Consultarile de la Cotroceni pentru desemnarea premierului s-au incheiat. Klaus Iohannis va prezenta concluziile

Luni, 14 Decembrie 2020, ora 17:00
13293 citiri
Consultarile de la Cotroceni pentru desemnarea premierului s-au incheiat. Klaus Iohannis va prezenta concluziile
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit luni cu delegatiile partidelor care au intrat in Parlament in urma alegerilor din 6 decembrie. La ora 18.00, dupa finalizarea discutiilor, seful statului urmeaza sa anunte numele premierului, care va avea zece zile pentru a-si prezenta in plenul Camerelor reunite echipa si programul de guvernare.

Partidele au fost invitate la discutii in ordinea descrescatoare a numarului voturilor obtinute, primul fiind PSD, la ora 11.00, urmat de PNL, USR PLUS, Alianta pentru Unirea Romanilor, UDMR si Grupul minorittailor nationale, fiecarui partid fiindu-i alocata o ora.

Discutiile se anunta tensionate, in conditiile in care fiecare partid va merge cu propria agenda, inclusiv cele trei - PNL, USR PLUS, UDMR - de la care era asteptata formarea unei majoritati parlamentare, dar ale caror negocieri au esuat duminica, relateaza News.ro.

Klaus Iohannis va avea pe masa mai multe nume de premier: Alexandru Rafila - propus de PSD, Florin Citu - PNL, Dacian Ciolos - USR PLUS, Calin Georgescu - AUR, iar UDMR ar urma sa ia luni dimineata o decizie pe tema premierului.

Consultarile vor avea loc dupa urmatorul program:

- Partidul Social Democrat (PSD) - ora 11.00;

- Partidul National Liberal (PNL) - ora 12.00;

- Alianta USR PLUS - ora 13.00;

- Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) - ora 14.00;

- Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) - ora 15.00;

- minoritatile nationale reprezentate in Parlament - ora 16.00.

Ziare.com a transmis in format LIVETEXT cele mai importante stiri privind negocierile de la Cotroceni.

Foto: Administratia Prezidentiala

Ora 16.05: Kelemen Hunor, liderul UDMR, a sustinut o declaratie de presa prin care a transmis ca PNL ar trebui sa numeasca primul ministru, avand cele mai multe mandate. In plus, a spus ca si in cadrul UDMR s-au ales doua-trei propuneri pentru aceasta functie, dar nu au fost comunicate pentru a nu genera tensiuni suplimentare. Totusi, daca nu se ajunge la un consens, propunerile vor fi anuntate la a doua runda de negocieri.

Ora 16.00: Reprezentantii minoritatilor au ajuns la consultarile cu Klaus Iohannis, la ora 16.00.

Ora 15.00: Delegatia UDMR a ajuns la consultarile cu Klaus Iohannis, la ora 15.00. Delegatia este formata din Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Biro Rozalia si Antal Arpad.

Ora 14:45: Dupa consultarile AUR cu presedintele Klaus Iohannis, Goerge Simion a declarat ca a vorbit la telefon cu Marcel Ciolacu si cu liderii PNL, dar se pare ca acestia "au amnezie". El a mai spus ca sustine deschiderea scolilor, restaurantelor, sau teatrelor.

Diana Sosoaca a declarat, de asemenea, ca purtarea mastii reprezinta o incalcare a drepturilor omului

Ora 14.29: "Vrem fie functia de premier, fie cea de sef al Camerei Deputatilor. Suntem optimisti," a declarat Dacian Ciolos (USR- PLUS), dupa iesirea de la consultarile cu Klaus IOhannis.

Ora 14:10 Delegatia AUR a ajuns la Palatul Cotroceni pentru consultarile cu Klaus Iohannis. Din delegatie fac parte George Simion, Claudiu Tarziu, Ringo Damureanu, Dan Tanasa si Diana Sosoaca.

Ora 13.22: Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, 14 decembrie, dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis ca i-a prezentat ca functia de premier sa fie ocupata de Florin Citu, iar cea de presedinte al Camerei Deputatilor, de presedintele PNL.

Ora 13.05: Au inceput consultarile cu delegatia USR PLUS in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.

"Tema este clara - o posibila majoritate, un posibil Guvern, o posibila negociere. Va ascult cu mare atentie", a spus seful statului in debutul discutiilor.

Delegatia USR PLUS este formata din copresedintii aliantei, Dan Barna si Dacian Ciolos, Cosette Chichirau, Catalin Drula si Dragos Tudorache. Alianta USR PLUS are ca propunere de prim-ministru pe europarlamentarul Dacian Ciolos.

Ora 12.21: Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat, intr-o conferinta de presa, ce a discutat cu Klaus Iohannnis.

"Partidul care a castigat alegerile trebuie sa numeasca primul ministru, adica pe Alexandru Rafila," afirma liderul PSD.

Foto: Administratia Prezidentiala

Ora 12:02 Delegatia PNL a ajuns la Palatul Cotroceni pentru consultarile cu presedintele Klaus Iohannis privind desemnarea unui premier. Delegatia PNL este formata din liderul formatiunii, Ludovic Orban, premierul propus, Florin Citu, prim-vicepresedintii partidului Raluca Turcan si Rares Bogdan, precum si liderul organizatiei judetene Prahova, Iulian Dumitrescu.

Ora 11:40: Delegatia PSD a ajuns inapoi la sediul partidului, dupa consultarile cu presedintele, care au durat doar 20 de minute. Liderii PSD nu au facut declaratii. Potrviit unor surse social-democrate, presedintele i-a felicitat pentru scorul obtinut la alegerile si a declarat ca va retine propunerile lor.

Ora 11.05: Au inceput discutiile intre Klaus Iohannis si reprezentantii PSD. Din delegatia PSD care participa la consultarile de la Cotroceni fac parte Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea si Vasile Dincu.

"Tema discutiei de astazi este evidenta. Doresc sa stiu opinia dumneavoastra despre formarea unei majoritati, o varianta, doi - despre formarea unui Guvern si alte probleme pe care doriti sa mi le prezentati", a spus Iohannis in debutul consultarilor.

Din partea presedintelui Iohannis participa consilierii prezidentiali Mihaela Ciochina, Daniela Barsan si Laurentiu Stefan.

Ora 10.35: Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat inainte de inceperea consultarilor cu presedintele Klaus Iohannis ca acesta trebuie sa il accepte pe Alexandru Rafila ca prim ministru si ca ii va prezenta inclusiv programul de guvernare conceput de PSD.

"Mergem astazi la Cotroceni cu un mandat clar dat de catre romani. Electoratul a sanctionat fosta guvernare condusa de domnul Orban si de domnul presedinte Iohannis.

Domnul presedinte Iohannis astazi trebuie sa inteleaga faptul ca a pierdut aceste alegeri si trebuie sa accepte nominalizarea PSD in persona domnului prof. dr. Alexandru Rafila sa fie viitorul prim-ministru desemnat", a declarat, luni, Marcel Ciolacu.

Ora 10.31: Claudiu Nasui, copresedintele USR PLUS Bucuresti, a declarat ca functiile de premier si presedinte al Camerei Deputatilor nu pot reveni ambele Partidului National Liberal (PNL).

"Ce va pot spune este ca pozitia de presedinte al Camerei Deputatilor poate sa stabileasca agenda politica si nu este normal, nu poate sa revina a doua pozitie PNL-ului."

Ora 09.00: Dupa doua zile in care negocierile dintre coalitia de dreapta - USR/PLUS, PNL si UDMR - au esuat in privinta formarii unui nou guvern si a impartirii functiilor de conducere la Senat si la Camera Deputatilor, liderii partidelor parlamentare merg, luni, 14 decembrie, la Palatul Cotroceni, pentru consultari cu presedintele Klaus Iohannis.

Citeste o analiza Ziare.com- Toate calculele pentru viitorul Guvern. Ce majoritati parlamentare se pot forma si ce carte poate juca presedintele Klaus Iohannis

PSD il propune pe Rafila

Delegatia PSD formata din Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu si Vasile Dincu se intalneste cu Klaus Iohannis la ora 11:00. Conform liderului partidului, Marcel Ciolacu, social-democratii, care au obtinut cele mai multe voturi si se considera castigatorii alegerilor, sustin varianta unui guvern minoritar PSD sau varianta unui guvern de uniune nationala in jurul PSD. In ceea ce priveste premierul, PSD il propune pe Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS. PSD a precizat ca nu are nici disponibilitate de a negocia cu PNL.

"Nu avem alta varianta in Parlament si nu vom vota alta varianta decat prim ministru Alexandru Rafila. (...) Sunt ferm convins ca vor fi destui in Parlament care vor vota acest Guvern", a afirmat Ciolacu duminica seara, reamintind si ca PSD nu are "nici disponibilitate de a negocia cu PNL".

PSD nu ia in considerare nici discutii cu AUR, desi presedintele Consiliului National al PSD, Vasile Dincu, a admis ca a avut joi o intalnire cu unul dintre co-presedintii AUR, George Simion, dar a sustinut ca a discutat cu acesta despre rezultatul unui sondaj de opinie, nefiind vorba despre o intalnire politica.

"Nu am vorbit despre niciun fel de alianta politica. Nici macar nu ne-ar ajuta daca facem acest lucru, nici procentele nu ne ajung ca sa facem o majoritate si nici nu cred ca suntem compatibili in acest moment. AUR este un partid contra sistem, noi facem parte inca din mainstream-ul politic si atunci cu siguranta nu avem prea multe ce sa colaboram", sustine Dincu.

PNL, negocieri esuate cu USR-PLUS

- La ora 12:00, reprezentatii Partidului National Liberal - Ludovic Orban, Florin Citu, vicepremierul Raluca Turcan, Rares Bogdan, Iulian Dumitrescu si Robert Sighiartau - discuta cu presedintele, dupa doua zile de negocieri esuate cu potentialii parteneri de alianta, USR PLUS si UDMR.

Cei mai multi dintre liberalii care reprezinta partidul la consultarile cu presedintele au facut parte din echipele de negociere cu USR-PLUS si UDMR.

O prima runda de discutii intre liderii PNL, USR-PLUS si UDMR a avut loc joi, iar la prima parte a intalnirii a participat si presedintele Iohannis. Negocierile si discutiile au continuat sambata, cand s-au inregistrat unele progrese iar cele trei formatiuni au si emis un comunicat comun, insa duminica discutiile s-au blocat.

Potrivit comunicatului de sambata, in ceea ce priveste programul de guvernare, "a fost stabilita structura acestuia si modul in care se armonizeaza programele celor trei formatiuni politice, fiind facute progrese pe o serie de capitole".

"Totodata, s-au convenit coordonatele activitatii comune la nivel parlamentar care stau la baza functionarii majoritatii. Liderii celor trei formatiuni si-au afirmat vointa de a oferi impreuna o formula de guvernare stabila Romaniei, care sa asigure cele mai bune solutii pentru iesirea din criza si pentru realizarea reformelor de care are nevoie Romania", se mai arata in comunicat.

Duminica, insa, discutiile s-au blocat la numele premierului. PNL il sustine pe Florin Citu - Orban dand de inteles ca aceasta nominalizare din partea PNL este sustinuta si de presedintele Iohannis, USR PLUS pe Dacian Ciolos, iar fiecare partid doreste pozitii si in conducerile celor doua Camere. USR PLUS si UDMR considera ca daca PNL da premierul, conducerile Camerelor ar trebui sa le revina, ceea ce intra in contradictie cu decizia PNL de a-l sustine pe Ludovic Orban pentru sefia Camerei Deputatilor.

- Alianta USR-PLUS este invitata la Cotroceni la ora 13:00, fiind formata din Dan Barna, Dacian Ciolos, Dragos Tudorache, Catalin Drula si Cosette Chichirau.

USR vrea postul pentru Ciolos

USR PLUS vrea postul de premier pentru Dacian Ciolos, iar daca totusi postul va reveni PNL, atunci revendica sefia Camerei Deputatilor pentru Dan Barna.

Nemutumirea USR PLUS fata de atitutidnea PNL la negocieri a fost exprimata duminica in termeni duri de catre deputatul USR, Tudor Pop.

"Facem guvern impreuna cu PNL, nu in jurul PNL, ca PNL nu e pom de Craciun si nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna intr-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figuratie pe langa Ludovic Orban", a scris Tudor Pop pe Facebook, duminica seara.

"Din pacate, PNL a venit la discutii si a zis asa: noi avem deja premierul si presedintele Camerei Deputatilor, hai sa inceapa negocierea! Cu o astfel de atitudine la adresa celor care ar trebui sa-ti fie parteneri nu iti gasesti aliati pentru o majoritate", a adaugat el.

AUR exclude colaborarile

- Delegatia Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR) se intalneste cu presedintele Klaus Iohannis la ora 14:00. Presedintele va sta fata in fata cu unii dintre cei mai vehementi contestatari ai sai, dat fiind ca George Simion, co-presedinte AUR l-a acuzat recent ca ar fi incalcat nu doar spiritul, ci si litera Constitutiei prin actiunile din campanie alaturi de PNL, afirmand totodata ca, daca ar fi fost prima, sau a doua forta politica in Romania, cu siguranta ar fi cerut "suspendarea acestui presedinte care nu este iubit de poporul roman, dupa cum s-a vazut la vot".

AUR nu exclude colaborarea cu alte partide parlamentare, dar spune ca nu va vota niciunul dintre premierii ale caror nume au fost anuntate. Despre Florin Citu afirma ca este o gluma, nominalizarea sa pentru Palatul Victoria fiind "o cacealma pe care presedintele Klaus Iohannis o foloseste". Lui Alexandru Rafila, sustinut de PSD pentru postul de premier, ii reproseaza faptul ca s-a aflat la originea restrictiilor impuse in contextul pandemiei, in special a celor vizand participarea la slujbele religioase si la pelerinaje.

AUR il sustine pentru postul de premier pe Calin Georgescu.

Din delegatia AUR vor face parte co-presedintii George Simion si Claudiu Tarziu, precum si Ringo Damureanu, Dan Tanasa si Diana Sosoaca, aceasta din urma anuntand ca, daca i se va propune sa faca test COVID inaintea intalnirii cu presedintele, va refuza.

Pozitia UDMR

- Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) se intalneste cu presedintele de la ora 15:00. Dupa negocierile esuate de duminica, UDMR a transmis ca discutiile s-au blocat la numele premierului.

"PNL si USR PLUS isi vor propune maine propriii candidati la functia de prim-ministru, in discutiile cu seful statului", a anuntat Hegedus Csilla, purtator de cuvant al UDMR, afirmand ca UDMR isi stabileste luni dimineata pozitia in legatura cu acest subiect.

- De la ora 16:00, presedintele Iohannis primeste delegatia minoritatilor nationale reprezentate in Parlament, formata din Varujan Pambuccian, Dragos Zisopol, Silviu Vexler, Ovidiu Gant.

Care este procedura

Conform articolului 103 din Constitutie, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#Klaus Iohannis, #Klaus Iohannis desemnare premier, #Klaus Iohannis partide, #Klaus iohannis discutii premier , #premier