Victima congresului PNL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 12:23
9190 citiri
Victima congresului PNL (Opinii)
Foto: Adevarul

Crin Antonescu a castigat congresul chiar inainte ca acesta sa inceapa.

La fel de bine ar putea sa nu mai aiba loc, dupa ce toate amendamentele la statut ale grupului Tariceanu-Chiliman au fost respinse de Delegatia Permanenta.

PNL va avea o structura de conducere mamut, 33 de oameni - toti alesi pe lista presedintelui, nu uninominal asa cum ar fi vrut disidentii. Adica un fel de garda pretoriana a lui Crin Antonescu.

Liberalii cu dosare penale raman neatinsi, ca doar nu era sa plece dl. Fenechiu din Guvern.

Asadar, meciul s-a incheiat: congresul nu va face decat sa-i intareasca pozitiile lui Crin Antonescu si este de asteptat ca Andrei Chiliman, cel putin, sa fie exclus din partid dupa congres, asa cum ii prevesteste deja presedintele. Si probabil ca nu va fi singurul.

Dictatura lui Crin Antonescu ajunge, asadar, la apogeu pe fondul a ceea ce Calin Popescu Tariceanu definea corect drept "somnolenta democratica".

Doar ca aceasta somnolenta nu s-a instalat brusc, ci lent, din ziua in care Crin Antonescu a devenit presedinte PNL si pana acum nimeni nu i s-a opus, nici macar disidentii de astazi. Iar presa care l-a rasfatat ani de zile pe Crin Antonescu in timp ce suferea lesinuri etice la fiecare vorba mai grea spusa de Traian Basescu ar trebui sa inghita ca pe un porc intreg remarca "Nesmititi!" aruncata printre dinti jurnalistilor de enervatul si importantul presedinte PNL.

Congresul este necesar doar pentru ca noua achizite a lui Crin Antonescu, Klaus Iohannis, sa fie instalat in cea de-a doua functie din partid, creata special pentru domnia sa.

Pacat de dl. Iohannis care nu prea vad cum ar putea sa iasa bine din aceasta aventura. A ales cel mai prost moment si cea mai proasta combinatie pentru un pas politic decisiv.

Pe Klaus Iohannis il pasc mai multe pericole majore. In primul rand, un pericol geografic, acela care l-a macinat atat de mult si pe Emil Boc. E greu sa vii din lumea mult mai calma, mai asezata, mai politicoasa si mai lenta a Ardealului pentru a intra direct in miezul junglei bucurestene.

Pentru orice om, din orice domeniu, o astfel de adaptare este grea, dar pentru un politician care tinteste spre varf este teribila. Il ascultam pe dl. Iohannis cu vorba sa lenta, asezata, cu aerul sau molcom si pasnic si ma gandeam cum va fi luat la tavaleala de "Mitici" si cum se va sufoca intr-un oras isteric si nauc.

Apoi, Klaus Iohannis este naiv daca isi imagineaza ca in PNL este primit cu adevarat cu bratele deschise. Se afla sub protectia lui Crin Antonescu si nimeni nu indrazaneste sa-l atace frontal. Insa niciodata cei veniti din afara si plantati direct la varf nu sunt priviti cu ochi buni de vechii membri care se simt dati la o parte, nedreptatiti dupa ani de lupta pe baricada partidului. Cat au mancat ei bataturica si uite cum altcineva se infrupta cu ochisorul.

Este o problema pe care au resimtit-o din plin ministrii independenti sau chiar cei din partid care insa nu aveau o vechime si anvergura suficienta.

In al treilea rand, dl. Iohannis ar putea fi adus rapid la limita competentelor sale. Una e sa fii primar al Sibiului si cu totul alta sa fii numarul doi al unui partid aflat la guvernare. Poti sa fii oricand intrebat in orice privinta, de la economie, la Justitie, de la Sanatate si fonduri europene, si nu prea poti sa dai din umeri fara sa te discreditezi.

Si nici nu mi se pare ca dl. Iohannis este tipul politicianului agil, apt sa iasa din orice fundatura cu un giumbusluc sau clampanind cu sau fara gratie.

In plus, dl. Iohannis aterizeaza drept in mijlocul unui front tot mai incins intre cele doua partide ale USL. Si cum a fost prezentat ca o alternativa la Victor Ponta este greu de crezut sa scape teafar din schimbul de focuri care de-abia acum incepe.

Si tare ma tem ca, in perspectiva, adevarata victima a acestui congres PNL va deveni Klaus Iohannis.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ponta Johannis congres, #Iohannis primvicepresedinte PNL , #PNL