Aberatia zilei: De ce chiuleste Iohannis de la reuniunile PPE?

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 16:35
5782 citiri
Aberatia zilei: De ce chiuleste Iohannis de la reuniunile PPE?
Foto: Flickr/PPE

Presedintele Klaus Iohannis evita in mod inexplicabil sa participe la reuniunile Partidului Popular European (PPE), cel mare si mai influent partid european de centru-dreapta, lasand astfel Romania fara voce si sustinatori in unele dintre cele mai importante momente politice din viata Uniunii Europene.

PPE include peste 77 de lideri marcanti din 40 de tari, dintre care 10 sefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeana, si 14 membri ai Comisiei Europene. De asemenea, grupul PPE este cel mai mare si mai influent din Parlamentul European.

Noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, face parte, la fel ca si predecesorul sau, Traian Basescu, din aceasta mare familie politica, alaturi de nume grele, precum cancelarul german Angela Merkel, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Atat popularii, cat si socialistii, cele doua mari grupari care fac jocurile in UE, se intalnesc intotdeauna inaintea reuniunilor Consiliului European, pentru a decide pozitiile pe care urmeaza sa le sustina pe subiectele aflate pe agenda sau chiar in disputele inerente. Atat consiliul din iunie, cat si cel care incepe astazi la Bruxelles au fost organizate in vreme de criza - criza greaca, respectiv criza refugiatilor - deciziile fiind cruciale pentru soarta UE. Si in iunie, si astazi, presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa participe la intalnirile PPE, desi a fost invitat.

Astfel, seful statului nu figureaza pe lista celor prezenti la reuniunea PPE din 25 iunie, cand popularii si-au stabilit strategia cu privire la situatia Greciei.

De asemenea, desi a fost invitat inca de saptamana trecuta la summit-ul PPE de astazi, Klaus Iohannis nu a participat la reuniune, conform comunicatului oficial al PPE.

In schimb, la intalnirea cu Donald Tusk si Jean Claude Juncker au fost prezenti astazi Angela Merkel (Germania), Mariano Rajoy (Spania), Boyko Borissov (Bulgaria), Viktor Orban (Ungaria), Enda Kenny (Irlanda), Laimdota Straujuma (Letonia) si Pedro Passos Coelho (Portugalia).

De asemenea, au venit in calitate de invitati premierul Kris Peeters (Belgia), Pavel Belobradek (Cehia) si lideri ai opozitiei in tarile lor, printre care Nicolas Sarkozy (Franta), sau Haersma Buma (Olanda - tara care ne pune bete in roate ori de cate ori vine vorba despre aderarea la Schengen...).

Gazda summitului de azi a fost presedintele PPE, Joseph Daul, la intalnire participand, printre altii, si presedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber. In imaginile postate de la reuniune pot fi vazuti discutand cu presa sau cu colegii lor Viktor Orban sau Boiko Borissov. Nu si presedintele Romaniei.

Reuniunea liderilor popularilor europeni s-a desfasurat intre orele 12:30 si 16:00, iar Klaus Iohannis ar fi avut prilejul sa ii ceara explicatii suplimentare presedintelui CE, Jean Claude Juncker, cu privire la controversatele declaratii facute saptamana trecuta, asa cum a anuntat ca va face.

Iohannis, fara reactie dupa declaratiile controversate ale lui Juncker

Basescu critica lipsa de reactie a lui Iohannis la declaratiile lui Junker: Eu eram cu telefonul calare pe el (Video)

N-a facut-o, pentru ca a preferat ca in timpul reuniunii PPE sa se intalneasca cu presedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, si cu... europarlamentarii romani.

Schulz l-a primit pe Iohannis: A fost o premiera. Am discutat o ora intreaga in limba germana

Klaus Iohannis, intalnire cu toti europarlamentarii romani

Cat de fundamentata, oportuna sau, dimpotriva, neobisnuita va fi pozitia pe care presedintele Romaniei o va sustine la sedinta Consiliului European, programata pentru ora 17:00 (ora noastra), vom vedea, dar nu e greu de anticipat.

Sa nu uitam insa ca presedintele Klaus Iohannis este principalul responsabil cu politica externa a Romaniei. Nici ca Romania inca nu a fost acceptata in Spatiul Schengen, desi indeplineste conditiile tehnice, si nici ca n-am avut niciun cuvant de spus in privinta cotelor de refugiati si rezolvarea crizei imigrantilor, dimpotriva, am dat-o in bara cu gratie...

"De ce chiuleste Klaus Iohannis de la intalniri decisive cu partenerii sai politici" este o intrebare la care este greu de dat un raspuns convenabil. In loc sa ne cautam prieteni politici si sustinatori, le dam cu flit. Pacat.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Iohannis reuniune PPE, #Iohannis Consiliul European, #Iohannis Juncker , #presedinte