10 ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE - Laude si indemnuri de la Iohannis, Tariceanu, Ponta

Autor: Ana Ilie
Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 15:35
3536 citiri
10 ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE - Laude si indemnuri de la Iohannis, Tariceanu, Ponta
Foto: Presedintia Romaniei

Politicienii romani se intrec in urari cu ocazia a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis pe site-ul presedintiei ca 25 aprilie 2005 este un moment cu o semnificatie deosebita pentru tara noastra.

"Semnarea Tratatului de aderare a venit dupa un proces dificil de negocieri care a marcat transformari profunde in multe domenii ale vietii economico-sociale. Acest moment a insemnat recunoasterea faptului ca Romania era pregatita sa devina membra a Uniunii Europene, sa se alature unui spatiu de valori definit de democratie, stat de drept, economie de piata, respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului", continua seful statului.

Iohannis a atras atentia ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la fel ca si aderarea la NATO, "a demonstrat ca elitele politice si societatea sunt capabile sa-si uneasca eforturile in directia unor obiective nationale majore, care depasesc interese particulare sau conjuncturale".

In opinia sa, "exista, inca, procese de integrare nefinalizate precum aderarea la Spatiul Schengen si adoptarea monedei unice", si "ramanem profund atasati realizarii acestor doua obiective cat mai curand posibil".

Al doilea om in stat, seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a scris pe Facebook ca se implinesc 10 ani de cand a semnat, in numele Romaniei, Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. "Pentru mine, acesta ramane unul dintre momentele cele mai emotionante ale mandatului de Prim Ministru, de care imi aduc aminte cu cea mai mare placere. Am avut atunci un imens sentiment de satisfactie pentru ca eu vedeam de mult timp acest pas ca reprezentand incheierea unui ciclu istoric extrem de dificil, care debutase odata cu inchiderea Romaniei in spatele Cortinei de Fier".

In cei zece ani care au trecut de atunci, scrie Tariceanu, Romania a beneficiat de multe avantaje ale aderarii: "Am atras capitaluri imense si investitii, salariile au crescut, la fel nivelul de viata al cetatenilor. In acesti 10 ani Romania s-a schimbat enorm. Avem o economie de piata functionala. Cu ajutorul partenerilor europeni am perfectionat mecanismele democratiei si ale statului de drept la un nivel neatins in trecut de tara noastra. Avem acum toate perspectivele pentru o dezvoltare durabila, pentru ca in urmatorii 10 ani sa asistam la o crestere substantial a nivelului de trai al cetatenilor romani".

Tariceanu isi mai exprima speranta ca "Romania ar putea sa joace un rol mai activ in cadrul UE, sa formuleze initiative referitoare la spatiul geografic care ne inconjoara" si felicita si Bulgaria si poporul bulgar pentru realizarile lor din acesti 10 ani.

Premierul Victor Ponta a marcat evenimentul tot pe Facebook.

"In urma cu exact 10 ani, Guvernul Tariceanu semna Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, dupa ce Guvernul Nastase finalizase procesul extrem de important al negocierilor", scrie acesta.

"Astazi, Uniunea Europeana este deja o parte integrata a vietii noastre, iar acest statut ne ofera numeroase avantaje de ordin economic si social, precum si beneficii de securitate sau diplomatice. La 10 ani de la acel moment istoric, tin sa reafirm inca o data angajamentul puternic al Guvernului Romaniei pentru proiectul european si pentru indeplinirea tuturor obiectivelor pe care o presupune apartenenta noastra la aceasta mare familie", incheie Ponta.

Seful Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, remarca, pe Facebook, ca Romania a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana "cu efortul, seriozotatea (sic!) si dorinta tuturor romanilor".

"A fost un moment pentru care am tras toti in acelasi sens, dorindu-ne recunoastere si prosperitate, dar in acelasi timp fiind hotarati sa continuam eforturile de a indeplini angajamentele ce ne revin, de a continua parcursul european pentru aderarea la spatiul Schengen si adoptarea monedei euro, de a oferi sprijin statelor invitate sau candidate la UE", scrie acesta.

Zgonea incheie cu un indemn: "La cat mai multe si durabile proiecte europene pentru Romania si pentru romani!".

In fine, ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, saluta implinirea a 10 ani de la semnarea, la Luxemburg, la 25 aprilie 2005, a Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Aurescu sustine ca "reusita acestui proiect a avut la baza consensul intregii societati si al clasei politice din Romania. Transformarile durabile ale societatii romanesti au fost posibile datorita solidaritatii probate la nivel intern, dar si, in plan european, prin sustinerea acordata avansarii procesului de extindere, unul dintre cele mai de succes politici europene".

"La randul sau Romania sustine astazi, din interiorul Uniunii, continuarea procesului de integrare europeana, continuarea actiunii Uniunii ca promotor al stabilitatii si prosperitatii in regiunea sud-est europeana, precum si consolidarea rolului sau ca actor global", a mai spus Bogdan Aurescu.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#aniversare zece ani semnate Tratat UE, #Ponta semnate Tratat UE, #Iohannis mesaj semnare Tratat UE , #presedinte