Iohannis, despre 2012: Partenerii externi nu au inteles bine evenimentele

Luni, 01 Septembrie 2014, ora 22:40
5408 citiri
Iohannis, despre 2012: Partenerii externi nu au inteles bine evenimentele
Foto: B1TV

Klaus Iohannis este de parere ca suspendarea presedintelui din 2012 a fost "la limita Constitutiei", iar USL a pregatit-o foarte prost si a comunicat foarte prost, dar partenerii externi s-au lamurit apoi, cand "Victor Ponta a fost primit de toata lumea".

Invitat luni seara la postul B1 TV, candidatul la presedintie al ACL a sustinut mai intai ca in vara lui 2012 a fost "independent politic", mai exact "nici in USL, nici in partea pro-Basescu, nici in partea guvernamentala".

Intrebat ce crede despre cele intamplate in 2012, Iohannis a raspuns: "A fost la limita Constitutiei".

"Am votat pentru suspendare"

Totusi, Ovidiu Gant, deputatul care reprezinta Forumul Democrat al Germanilor (FDGR) in Parlament, a votat pentru suspendarea presedintelui, fiind laudat de Victor Ponta. Intrebat daca era la curent, Iohannis a raspuns afirmativ.

"Sigur, atunci am fost in contact foarte apropiat. Da, am fost de acord. (...) Toata actiunea a fost la limita Constitutiei, dar nu trebuie sa confundam fondul problemei cu forma. Intreaga procedura a fost inutila si prost inspirata. Nu trebuia facuta. Nici suspendarea, nici referendumul. Nu avea nimeni de castigat. USL a pregatit foarte prost, a informat foarte prost, au fost niste pasi prost pregatiti.

Fondul problemei a fost discutat in conducerea Forumului si s-a hotarat ca domnul Ovidiu Gant sa voteze pentru supendare. Am fost de acord. Da, noi am votat pentru suspendare", a declarat Iohannis.

Partenerii, ingrijorati de "viteza" evenimentelor

In ceea ce priveste reactiile Comisiei Europene, Germaniei, Statelor Unite si condamnarile repetate venite in partea partenerilor strategici ai Romaniei, Klaus Iohannis a precizat mai intai ca "daca nu ar fi fost actiuni constitutionale, CCR ar fi constatat acest lucru".

"Ii inteleg foarte bine (...) Au fost foarte ingrijorati pe buna dreptate pentru ca nu au inteles ce se intampla, datorita vitezei cu care s-au derulat evenimentele", a explicat Klaus Iohannis, precizand ca partenerii externi se asteapta "sa existe o cale previzibila si predictibila", iar in 2012 s-a produs "intrarea intr-o vrie", care a fost de neinteles.

"Niciodata in alta parte nu s-a procedat in asemenea viteza, cu demiteri de presedinti de camera (...) Intreaga procedura a fost netransparenta", a adaugat prezidentiabilul ACL.

Iohannis a fost rugat sa explice de ce, daca nu a fost nimic gresit, nu s-au lamurit lucrurile nici dupa cateva luni, tinand cont de lista de 11 puncte inmanata de presedintele CE, Jose Manuel Barroso lui Victor Ponta.

"Nu au fost lamurite. Ulterior insa se vede ca lucrurile au fost lamurite, primul ministru a fost primit de toata lumea si au ajuns la o intelegere", a explicat Iohannis, facand trimitere la intalnirile pe care Ponta le-a avut cu Barroso si Merkel.

Intrebat daca regreta faptul ca el personal a sustinut suspendarea presedintelui in 2012, Klaus Iohannis a evitat sa raspunda direct, spunand ca nu poate evalua situatia "post factum", pentru ca "sunt lucruri care s-au intamplat in contextul de atuncea".

Eveniment Quarterly Report

Șansele unui tur doi la alegerile prezidențiale între Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă. „Spectacol de o josnicie şi de o vulgaritate extremă”
Șansele unui tur doi la alegerile prezidențiale între Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă. „Spectacol de o josnicie şi de o vulgaritate extremă”
Politologul Theodor Paleologu a afirmat, duminică seară, 10 decembrie, că PNL este ”anexa PSD”, chiar dacă la alegeri va ”pretinde că este independent”. Un candidat propriu al PNL...
Solicitările liberalilor către ministrul Finanțelor, în pline discuții aprinse în coaliție, pe bugetul de stat
Solicitările liberalilor către ministrul Finanțelor, în pline discuții aprinse în coaliție, pe bugetul de stat
Liderii liberali au avut discuții cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, duminică, 10 decembrie, potrivit unor surse politice, în contextul în care în coaliție se pun la punct ultimele...
#Iohannis suspendare Basescu 2012, #Iohannis referendum suspendare Basescu , #presedinte PNL