna metoda de discurs pe care un candidat de dreapta o are pentru a sugera si ilustra succesul doctrinei fortelor politice pe care le reprezinta.

In acest caz, spre deosebire de oricare candidat ar intra in cursa din partea PSD, Klaus Iohannis are un avantaj important.

In primul rand, pentru ca PSD nu mai are demult nimic in comun cu valorile sau principiile unui partid de stanga. Iar dupa iesirea de la guvernare a liberalilor, Victor Ponta vrea pur si simplu sa intre in istorie drept cel mai de dreapta premier pe care l-a avut Romania de la celebrele masuri de austeritate impuse de partenerul sau guvernare si coabitare de azi - Traian Basescu.

Astfel, "viata si opera" lui K. Iohannis ar putea fi cea mai buna cale prin care un candidat ar explica in mod decent ce inseamna dreapta fara a deveni penibil.

Ar reusi acest lucru, mai important, fara a aminti electoratului de nenorocitele masuri de austeritate impuse in 2010 de oameni care s-au pretins de dreapta, dar toata viata nu au lucrat decat la stat sau au beneficiat de privilegii si sinecuri de la buget.

In plus, modelul Iohannis ar avea avantajul spre deosebire de un alde V. Ponta, de exemplu, ca mai mult face decat vorbeste - o alta rana deschisa in constiinta colectiva la romani.

Pe de alta parte, "neamtul" Klaus Iohannis ar putea sa dea si mai multa apa la moara sloganului nationalist in genul celui folosit de PSD - Ponta la ultimele alegeri: "mandri ca suntem romani!"

Un alt dezavantaj ar putea fi zgomotul si furia din randul partidelor din spatele sau, care e posibil sa nu se uneasca nici pana dupa alegeri.

Deloc in ultimul rand, insa, lucrul cel mai important care il va transforma pe Iohannis intr-un candidat cu sanse reale la presedintie va fi modul in care fostul presedinte PNL, Crin Antonescu, va alege sa se pozitioneze si sa isi joace ultima carte la cel mai inalt nivel. Daca vor face o echipa sudata, cuplul Iohannis - Antonescu are o sansa in fata PSD-ul lui Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis presedinte PNL, #Iohannis candidat prezidentiale , #PNL