Statutul PNL, ilegal din cauza lui Iohannis: L-a semnat inainte sa fie seful partidului

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 17:07
2667 citiri
Statutul PNL, ilegal din cauza lui Iohannis: L-a semnat inainte sa fie seful partidului
Foto: EVZ

Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea deciziei de respingere a modificarilor aduse statutului PNL la congresul extraordinar din iunie, ca procesul-verbal al congresului a fost semnat de Klaus Iohannis, desi acesta nu avea calitatea de "presedinte ales", fiind ales a doua zi la sefia partidului.

"In data de 27 iunie 2014, Congresul Extraordinar al PNL a hotarat cu sase voturi contra si opt abtineri aprobarea Statutului PNL. Procesul-verbal al Congresului Extraordinar este semnat de catre: presedinte PNL K. I. si membrii secretariatului tehnic. Din cuprinsul acestuia reiese ca nu s-a procedat la desemnarea componentei prezidiului Congresului, si drept urmare, procesul-verbal nu este semnat de membrii prezidiului.

De asemenea, din moment ce domnul K. I. a fost ales presedinte al partidului intr-o zi ulterioara celei in care a semnat procesul-verbal, reiese cu certitudine ca a semnat acest proces-verbal fara a avea calitatea de 'presedintele ales' ", arata judecatorul Tribunalului Capitalei, in motivare.

Iohannis, ales ilegal presedinte PNL? Ce zice Antonescu de revenirea in fruntea partidului (Video)

Drept urmare, Tribunalul a constat ca acel act juridic, respectiv procesul-verbal din prima zi a congresului, nu indeplineste conditiile de forma prevazute lege, pentru ca Iohannis a obtinut functia de presedinte al PNL abia in a doua zi de congres, in 28 iunie.

Astfel, procesul-verbal care prevede modificari aduse la statutul partidului nu intruneste conditia de a fi semnat de un membru al conducerii PNL, asa cum prevede legea partidelor politice.

"Potrivit articolului 11 din legea 14/2003, statutul trebuie 'aprobat de organele imputernicite prin statut'. Or, in conditiile in care nu a fost respectata forma impusa de Statutul anterior, nu se poate concluziona ca acesta ar fi fost in mod legal aprobat de catre Congres", explica instanta, in motivarea sentintei de respingere a modificarilor aduse statutului PNL.

Potrivit motivarii, procesele-verbale ale congresului au fost inaintate pentru a fi inregistrate in Registrul Partidelor Politice, ele nefiind declarate nule.

Tribunalul mai mentioneaza ca, atunci cand legiuitorul a dorit ca in actul constitutiv sau in statutul unei persoane juridice sa fie mentionate persoanele ce ocupa functii de conducere, executive sau de control, a prevazut in mod expres acest aspect, ceea ce nu s-a intamplat si in cazul legii partidelor politice.

"Tribunalul apreciaza ca alegerea presedintelui PNL, a vicepresedintilor, membrilor Curtii de Arbitraj si ai Comisiei centrale de Cenzori hotarata in Congresul din 28 iunie 2014 nu reprezinta modificari ale Statutului pentru a putea face obiectul examinarii prevazute de articolul 25 din lege", se mai arata in motivare.

De altfel, instanta bucuresteana consemneaza faptul ca PNL a depus la dosar documentele ce atesta desfasurarea adunarilor generale ale PNL, in termenul prevazut de lege.

In 8 septembrie, Tribunalul Bucuresti a respins modificarile aduse statutului PNL la congresul din iunie, mentionand ca "ia act de lucrarile congresului" la care Klaus Iohannis a fost ales presedinte al formatiunii in baza derogarilor privind vechimea necesara in partid.

In decizia Tribunalului Bucuresti s-a aratat ca instanta "ia act de lucrarile congresului", dar "respinge capatul de cerere cu privire la modificarea statutului".

In cazul in care deciziai Tribunalului Bucuresti va ramane definitiva, iar modificarilor propuse vor fi respinse, statutul PNL va reveni la forma initiala.

Eveniment Quarterly Report

Klaus Iohannis la summitul pentru climă: România își propune să-și depășească de 6 ori capacitatea de a produce energie verde până în 2030
Klaus Iohannis la summitul pentru climă: România își propune să-și depășească de 6 ori capacitatea de a produce energie verde până în 2030
România îşi propune ca, până în 2030, să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse...
Liderii coaliției PSD-PNL care au depășit „linia roșie”. „Acele voci care ies de obicei după şedinţele de coaliţie nu sunt scandaluri”
Liderii coaliției PSD-PNL care au depășit „linia roșie”. „Acele voci care ies de obicei după şedinţele de coaliţie nu sunt scandaluri”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă seara, 2 decembrie, că atacurile lansate de unii lideri PNL după şedinţele de coaliţie nu reprezintă "scandaluri" în coaliţie, ci...
#Tribunal motivare congres PNL, #tribunal motivare statut PNL, #tribunal motivare PNL Iohannis , #presedinte PNL
Comentarii