Aberatia zilei: Fapte, nu vorbarie, domnule Iohannis?

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 14:51
6144 citiri
Aberatia zilei: Fapte, nu vorbarie, domnule Iohannis?
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu ocazia inceperii noului an universitar, presedintele Klaus Iohannis a citit, luni, la Universitatea Bucuresti, o alocutiune care poate fi apreciata ca fiind o mostra perfecta de demagogie.

Trebuie subliniat de la bun inceput faptul ca anul universitar 2015-2016 a fost deschis oficial la facultatile din Universitatea Bucuresti inca de joi, 1 octombrie, dovada fiind atat programul oficial publicat pe site-ul universitatii, cat si fotografiile care il infatiseaza pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu in Aula Magna a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Prin urmare, in momentul in care in programul presedintelui Iohannis a aparut participarea la o noua festivitate de deschidere a anului academic chiar la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, puternic afectata de scandalul de plagiat al premierului Victor Ponta, ne-am asteptat ca seful statului sa fi ales acest loc special pentru a face, in sfarsit, referire la acest subiect. Nici vorba...

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - Interviu

Ce si cat castiga cei care plagiaza teza de doctorat

"Nu ma indoiesc ca, in mod fundamental si principial, ne dorim acelasi lucru: un invatamant superior romanesc performant, care produce elite, care castiga apreciere internationala, care formeaza caractere si promoveaza valori", le-a transmis Klaus Iohannis studentilor si profesorilor inca de la inceputul alocutiunii citite joi si publicate integral pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Ne intrebam pe ce se bazeaza convingerea presedintelui, in conditiile in care Romania este tara cu neobisnuit de multe academii, dar fara vreo universitate in clasamentele internationale, tara in care zeci de mii de diplome de studii universitare neautorizate au fost recunoscute prin ordonanta de urgenta, tara in care premierul este acuzat de plagiat (chiar de Universitatea Bucuresti!), dar ramane cu titlul de doctor si cu beneficiile obtinute de pe urma lui, tara in care vicepremierul acuzat de plagiat (sub acelasi spectru aflandu-se si o parte dintre doctoranzii sai!) sustine ca totul este lucratura politica, desi dovezile sunt zdrobitoare, tara in care examenele la medicina se cumpara cu bijuterii de aur, tara in care procurorii DNA trimit in judecata pe banda rulanta profesori universitari pentru "coruptie cronica".

Aberatia zilei: Tu stii pe mana cui lasi viata ta si a copiilor tai?

Prin urmare, domnule presedinte, cu tot respectul, dar realitatea va contrazice. Mult prea multi se pare ca isi doresc in tara asta un invatamant superior neperformant, in care sa se copieze pe rupte iar fabricile de diplome sa functioneze la turatie maxima, pentru ca unele buzunare sa se umple pe nedrept. Cat despre caractere si valorile promovate, este suficient sa va uitati in CV-urile impopotonate ale parlamentarilor, doldora de doctorate, masterate si alte "-ate" care pot transforma o diploma universitara in hartie fara nicio valoare.

Presedintele a continuat lansand o serie de intrebari despre dreptul constitutional la educatie al fiecarui roman, despre rolul universitatilor in cresterea economica sau "dimensiunea sociala" a universitatilor si capacitatea lor "de a genera idei si solutii pe teme de interes social".

Aberatia zilei: "Arta erotica" a lui Capatos, Biblia si CNA

Klaus Iohannis a mentionat, printre altele, si "performanta cercetarii stiintifice", fara sa faca referire insa la taierea bugetelor pentru cercetatorii naivi care au revenit in tara in timpul reformei infaptuite de Daniel Funeriu sau la modul discretionar in care s-au acordat banii dupa plecarea acestuia.

"Sistemul universitar romanesc poate deveni un pol pentru studenti din intreaga lume si isi poate reinnoi forta de atractie", a mai spus presedintele. Probabil, dar ce calitate vor avea studentii atrasi de un sistem universitar bombardat de scandaluri de furt intelectual sau cumpararea examenelor si licentelor pe sume modice?

Dialog autentic

Spre final, presedintele a subliniat faptul ca "reformarea unui sistem se poate face doar prin dialog autentic cu cei interesati si afectati, cu toti cei care au un cuvant de spus. Altfel este condamnata din start la esec".

"Universitatile sunt un spatiu privilegiat, cu misiunea de desavarsire a potentialului intelectual al tinerilor. Iar aceasta nu poate fi indeplinita decat cu integritate si transparenta in lumea academica. Universitatile trebuie sa fie astfel un simbol al respectarii unor principii etice si al preocuparii pentru binele public. Institutia dumneavoastra, Universitatea Bucuresti, si-a asumat cu seriozitate si consecventa acest rol si, pentru toate acestea, va asigur de sprijinul meu in demersurile dumneavoastra viitoare!", a adaugat Klaus Iohannis.

De ce doar viitoare, domnule presedinte al Romaniei? De ce nu si in demersurile aflate pe rol? Si in ce va consta sprijinul dumneavoastra?

Universitatea Bucuresti, cea care v-a gazduit astazi, a cerut public raspicat, in baza unor dovezi de necontestat, sa se faca dreptate in cazul plagiatului flagrant comis de Victor Ponta. Aceleiasi universitati Consiliul National de Etica, subordonat Ministerului Educatiei, i-a pus pumnul in gura si in cazul Victor Ponta, si in cazul Gabriel Oprea.

Plesu: Sa ne depunem toti titlurile doctorale pana isi suspenda aceasta calitate cei care au plagiat

Zeci de intelectuali ii cer lui Iohannis sa ia atitudine: Romania lucrului bine facut nu poate fi slujita de plagiatori

Florian Colceag, despre plagiat: Unii cred ca daca ajung sefi sunt mai destepti. Nu e adevarat

Unul dintre primii romani cu doctorat vorbeste despre cazurile de plagiat, inclusiv al lui Oprea

Mai mult, zeci de intelectuali (de la care astazi ati spus ca aveti "mari asteptari in a participa activ si creativ la dezbateri publice care pot modela societatea, care pot transforma sistemele publice, care pot reduce inechitatile sociale si care, nu in ultima instanta, pot profila Romania in plan international") au luat atitudine si v-au cerut sprijinul, iar raspunsul dat de dumneavoastra la Palatul Cotroceni a fost urmatorul: "La modul particular, nu am aceste date si nu este treaba Presedintelui", dupa care v-ati lansat intr-o serie de consideratii generale despre plagiat.

Reactia lui Iohannis, dupa acuzatiile de plagiat care-l vizeaza pe Oprea (Video)

"La modul concret, exista diferite comisii care, cu siguranta, au si oamenii pregatiti si regulamentele necesare pentru a verifica aceste chestiuni", ati mai spus tot atunci, uitand sa mentionati un lucru evident: ca aceste comitete si comitii au fost deja politizate si nu reusesc sa vada, oricate perechi de ochelari si-ar pune, ceea ce se vede cu ochiul liber de catre orice om care stie sa deosebeasca literele si semnele de punctuatie.

Concluzia trista ar fi ca presedintele Klaus Iohannis a mai bifat astazi o actiune care da bine, fara sa ii pese daca ea are si vreun impact asupra societatii romanesti pe care o pastoreste. Doar vorbe, nu si fapte... Parca sloganul de campanie era exact pe dos.

Nu putem incheia fara sa punctam ca astazi este Ziua Mondiala a Educatiei, iar in Romania ea este sarbatorita dandu-li-se liber elevilor, pentru ca desi ordinul de ministru prevedea ca ea trebuie "marcata prin activitati specifice", acestea urmau sa se desfasoare pe baza de voluntariat, cadrele didactice nefiind platite. Asta e realitatea, restul e pura demagogie.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Iohannis educatie plagiat, #Ponta plagiat, #Gabriel Oprea plagiat , #presedinte