Apel catre Iohannis: Sa retraga decoratiile condamnatilor - Nastase si Mitrea, printre ei

Joi, 10 Martie 2016, ora 16:47
4991 citiri
Apel catre Iohannis: Sa retraga decoratiile condamnatilor - Nastase si Mitrea, printre ei

Societatea Timisoara ii solicita public presedintelui Klaus Iohannis sa retraga decoratiile persoanelor care au fost condamnate la inchisoare sau care au facut politie politica in timpul regimului Ceausescu.

Solicitarea vine in contextul in care seful statului a decis zilele trecute sa ii retraga lui Laszlo Tokes Ordinul Steaua Romaniei pentru declaratii publice apreciate ca fiind in contradictie cu Constitutia Romaniei.

Iohannis ii retrage Steaua Romaniei lui Laszlo Tokes

Tismaneanu il ataca pe Iohannis: Puteati sa va abtineti de la penibilul gest de a-i retrage decoratia lui Tokes

Conform Legii 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, acestea pot fi retrase atat in cazul condamnarii definitive la inchisoare, cat si pentru fapte dezonorante, decizia apartinand in exclusivitate presedintelui Romaniei.

Ziare.com a prezentat saptamana trecuta cateva cazuri de persoane carora presedintele Iohannis ar fi putut sa le retraga decoratiile, conform legii, dar nu a facut-o pana acum.

Aberatia zilei: Nastase, Mitrea si Stanoiu da, Tokes ba

Societatea Timisoara, fondata de un grup de intelectuali care au participat nemijlocit la Revolutia din Decembrie 1989, ii solicita sefului statului sa prezinte public cate persoane se afla in asemenea situatii si sa ia deciziile care se impun.

"Va solicitam sa binevoiti a da publicitatii in ce masura prevederile acestui act normativ sunt respectate si in ce masura ordinele nationale au fost retrase celor care sunt condamnati definitiv la pedepse privative de libertate (art.51 lit.a din lege) sau se afla in situatii de nedemnitate (art.51 lit.b din lege), prin faptul ca au desfasurat activitati de politie politica.

De asemenea, va solicitam sa binevoiti a dispune cele necesare retragerii ordinului in cazul in care aceasta nu s-a realizat, celor care, potrivit legii, nu mai sunt compatibili cu detinerea decoratiei", se arata in comunicatul semnat de Florian Razvan-Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara.

Comunicatul este insotit de o prima lista cu persoane aflate in aceasta situatie, in opinia membrilor Societatii Timisoara:

Lista persoanelor decorate - condamnate sau care au facut politie politica

Adrian Nastase - Ordinul Steaua Romaniei, in grad de Mare Cruce, 2002

- 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Zambaccian", pentru santaj si luare de mita;

- 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Cele doua condamnari au fost contopite, rezultand o pedeapsa de 4 ani si 6 luni inchisoare.

Adrian Nastase a executat efectiv 500 zile de pedeapsa, respectiv 228 zile din pedeapsa primita in dosarul "Zambaccian" si 272 zile din condamnarea dispusa in "Trofeul calitatii". La acestea s-au adaugat 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrari stiintifice. Astfel, s-a considerat ca Adrian Nastase a executat 605 zile din pedeapsa.

Irina Paula Jianu - Ordinul Pentru Merit, in grad de Cavaler, 2004

- 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals intelectual la Legea contabilitatii, folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor societatii;

- 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Zambaccian", pentru spalare de bani, participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii si folosire la autoritatea vamala de documente false;

- 5 luni de inchisoare cu executare, pentru dare de mita in dosarul "casa din Baneasa".

Miron Tudor Mitrea - Ordinul Steaua Romaniei, in grad de Cavaler, 2002

- 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul "casa din Baneasa", pentru luare de mita.

Serban Alexandru Bradisteanu - Ordinul Steaua Romaniei, in grad de Mare Ofiter, 2002

- 1 an de inchisoare cu suspendarea executarii sub supraveghere a pedepsei pe durata unui termen de incercare de 3 ani pentru favorizarea faptuitorulu. Serban Alexandru Bradisteanu a fost acuzat ca a incercat tergiversarea punerii in executare a deciziei din 20.06.2012 de condamnare a lui Adrian Nastase la 2 ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii".

Emilian Vasile Cutean -Ordinul Serviciul Credincios, in grad de Cavaler, 2004

- 5 ani inchisoare cu executare, hotarare definitiva pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti in 07.02.2012, pentru infractiuni de coruptie; eliberat in 14.04.2015. Cererea de revizuire se afla in curs de judecata la Curtea de Apel Bucuresti-dosar 26761/3/2015.

Rodica Mihaela Stanoiu - Ordinul Steaua Romaniei, in grad de Cavaler, 2002

- CNSAS a stabilit prin decizia nr.1676/07.12.2006 (mentinuta prin decizia nr.285 din 06.02.2007) ca Rodica Mihaela Stanoiu a desfasurat activitati de politie politica in sensul art.5 alin.3 din Legea nr.187/1999 din anul 1983 pana in 1987 si ca a semnat note informative sub pseudonimele Sanda si Georgeta. Contestatia Rodicai Mihaela Stanoiu a fost respinsa ca nefondata de Curtea de Apel Oradea prin sentinta nr.213/19.06.2012 (dosar 48681/3/2008), ramasa definitiva prin decizia nr.968/26.02.2014 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Citeste si:
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL,...
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...