Ziare.com

Administratia Prezidentiala: Toate veniturile obtinute de Iohannis din chirii, declarate integral (Video)

Luni, 24 August 2015, ora 17:30

   

Administratia Prezidentiala: Toate veniturile obtinute de Iohannis din chirii, declarate integral (Video)
Intre veniturile din chirii pe care Klaus Iohannis le-a consemnat in declaratiile de avere, in perioada 2004-2007, si sumele care figureaza in contractele semnate pentru inchirierea proprietatilor sale imobiliare este o diferenta de 115.000 de euro, scriu jurnalistii de la RISE Project. In replica, Administratia Prezidentiala sustine ca toate veniturile obtinute de Iohannis din chirii au fost declarate integral.

Administratia Prezidentiala spune, reactionand fata de informatiile publicate de RISE Project privind sumele din chirii care nu ar fi fost declarate de Klaus Iohannis, ca toate veniturile obtinute de presedinte din inchirierea imobilelor se regasesc integral in declaratiile de avere.

"Toate veniturile obtinute de presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, din inchirierea imobilelor detinute in proprietate si coproprietate se regasesc integral in declaratiile de avere depuse. Nu exista nicio suma provenita din chirii care sa nu fi fost declarata din 2004 pana in prezent.

Totodata, din chiria pe care a incasat-o in nume propriu, precum si in numele si pentru coproprietar, domnul Klaus Iohannis a achitat toate taxele si impozitele aferente intregii sume provenite din inchirierea imobilelor. Toate veniturile au fost mentionate in declaratiile de avere depuse succesiv si orice alta modalitate de calcul al acestora constituie doar o speculatie, care nu este conforma cu realitatea", se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis luni dupa-amiaza de Administratia Prezidentiala.

Conform declaratiei de avere depuse de presedintele Klaus Iohannis la inceputul acestui an, acesta si sotia sa obtin venituri anuale din chirii de 228.132 de lei, aceasta suma figurand in toate declaratiile de avere pe care Iohannis le-a depus la Primaria Sibiu in perioada 2010 - 2014.

RISE Project: Neconcordanta de 115.000 de euro in averea declarata de Iohannis

Sub semnul intrebarii

Jurnalistii de la RISE Project sustin ca, in perioada 2004-2007, Klaus Iohannis ar fi declarat venituri din chirii mai mici, iar acest lucru ar rezulta din cateva contracte de chirie semnate intre Iohannis si firme care si-au deschis puncte de lucru in imobile detinute de acesta, obtinute de la Registrul Comertului, unde au fost depuse de respectivele firme, pentru a face dovada ca functioneaza legal in imobilele inchiriate de la actualul presedinte.

Conform sursei citate, in perioada 2004-2007, interval acoperit de documentele obtinute de RISE Project, diferenta dintre sumele din contracte si cele mentionate de Iohannis in declaratiile de avere este, in total, de 115.000 de euro. Astfel, din contracte ar reiesi ca in aceasta perioada Iohannis ar fi incasat din chirii suma de 150.000 de euro, in timp ce in declaratiile de avere acesta consemneaza venituri totale din chirii de 35.000 de euro.

Primul dintre contractele de chirie a fost incheiat in noiembrie 2001, cu banca Raiffeisen, iar potrivit acestuia, sotii Iohannis si Ioan Bastea, proprietari in cote egale ai unui spatiu comercial situat in centrul Sibiului (strada Nicolae Balcescu nr. 29), au luat in chirie, pentru cinci ani, o agentie a bancii Raiffeisen, contra unui pret de 20.000 de dolari pe an. In 29 decembrie 2006, contractul a fost reinnoit, printr-un act aditional, fiind prelungit cu zece ani, iar atunci Raiffeisen s-a angajat sa plateasca anticipat chiria pentru primii trei ani ai noii perioade contractuale: 180.000 de euro.

Jumatate din bani, 90.000 de euro - 302.000 de lei, ar fi trebuit sa le revina lui Klaus Iohannis si sotiei sale, insa aceasta suma nu s-a regasit in declaratia de avere pe care primarul Sibiului a depus-o in 2008, fiind consemnata o suma mult mai mica - 16.278 de lei.

De altfel, aceeasi suma, de 16.278 de lei, s-a regasit si in declaratiile de avere din anii 2005 si 2006, cand, potrivit contractului cu Raiffeisen, primarul Sibiului ar fi trebuit sa primeasca o chirie de 10.000 de dolari pe an (28.800 de lei, in 2005 si 29.800 de lei, in 2006).

Contactata de RISE Project, Raiffeisen Bank a spus ca face intotdeauna plata chiriei in acord cu datele financiare mentionate in contract.

"Agentia din Sibiu isi desfasoara activitatea in spatiul din Strada Nicolae Balcescu nr. 29 din anul 2002 (contractul a fost incheiat in noiembrie 2001, dar a intrat in vigoare de la 1 februarie 2002, n.red.), pe baza unui contract de inchiriere care a fost actualizat periodic atat sub aspectul rediscutarii pretului, cat si in privinta altor clauze. Nu putem comenta informatiile privind chiria datorata de banca proprietarului imobilului, fiind parte dintr-un contract comercial, in care confidentialitatea trebuie pastrata. In toate situatiile insa, banca face platile in suma si cu frecventa prevazute in contractele in vigoare in acel moment. (...) Apreciem ca pretul chiriei pentru acest spatiu a evoluat in linie cu piata", se precizeaza.

Jurnalistii de la RISE Project mai sustin ca diferente intre veniturile mentionate in declaratia de avere a lui Iohannis si cifrele consemnate in contractele de chirie apar si in cazul cedarii folosintei unui alt imobil, respectiv un apartament cu sase camere, pe care seful statului il detine impreuna cu sotia sa, pe strada Somesului din Sibiu.

Astfel, in 25 iunie 2003, Klaus si Carmen Iohannis au inchiriat acest apartament firmei Netex Production, cu sediul in Timisoara, iar din contractul de inchiriere ar reiesi ca actualul presedinte si sotia sa au incasat de la Netex Production urmatoarele sume de bani: 38.880 de lei (9.600 de euro, in 2004), 38.533 de lei (10.650 de euro, in 2005) si 42.600 de lei (12.100 de euro, in 2006), insa in declaratia de avere Iohannis a mentionat, in acesti ani, o singura suma - 19.424 de lei.

Jurnalistii de la RISE Project mai sustin ca declaratiile de avere ale lui Klaus Iohannis, atat cele din perioada 2005-2008, cat si cele ulterioare, contin si alte neconcordante sau date care, prin extrapolarea unor informatii cunoscute, pot fi puse sub semnul intrebarii.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5033 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ei, na! S-o fi trezit bietul neamt cu vreo 150 000 euro in cont si

a crezut ca-s din chirii :)))!! In Ro cine crede (cu exceptia lui Hurezeanu) ca exista primari cinstiti, este cel putin bizar....

 

daca asa este, sa-i dea in judecata si sa-si spele onoarea

Nu inteleg totusi decalajul intre suma stabilita contractual si cea declarata ca fiind incasata.

Daca se enunta niste sume incasate de dl. Johanniws,cei de la RISE

...Project trebuia sa spuna si numarul actului (chitanta. cont) prin care Johannis a incasat acesti bani.
Pana atunci ceiace spun cei de la RISE Priject intra in zodia minciuni.

Aaa, sa nu uit, Antena 3 a confirmat ce spune RISE Project ?

"Project trebuia sa spuna si numarul actului"

Asta trebuie sa o faca Iohannis, Project doar a constatat discrepanta intre declaratii si realitate.
Am dubii ca va putea insa, cel ce detine si inchiriaza 7 propietati nu o face din spirit de sacrificiu pentru cei mai saraci, mai degraba mercantilism.

Dar cumetria dumitale ce venituri are ?

Miky Spaga mai locuieste in vila protocol RAAPPS numarul 5 de la Snagov ?

Cred ca Forumul German de la Sibiu nu af fi permis sa se intample...

.....ceiace spun cei de la RISE Project.
Hai sa zicem ca s-a gresit ceva vreodata, dar nu repetat.
Ma indoiesc de seriozitatea si bunele intentii ale celor de la RISE Project.

atata timp cat sunt germani care au ramas in Ro..,

cred ca-i supraapreciati!! Am mai mare incredere in romanii din Germania decat in germanii din Romania :(((!

E problema d.voastra d.le Cronos,dar nu o exporta

Pastreaza-o pentru dumneata !

Teatru absurd.

Toate chiriile sunt legale,etc,bla-bla-bla,numai ca toate casele inchiriate sunt dobandite ....ilegal.Conform acuzatiilor pastorului catolic Schmidt,e chiar coleg de grup etnic cu Palton Voda,finalizate intr-un proces actualmente pe rol,imobilile inchiriate -legal-au fost sutite de Palton Voda din patrimoniul fostului Deutsche Volksgruppen in Rumanien retrocedate ilegal de fuhrerul organizatiei,adica exact Palton Voda cat a fost primar.Si-a dat case exact ca mentorul sau Basescu.
Si nu inteleg ce cauta Administratia Prezidentiala,institutie eminamente bugetara a statului ,sa disculpe prin comunicate acuzatii pe persoana fizica aduse lui Palton Voda.Ca nu Administratia Prezidentiala a inchiriat casele lui Werner ci chiar el pe persoana fizica.Consilierii sunt platiti de contribuabil pentru alte treburi nu pentru spalarea in public a izmenelor cetateanului Werner pus de SRI presedinte.

 

RISE Project a numarat de doua ori chiriile domnului Johannis, ca si

....Gnita Pristanda steagurile .

@rautzu ! Orice sesizare publica, trebuie dovedita cu toate

....actele doveditoare pe masa si nu cu banuiala.
Cel vinovat , ca e PONTA si SOVA ca e Johannis, trebuie sa raspunda in fata olegii si nu in fata presei.

din nefericire la noi in Ro, raspunderea in fata

legii e inca dubitabila!! Si-au cumparat libertate pana si niste violatori din Vaslui .... Fara presa erau si azi in libertate. In general, in toate exista un sambure de adevar....

RISE Project investigations have been quoted in local[16][17][18][19] and international media,[20][21][22][23] and some of its members are winners of prestigious international journalism awards such as: the Daniel Pearl Award for Outstanding International Investigative Reporting (part of an OCCRP project),[24][25][26] The Global Shining Light Award,[27][28] and Investigative Reporters and Editors Tom Renner Award for crime reporting.[29]
https://en.wikipedia.org/wiki/RISE_Project

Ce vorbesti domnule.

Toate actele personale sunt ale tale.Daca ti le cer nu mi le dai daca te acuz trebuie sa prezinti,cand esti persoana publica, probele.Acestea pot fi cerute prin instanta numai ca in tara romulanilor oricine e mai presus de lege.

RISE Project nu are o baza legala de a activa in Romania la .....

.....investigatii.
Romania are structuri juridice pentru astfel de acrivitati ca SRI,ANAF,DNA si procuratira.
In Plus activitatealor este sub control si indrumare staina.
Din ce traiesc acesti jurnalisti non profit,cine le da AER ca sa traiasca acesti neploatitori de taxe statului roman ?
Se aude domnule director SIE,Mihai Razvan Ungureanu ?

 

Rise project e finantat de The Open Society Foundations

ong-ul Marelui Binefacator al Omenirii Georgica Soros.
Care, in marea lui iubire pentru oameni, finanteaza revolutii in spatiul ex-sovietic, poate-poate reuseste sa declanseze un nou razboi mondial.

 

 

Daca castiga asa de mult din chirii de ce a mai

dorit si marirea salariului sau??? Sau asta este respectul nemtesc??

Proiectul nu a fost al d.lui presedinte Johannis,

....ci al Coalitiei de la guvernare.
presedintele s-a opis si se stie ca au fost elimkinati din proiect 50% din beneficiari.
A facut cat a putut nu putea sa-l respinga si a doua oara.

Daca intamplator d.l Johannis se arfla printre cei din proiectul de lege, nu inseamna ca s-a autopropus caci ar fi explodat trioletul de la Antena3 !

@strugure, nu mai manipula!

Putea refuza magaria majorarii salariilor, paraghii avea. Dar a iesit repede-repede sa felicite coalitia pentru initiativa si s-a bucurat ca un copil care a primit o jucarie noua. Noi n-am uitat. Ordonanta cu pricina n-a trecut nici prin Parlament, nici n-a fost contestata la Av. poporului, s-a clocit de pe o zi pe alta, cand Ponta era in Turcia, lumea in vacanta, s-a publicat in MO a doua zi si s-a aplicat intr-o saptamana sau doua.
Chiar daca l-am votat pe Iohannis, nu suntem orbi. Nu se ridica la inaltimea functiei si asteptarilor noastre si nu ajunge nici la degetul cel mic al lui Basescu, desi se vrea un presedinte "altfel". E intr-adevar altfel, dar in sensul rau al cuvantului. E un Ponta ceva mai cizelat si atat.

kwi

imi este imposibil sa cred ca kwi poate sa faca "greseli" de genu asta, cu declartii de venit care nu corespund cucontractele.
ce draqu! a facut facutatea de fizica!!!
pai daca stia psd sau afla , nu-l "manca" de viu?
imi place se activeaza celulele de criza!:)):))...oameni la datorie!!!!.....pai nu??? :)):))

 

Strugure deci cand presedintele declara ca o lege e buna

sa intelegem el de fapt se opune??? Sau.... s-a molipsit de mitomanie si Cotroceniul :))) ??

Măsura creșterii salariilor miniștrilor și a altor demnitari este ''ințeleaptă și cu bătaie lungă'', ce se poate incadra la categoria ''prevenirea corupției'', consideră președintele Klaus Iohannis.

http://www.revista22.ro/presedintele-iohannis-despre-cresterea-salariilor-unor-demnitari-de-varf-este-o-intentie-inteleapta-previne-coruptia-57411.html

 

Si va opuneti acestei legi cu bataie lunga contra coruptiei ?

Johannis stie ca ASA-I ROMANUL, intinde mana daca nu are bani,ba o si infige in sacul bugetului, comitand o infractiune.
Daca are bani, este preocupat cu consumul lor, nu sa mai fure.

aveti umor!!

Chiar credeti ca politicienii fura din cauza salariului mic :)). Salariile trebuie sa creasca ptr un trai dcent nu ca sa nu mai furam :(((


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor