Iohannis vrea un fel de "pact de coabitare": Ce propune pentru alegerile prezidentiale

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 21:34
3575 citiri
Iohannis vrea un fel de "pact de coabitare": Ce propune pentru alegerile prezidentiale
Foto: Realitatea

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, prezidentiabil al ACL, a anuntat, luni, ca propune "un pact national pentru stabilitate si democratie" care sa fie semnat de candidatii la alegerile prezidentiale, precum si de actorii politici precum presedintele Traian Basescu.

Liderul PNL a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca pactul pe care il propune se adreseaza "politicienilor si in special candidatilor care vor fi inscrisi in cursa prezidentiala".

El a prezentat documentul, pe care a precizat ca il va inainta partidelor si presedintelui Traian Basescu in cursul zilei de marti.

"Eu, Klaus Iohannis, pornind de la angajamentul nostru de a respecta si apara principiile si valorile democratice, impotriva oricaror derapaje; avand in vedere situatia internationala, care impune maxim de seriozitate si responsabilitate in actiunea intregii clase politice; constatand cu ingrijorare degradarea continua a mediului economic si social, pe fondul recesiunii economice, scaderii dramatice a investitiilor si a diminuarii semnificative a puterii de cumparare a cetatenilor;

respingand ferm asaltul impotriva institutiilor democratice si a statului de drept din partea actualei puteri prin demersuri precum: a. amnistia si gratierea; b. modificarea abuziva si neconstitutionala a legislatiei electorale; c. legiferarea traseismului politic si a mitei electorale, propun elaborarea si asumarea Pactului National pentru Stabilitate si Democratie", se arata in documentul prezentat de Iohannis.

Iohannis propune intre obiectivele acestui pact "respingerea Proiectului privind amnistierea si gratierea care atarna ca o piatra de moara de gatul Parlamentului si al statului de drept din Romania".

"Societatea romaneasca are nevoie de o garantie asumata public de catre toti candidatii la alegerile prezidentiale ca nu vor actiona pentru gratierea oamenilor politici, condamnati definitiv pentru acte de coruptie", adauga el.

"Renuntarea la toate demersurile indreptate in directia fraudarii alegerilor si a vicierii vointei electoratului: OUG 45/2014 care faciliteaza turismul electoral si votul multiplu, OUG 55 care favorizeaza traseismul politic, mita electorala si santajul impotriva primarilor si consilierilor locali", este un alt obiectiv mentionat de liderul PNL.

Klaus Iohannis: Noi dorim sa guvernam cel putin 10 ani de acum incolo

In plus, el propune "renuntarea la alocarea banilor publici catre comunitati locale pe criterii politice si clientelare", "asigurarea functionarii normale si depolitizate a institutiilor precum CNA, TVR, Curtea Constitutionala, CSM, Curtea de Conturi, ASF, DGIPI" si "organizarea de dezbateri nationale la nivel parlamentar si extraparlamentar pe teme de interes major: justitie, stat de drept, politica energetica, educatie, sanatate, politica externa, economie".

Iohannis solicita ca Pactul National pentru Stabilitate si Democratie sa fie asumat de catre "toti actorii politici, conducatori si partide, institutii (Presedintie, Guvern, Parlament, autoritati locale), ca o expresie a vointei de a respecta principiile democratiei in competitiile electorale si in politica, in general".

Presedintele PNL a fost intrebat daca pactul anuntat se asteapta sa fie semnat si de presedintele Traian Basescu.

"Eu trimit acest pact tuturor actorilor politici, tine de fiecare daca il semneaza sau nu", a raspuns Iohannis.

PSD Argeș l-a exclus din partid pe Ion Georgescu. Primarul din Mioveni a fost prins când returna mită
PSD Argeș l-a exclus din partid pe Ion Georgescu. Primarul din Mioveni a fost prins când returna mită
Conducerea PSD Argeş a votat, miercuri seara, excluderea din partid a primarului oraşului Mioveni, Ion Georgescu, cercetat de DNA pentru fapte de corupţie. "Întrunit în şedinţă...
Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Senatorul AUR Sorin Lavric l-a omagiat pe Tache Rodas, lider al unei grupări legionare și deținut politic, în cadrul unei declarații politice din Parlamentul României, de pe 13 septembrie....
#Klaus Iohannis pact stabilitate, #document stabilitate democratie, #Pact National Stabilitate Democratie , #presedinte PNL