Angajamentul lui Iohannis: Pozitia presedintelui ales fata de exploatarile resurselor naturale

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 12:03
4916 citiri
Angajamentul lui Iohannis: Pozitia presedintelui ales fata de exploatarile resurselor naturale

Presedintele ales Klaus Iohannis a subliniat ca nu va accepta proiecte de exploatare a resurselor din Romania fara a fi garantate siguranta si sanatatea tuturor oamenilor, dar si protejarea mediului inconjurator.

"In campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun in pericol oamenii si mediul. Astazi, reiterez ideea si va spun ca nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale Romaniei fara dezbatere, fara garantarea sigurantei totale pentru sanatatea oamenilor si fara protejarea mediului inconjurator si intereselor comunitatilor locale", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

Iohannis isi da cuvantul: Nu gratiez corupti. Nu promovez Rosia Montana

Si in ultimele zile ale campaniei prezidentiale dinainte de primul tur candidatul ACL a vorbit despre proiectele de exploatare care pun probleme mediului sau comunitatii: "Nu voi accepta proiecte care nu sunt bine verificate si care afecteaza comunitatea din zona sau mediul. Nu voi accepta promovarea proiectelor precum Rosia Montana".

In plus, el a adaugat ca primele criterii care trebuie sa conteze in acest proiecte sunt "siguranta oamenilor din comunitate si evitarea pagubelor de mediu".

Pe cine mizeaza Iohannis la prezidentiale si ce crede despre autonomia secuilor si Rosia Montana

Pe 11 august, Klaus Iohannis spunea ca nu sustine proiectul Rosia Montana "in forma actuala", dar "resursa este, trebuie sa o exploatam cu cap, in asa fel incat statul roman sa aiba un castig semnificativ": "Rosia Montana este un zacamant de aur, deci un bun al Romaniei, o resursa importanta, pe care o avem. E pacat sa o lasam acolo neexploatata. Dar avem o solutie tehnologica care duce la o problema majora pentru mediu - asa ceva e inacceptabil".

In ceea ce priveste gazele de sist, Iohannis a declarat, tot atunci, ca "trebuie sa acceptam ideea de explorare, sa vedem ce avem in subsol, sunt bunurile noaste, ale statului roman". In schimb, Iohannis a adaugat ca nu este de acord cu exploatarea gazelor de sist cu tehnologia propusa.

Legea Rosia Montana, respinsa definitiv de Parlament

De asemenea, pe 11 noiembrie, in prima dintre cele doua dezbateri cu contracandidatul sau in turul doi al alegerilor prezidential, Victor Ponta, s-a abordat subiectul Rosia Montana, premierul afirmand: "Pozitia mea e de a se lua o decizie politica in Parlament, Parlamentul a decis ca nu se va face".

Pe 3 iunie, proiectul de lege care reglementa exploatarea aurului la Rosia Montana, initiat de Guvern, a fost respins definitiv de Camera Deputatilor, camera decizionala.

Ponta: Nu avem gaze de sist, ne-am batut pe ceva ce nu exista

Totodata, prim-ministrul a declarat, pe 9 noiembrie, ca Romania nu ar dispune de fapt de gaze de sist si ca este de parere ca s-a batut pe ceva ce nu exista, precizand ca proiectele privind gazele de sist s-au amanat, "pentru ca se pare ca nu avem".

F.N.

Citeste si:
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...