Klaus Iohannis: Am fost profesor, inspector scolar, acum sunt un politruc

Joi, 28 August 2014, ora 19:25
4831 citiri
Klaus Iohannis: Am fost profesor, inspector scolar, acum sunt un politruc
Foto: Arhiva

Copresedintele ACL Klaus Iohannis a afirmat joi la o dezbatere ca, dupa ce a fost dascal si inspector scolar, a ajuns un "politruc" care vrea sa candideze la Presedintia Romaniei, considerand ca este un privilegiu ca a ajuns intr-o pozitie in care poate sa isi exprime opiniile legate de sistemul educational.

"Am antecedente in sistemul educational. Am fost dascal de fizica timp de 15 ani, am condus un inspectorat scolar mai putin timp, trei ani. Acum sunt un politruc (activist politic - n.red.) care vrea sa candideze la Presedintia Romaniei.

Consider ca este un privilegiu pentru mine ca am ajuns intr-o pozitie in care pot sa imi exprim cateva opinii legate de ce ar putea sa fie sistemul educational pentru Romania, pentru romani si care ar putea sa fie rolul presedintelui tarii in aceasta ecuatie. O tara performeaza bine daca oferta educationala este corelata cu piata muncii.

Cu cat mai multi oameni calificati pentru piata muncii existenta sau dorita ies din sistemul de educatie, cu cat mai buna este corelatia, cu atat mai bine performeaza economia", a afirmat Iohannis.

Liderul liberalilor s-a referit si la problemele profesorilor, printre care a identificat salariile mici.

"Stim cu totii ca avem o problema mare cu corpul profesoral. Cea mai mare problema dupa parerea mea nu este calitatea corpului profesoral, fiindca si ea este urmarea altor factori. As mentiona cativa din acesti factori. Este greu sa astepti de la un profesor de liceu sa performeze exceptional daca cu salariul lui nu reuseste sa intretina o familie. Eventual, daca amandoi din familie sunt profesori, reusesc sa ajunga la ceva care se numeste nivel de subzistenta, dar mai mult probabil nu.

Este la fel de greu de crezut ca dascalii, la modul general, vor avea neaparat cu totii dorinta sa performeze foarte bine daca societatea in ansamblul ei are mai degraba o atitudine de condescendenta sau de usor dispret fata de dascali", a spus co-presedintele ACL.

Iohannis: Educatia va fi tema centrala pentru mine

El a subliniat faptul ca fiecare ministru incepe o reforma si multi specialisti sunt schimbati de fiecare data cand se schimba guvernul.

"La fiecare schimbare de guvern dam afara zeci de mii de specialisti care au fost educati pentru jobul pe care il fac, care au participat la perfectionari scumpe, care au avut nevoie de ani de zile sa intre in specificul postului. Nici o problema - vine alta guvernare, ii da afara, aduce pe altii si pe aceia vin altii si ii dau afara.

Ceea ce se intampla in Romania de multi ani incoace este o irosire a celei mai importate resurse pentru o natiunea, resursa umana. Avem o societate care nu respecta educatia, unde cel cu o masina de fite aproape intotdeauna este mai bine vazut decat cel care a performat", a declarat Iohannis.

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
Care ar putea fi strategia AUR, după ce va ajunge în Parlamentul European. „Vor fi marii câştigători la europarlamentare. Va intra într-un proces de curăţare”
Care ar putea fi strategia AUR, după ce va ajunge în Parlamentul European. „Vor fi marii câştigători la europarlamentare. Va intra într-un proces de curăţare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, crede că Alianţa pentru Unirea Românilor va fi marea câştigătoare la alegerile europarlamentare de anul viitor, urmând să se claseze pe locul doi după...
#Iohannis politruc, #Iohannis educatie, #Iohannis inspector scolar, #Iohannis legea educatiei , #presedinte PNL