A gresit presedintele Iohannis contramandand vizita in Ucraina?

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 21:03
5060 citiri
A gresit presedintele Iohannis contramandand vizita in Ucraina?

Ma asteptam ca, in urma controversatei legi a educatiei adoptata recent la Kiev, presedintele Iohannis sa reactioneze dur. Si, intrucat convorbirea pe care a avut-o la New York cu presedintele Porosenko nu s-a incheiat cu nicio promisiune, dl Iohannis a luat imediat atitudine, contramandand vizita programata pentru luna octombrie in Ucraina.

Concomitent, a contramandat si primirea la Cotroceni a presedintelui Radei Supreme Ucrainene, care se anuntase pentru sfarsitul lui septembrie.

Este un mod de a atrage atentia in mod hotarat, dar in limitele uzantelor diplomatice, ca Romania nu sta indiferenta fata de soarta romanilor din afara granitelor, de respectul pentru limba lor materna si pentru traditiile lor.

Totusi unii comentatori socotesc ca presedintele s-a grabit cu luarea deciziei, inainte ca legea sa fi intrat in vigoare la Kiev, respectiv inainte de promulgarea ei.

Cel mai categoric si-a expus opinia fostul presedinte Traian Basescu: "inca era timp pentru discutii si negocieri la nivelul celor doi sefi de stat, iar dupa discutiile bilaterale, la declaratia comuna in fata presei, presedintele Romaniei trebuia sa exprime acolo, la Kiev, punctul de vedere sustinut in discutii si concluziile la care s-a ajuns".

Este cat se poate de corect, niciodata nu trebuie sa rupi toate puntile de legatura nici sa renunti la discutiile bilaterale, oricat de incomode ar fi. Rupand puntile, lasi un gol in urma.

Dar exista o nuanta care multor comentatori le scapa si mi-e teama ca i-a scapat si domnului Basescu. Presedintele n-a vorbit nicio clipa de anularea vizitei, ci de amanarea ei. Si, in opinia mea, vizita trebuie sa aiba loc, dar nu acum si nu oricum. Numai dupa o buna pregatire.

Altfel, risca sa se rezume la o conversatie precum cea de pe holurile ONU, cand dl Porosenko s-a retras ingandurat si atat. Nu-mi imaginez o conferinta de presa la Kiev, unde presedintii isi spun opiniile, raman ingandurati si cu asta basta.

Amanarea vizitei inseamna tocmai timp pentru pregatirea ei, iar declaratia recenta a Parlamentului Romaniei, care cere Radei Supreme a Ucrainei sa actioneze pentru respectarea standardelor internationale privind protectia minoritatilor nationale, vine in intampinarea acestei pregatiri.

Este fara indoiala binevenita hotararea Parlamentului de la Bucuresti de a alcatui o delegatie care se va deplasa la Kiev pentru a trata acolo problema cu persoanele competente ucrainene.

Opinia mea este insa ca respectiva delegatie este prea complicata. Sunt nu mai putin de 19 delegati, repartizati astfel:

  • 8 delegati PSD
  • 4 delegati PNL
  • 1 delegat USR
  • 1 delegat ALDE
  • 1 delegat UDMR
  • 2 delegati PMP
  • 2 delegati minoritati

Ma tem ca parlamentarii nostri si-au facut calculul sa-i copleseasca pe partenerii ucraineni prin forta lor numerica si nu prin forta argumentului, puterea convingerii sau principiul rationamentului moral si etic.

Ma mai tem ca o delegatie numai de politicieni nu va avea acea putere de convingere pe care ar avea-o una cu personalitati de prestigiu, recunoscute si respectate din mediul etnografic, istoric, sociologic, lingvistic, pe scurt, din sfera academica.

Sa-mi fie iertat, dar alcatuirea numeroasei delegatii pentru asemenea problema, in baza algoritmului nostru politic, mi se pare mai mult un pretext pentru efectuat o excursie la Kiev, decat o solutie pentru a-i convinge pe partenerii ucraineni sa accepte cauza noastra.

Incerc sa mi-i imaginez pe acesti parteneri, fata in fata cu delegatii nostri. Cine cu cine ar discuta? Un social-democrat din Romania cu unul din Ucraina, un liberal din Romania cu unul ucrainean si cam atat.

La Kiev ma indoiesc ca isi va gasi partenerul de profil reprezentantul ALDE, USR, PMP si chiar UDMR. Si atunci, cine cu cine discuta si despre ce?

Un istoric de prestigiu roman alaturi cu unul din tara vecina ar pune desigur problema in lumina trecutului ambelor popoare, a dominatiei austriece, a celei sovietice si in lumina prezentului, cand identitatea nationala e amenintata de o lege stramba, facuta in Ucraina de politicieni, nu de istorici.

Cam asa ar judeca la intalnirea lor si etnografii, sociologii, lingvistii sau alti experti. Sincer sa fiu, am mai multa incredere in capacitatea de a ajunge la consens a doua asemenea personalitati de prestigiu, decat in posibilitatile a doi politicieni, alesi dupa algoritm.

In opinia mea, delegatia Parlamentului care pleaca in Ucraina poate pregati foarte bine vizita presedintelui Iohannis sau poate sa incurce mai rau lucrurile, daca discuta mai mult politica, fiecare pe diapazonul lui.

Dar daca delegatia de politicieni ar da gres, atunci ar inseamna ca reprogramarea summitului de la Kiev ramane cam sine die si asta nu din vina dlui Iohannis. Numai din a Parlamentului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ucraina legea educatiei, #Iohannis vizita Ucraina, #Porosenko invatamant romana , #presedinte