Iohannis nu ne anunta inca premierul, desi spune ca e nevoie urgent de un nou guvern. Poate luni sau marti

Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 14:40
15635 citiri
Iohannis nu ne anunta inca premierul, desi spune ca e nevoie urgent de un nou guvern. Poate luni sau marti
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis nu a anuntat azi numele noului premier, cu toate ca a spus ca este nevoie urgent sa fie instalat un nou guvern.

Seful statului a precizat ca urmeaza sa desemneze un nou prim-ministru luni sau marti, dupa o noua runda de discutii cu partidele parlamentare, consultari ce vor avea loc intr-o formula mai restransa.

"Consultarile vor fi continuate luni sau marti, intr-o formula mai restransa, pentru a clarifica ce trebuie facut. Insa vreau sa stie toata lumea ca vreau sa fac repede o desemnare. Luni, cel tarziu marti, voi desemna un premier", a declarat seful statului, vineri, la finalul consultarilor cu partidele parlamentare.

Cert este insa ca noul Executiv care va lua locul Guvernului Dancila va fi unul politic, format de PNL sau in jurul PNL. "Vreau sa lamuresc un lucru, l-am spus tuturor. Prefer un guvern politic. (...) E clar ca ne indreptam catre un guvern PNL sau in jurul PNL", a precizat Iohannis.

Presedintele a subliniat ca noul guvern trebuie sa repare greselile facute de PSD in economie si i-a avertizat pe social-democrati sa nu cheltuie banii romanilor in perioada de interimat. Totodata, el a dat asigurari ca nu vor exista taieri de pensii si salarii, acuzandu-i pe social-democrati ca fac afirmatii mincinoase pe acest subiect.

In ceea ce priveste alegerile anticipate, presedintele Klaus Iohannis a spus ca sustine aceasta varianta, dar nu acum. Daca s-ar organiza anticipate, ele ar avea loc in primavara anului viitor, iar asta ar insemna ca pana atunci Guvernul Dancila sa ramana interimar. "Lucru inacceptabil", spune seful statului.

Insa, afirma Iohannis, dupa alegerile prezidentiale va fi reluata tema alegerilor anticipate.

"Am declarat si ieri si pot declara si azi, personal, eu sunt in favoarea alegerilor anticipate, dar dupa prezidentiale. In Constitutie spune foarte clar - se poate dizolva Parlamentul, daca doua propuneri de premier sau de guvern succesive pica in Parlament. Astfel de conditii se intrunesc greu.

Daca ar pica doua propuneri pe care le-as face imediat in perioada urmatoare, atunci acest guvern interimar Dancila ar ramane in functie pana s-ar organiza acele alegeri anticipate, adica in primavara, lucru inacceptabil si de neimaginat. Acest scenariu nu poate fi luat in considerare, fiindca ar adanci Romania intr-un haos de nedescris", a conchis Iohannis.

Vezi cum au decurs consultarile dintre Iohannis si partidele parlamentare

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile facute de presedintele Klaus Iohannis:

- Ieri a trecut motiunea de cenzura si a picat Guvernul Dancila, un guvern esuat si derutat. Si este foarte bine asa. Azi am convocat prima runda de consultari si ca sa incep cu sfarsitul, PSD a aratat ca nu a inteles nimic din evolutia politica si din dorinta romanilor, au lipsit nemotivat, au chiulit.

- Este nevoie urgent sa se instaleze un nou guvern, un guvern de tranzitie. De ce spun ca este nevoie urgent? Orice zi in plus cu acest guvern interimar PSD e o zi pierduta pentru romani.

- Vreau sa lamuresc un lucru, l-am spus tuturor. Prefer un guvern politic.

- Azi s-au prezentat partidele si PNL, care a venit primul la consultari, a spus clar si raspicat ca e dispus sa preia guvernarea, chiar daca e complicat. Celelalte, toate au afirmat ca vor sprijini, intr-o forma sau alta, o astfel de abordare.

- E clar ca ne indreptam catre un guvern PNL sau in jurul PNL.

- Avem nevoie acum urgent de un guvern care asigura corectitudinea prezidentialelor, e nevoie de un guvern care pregateste bugetul, care inchide cu responsabilitate bugetul pe 2019. In acest context, e important de subliniat si avertizez PSD sa nu cheltuie banii romanilor in faza de interimat.

- E nevoie de un guvern care se repare greselile facute de PSD in economie. Vreau sa fac o afirmatie cu toata claritatea: Nu vor exista taieri de salarii si pensii. Si spun asta pentru a contrazice o afirmatie mincinoasa a PSD.

- Consultarile vor fi continuate luni sau marti, intr-o formula mai restransa, pentru a clarifica ce trebuie facut. Insa vreau sa stie toata lumea ca vreau sa fac repede o desemnare. Luni, cel tarziu marti, voi desemna un premier.

- Este o discutie in spatiul public pe care vreau s-o lamuresc in aceasta faza. Alegerile anticipate. Am declarat si ieri si pot declara si azi, personal, eu sunt in favoarea alegerilor anticipate, dar dupa prezidentiale.

- In Constitutie spune foarte clar - se poate dizolva Parlamentul, daca doua propuneri de premier sau de guvern succesive pica in Parlament. Astfel de conditii se intrunesc greu.

- Sunt dispus sa ma implic, dupa prezidentiale, intr-o discutie onesta, asezata, corecta cu toate partidele politice sa gasim o solutie.

- Daca ar pica doua propuneri pe care le-as face imediat in perioada urmatoare, atunci acest guvern interimar Dancila ar ramane in functie pana s-ar organiza acele alegeri anticipate, adica in primavara, lucru inacceptabil si de neimaginat. Acest scenariu nu poate fi luat in considerare, fiindca ar adanci Romania intr-un haos de nedescris.

- Acum avem nevoie de un guvern nou, iar dupa prezidentiale putem deschide discutia despre anticipate.

Guvernul Dancila a cazut

238 de parlamentari de la toate partidele, inclusiv PSD, au votat joi pentru demiterea Guvernului. Presedintele Klaus Iohannis a felicitat Opozitia pentru ca a reusit sa dea jos Guvernul Dancila prin motiune de cenzura si a spus ca, in cadrul discutiilor de vineri, va fi abordata si tema alegerilor anticipate.

Seful statului a prezentat deja cateva criterii pentru viitorul guvern care va avea de rezolvat urgent chestiuni extrem de importante, de la desemnarea unui candidat eligibil pentru functia de comisar european, la organizarea alegerilor prezidentiale ce vor avea loc peste o luna. Este insa greu de crezut ca procedurile vor fi parcurse intr-un timp asa scurt pentru a fi instalat un nou guvern.

In incheiere, presedintele a avut un mesaj pentru romani, indemnandu-i sa iasa in continuare in numar cat mai mare la vot, pentru ca acum a fost castigata doar o batalie cu PSD, nu si razboiul.

Urmeaza acum ca Parlamentul sa emita hotararea de demitere a Guvernului, sa se desfasoare consultarile de la Cotroceni, iar la finalul lor Iohannis sa anunte premierul desemnat. Acesta isi va face echipa sa si va merge in Parlament sa obtina votul de incredere.

Urmatoarele alegeri parlamentare vor avea loc in toamna lui 2020, insa mai multe voci din Opozitie, in frunte cu cei de la USR, au cerut alegeri anticipate.

Vezi cum s-a desfasurat filmul zilei in care PSD a pierdut majoritatea si Guvernul Dancila a fost demis in Parlament

#Klaus Iohannis consultari partide, #Klaus Iohannis Guvern , #premier