Ziare.com

Asumarea lui Klaus Iohannis si lectia CSM

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 21 Februarie 2020, ora 07:52

   

Asumarea lui Klaus Iohannis si lectia CSM
Presedintele Iohannis si-a asumat propunerile ministrului Justitiei pentru sefiile parchetelor. Este o asumare politica, deplina, care va include raspunderea pentru intreaga activitate a acestora, la fel ca in cazul lui Felix Banila.

Nu ma dezic de ceea ce am afirmat de cand au fost facute propunerile si am tot repetat de atunci: doua dintre numiri, Crin Bologa si Gabriela Scutea, mi se par corecte, una mi se pare inacceptabila - Giorgiana Hosu.

Dincolo de numele alese, o mai mare controversa este generata de faptul ca doua dintre numiri au fost facute impotriva avizelor negative ale sectiei de procurori a CSM, ceea ce reprezinta, cel putin la prima vedere, o incalcare a bunelor practici si a recomandarilor MCV.

Cu siguranta nu este deloc o situatie fericita ca decizia politica finala sa contravina avizelor CSM, dar in egala masura este o situatie profund nefericita ca avizul CSM insusi sa fie rezultatul unui joc politic de interese interne.

Si exact asta s-a intamplat, Sectia pentru procurori cazand intr-o mare capcana, care l-a ajutat sa dea curs inclusiv numirii Giorgianei Hosu.


Daca Sectia pentru procurori s-ar fi limitat la avizul negativ corect pentru dna Hosu, cred ca in acest moment am fi avut o unanimitate de contestatari ai deciziei presedintelui. Ceea ce ar fi facut-o greu de luat. Ar fi fost mai greu ca presedintele sa dea curs preferintei aproape explicite a SRI pentru dna Hosu si ar fi fost si mai clar ca aceasta preferinta este motivata nu de calitatile, ci de vulnerabilitatile dnei Hosu.

Dar sectia nu s-a limitat la o decizie obiectiva si profesionista si a tinut sa o umileasca si pe Gabriela Scutea, absolut nemeritat in raport cu prestatia ei si cu cariera ei, recurgand la argumente ridicole. Cum sa ii reprosezi dnei Scutea ca, de exemplu, nu a anticipat decizia CCR privind protocoalele cu SRI?

Procurorii care au facut acest repros cum de au folosit, inevitabil, prevederile protocoalelor in activitatea lor? Codrutei Kovesi ar fi avut curajul sa ii faca acest repros vreodata?

Am detaliat deja de ce cred ca avizul dat dnei Scutea este profund incorect, in articolul Deciziile lui Iohannis si jocul de putere si interese al CSM

De ce a fost dat? Pentru ca Gabriela Scutea, cu atitudinea ei inflexibila, ar putea strica in sectie unele decizii ale "conclavului". Pentru ca multi procurori din PICCJ tremura la gandul ca vine la sefia PG un procuror general militaros si cam "workaholic", care sa intrerupa dormitul pe dosare, ceea ce si-a propus chiar prin proiectul managerial. Pentru ca dna Scutea face parte din cea mai activa organizatie de procurori, AMASP, in timp ce procurorii din sectie sunt mai apropiati de o alta asociatie de procurori.

Da, avizul in privinta dnei Scutea a fost cel putin, cum spune presedintele, "superficial", a divizat societatea, jurnalistii si clasa politica, ceea ce i-a dat posibilitatea dlui Iohannis sa puna in aceeasi oala ambele avize negative.

Cine spera ca MCV sa critice trecerea peste avizele CSM uita faptul ca dna Scutea este bine cunoscuta in plan extern, chiar la nivelul MCV, cu care a lucrat ani de zile, dar si la nivelul altor institutii europene in fata carora lupta pentru Justitia din Romania in anii dragnismului. Cred ca si acolo avizul negativ primit de dna Scutea este privit exact asa cum l-a privit si presedintele ceea ce, din pacate, poate pune sub semnul intrebarii si avizul corect in cazul dnei Hosu. Este capcana spre care se duce si nervosul USR.

CSM insusi ar trebui sa inteleaga, ca plen si sectii, ca daca vrea sa fie un reper autentic pentru independenta Justitiei trebuie sa se comporte ca un reper si sa inceteze jocurile politice si de gasca. Cam la fel ca deciziile CCR, ce e obligatoriu trebuie respectat, dar poate fi contestat. In cazul CSM nu era obligatoriu.

Numirile decise de dl Iohannis mai arata parteneriatul perfect intre presedinte si ministrul Justitiei. Dl. Predoiu se confirma ca unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai presedintelui in Guvern si in PNL.

Si cred ca ar trebui sa fie foarte clar macar de acum inainte ca nicio decizie in Justitie, buna sau rea, nu a fost si nu va fi luata fara, cel putin, aprobarea presedintelui. In interviul pe care mi l-a acordat la Europa FM, dl Predoiu a facut, de altfel, apologia acestei colaborari, care acum este evidenta si dovedita.

Zarurile au fost aruncate, presedintele si ministrul vor raspunde pentru aceste numiri, de acum sistemul trebuie repornit pentru ca de la revocarea dnei Kovesi (si domnia sa numita procuror general, ironic, cu avizul negativ al CSM), inclusiv din cauza interimatelor, parchetele au fost in deriva.

E nevoie de modificari de legislatie, e nevoie de investitii logistice majore, e nevoie de a gandi si aplica rapid un sistem care sa inlocuiasca supravegherea tehnica a SRI, e nevoie de a reinstaura disciplina si de a remobiliza un sistem care a primit mesaje repetate ca inactivitatea ii aduce linistea. Si tot ce pot spera este ca Sectia de procurori a CSM sa fie partenera in acest demers.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre Iohannis numire procurori sefi
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19085 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Klaus Iohannis ..asuma tot , cu un suras ipocrit, la fel ca Dancila

de acum sistemul trebuie repornit pentru ca de la revocarea dnei Kovesi (si domnia sa numita procuror general, ironic, cu avizul negativ al CSM), inclusiv din cauza interimatelor, parchetele au fost in deriva.

Iohannis si-a angajat liftieră la un lift cu comenzi vocale!

https://kmkz.ro/de-ras/iohannis-si-angajat-liftiera-la-un-lift-cu-comenzi-vocale

 

Cristal-clar,

sunt de acord cu fiecare cuvant al articolului.
Si,stiti ceva,am dus dorul unei Ioana Ene Dogioiu asa cum se prezinta in acest articol.

 

N-am inteles exact jocurile din CSM ! Nici n-ar trebui sa existe ...

Sa speram ca presedintele nu s-a inselat si ca cei numiti merita incredere si nu vor face decat sa aplice serios legile ...

 

La CSM au fost jocurile?

Nu mi-a placut prestatia d-lui Predoiu in guvernul Orban, dar imi amintesc ca atunci cand a facut propuneririle, dl Predoiu a spus ca s-a consultat cu presedintele.
Despre d-na Scutea, am citit si argumente favorabile, dar si in defavoarea ei de la ziaristi demni de incredere. Poate ca are calitati, dar are ea valoarea pe care trebuie sa o aiba Procurorul General al unei tari?
Cat despre d-na Hosu, presupunand ca presedintele s-a lasat pe mana ministrului cand s-au propus (sau a fost invers?) dupa ce au aparut in presa atatea lucruri grave si verificabile, numirea ei este inadmisibila!

Puțini ziariști independenți mai avem, un exemplu:

Ce exemplu să ia procurorii cand ii văd pe Gabriela Scutea, Nicu Bologa, Giorgiana Hosu in fruntea parchetelor? Ce să ințeleagă ei? Ce mesaj și semnal se dă procuraturii, cand aceștia, sunt de astăzi jupanii lor ierarhici?
Niste nulităti profesionale, niste non-valori vor fi exemplele bune, fericite, demne de urmat, reușitele, succesele, varfurile procuraturii romanești? Niciunul n-a instrumentat, atenție!- la viața lui– niciun dosar important, niciunul n-a obtinut nicio condamnare la care să-ți dai jos pălăria de pe cap, să zici, da, nene, merită, cu el parchetele vor progresa, procurorii se vor apuca de treabă, va impulsiona, va pune biciul pe ei, cine greșește sau e prins cu infractori, pică, i se ia capul. Niciunul din cei 3 pană acum n-a clădit si n-a reusit nimic. Au lăsat in schimb in urma lor dare puturoase de controverse publice.La procurori, recunoașterea profesională in breaslă și in castă vine doar din instanță, doar din cazurile, instrumentările dificile, probațiunile grele și succesele lor sunt validați. Și… atat! Spune-mi ce dosare a făcut, spune-mi pe cine a dovedit! Așa se cantăresc și se respectă reciproc ei! Numai așa.
Ce să inteleagă și să invețe, cum să fie ghidat și sfătuit un subaltern, sef de sectie sau directie dacă singura calitate a sefului său este că n-a făcut niciun dosar important, că nu stie ce e aia investigație? Ce să invețe și ce să priceapă ei?
Să ințeleagă Parchetul General, un uriaș sanatoriu in care se freacă duda la greu si pe bani publici, că trebuie să facă protocoale ilegale cu SRI pe cercetare penală, ca doamna Scutea, pe vremea aceluiași ministru beton al Justiției, domn Predoiu? Nu cumva doamna Scutea a mai trecut o tură tot pe acolo, mult timp, o știu toți și s-a văzut de ce este in stare? Să ințeleagă Parchetul General că trebuie să se afunde in activisme, partizanate, Bruxelles, pancarte și sloganuri de tot rasul, tot ca doamna Scutea și mai puțin in meserie? Nu aveți destule asociații de activiști nebuni care nu stiu boabă de carte și scot panglici pe gură every day, inventand prin minciuni revoltătoare, chiar și cadavre de copii carbonizați ca să scape de oprobiul public justificat prietenii lor din asociații? Să ințeleagă Procuratura Generală că trebuie să n-aibă habar de dosarele propriei institutii ca in cazul Colectiv- Scutea? Să ințeleagă că trebuie să facă note de fundamentare pe corupția Microsoft care apoi să-i explodeze in față? Să ințeleagă că trebuie să fugă laș de responsabilitate ca pe OUG 13? Acesta este, cumva, exemplul de urmat pentru Parchetul General? Sau că trebuie să fie susținuți, inclusiv de inculpați pentru corupție, ca afaceristul Radu Budeanu și grupări toxice ca celebra Grupare Monaco? Nu, doamna Scutea, nu poate fi nicidecum un exemplu de urmat.

Pas cu pas spre dictatura prezidentiala!!!

Herr Werner calca totul in picioare,incepind cu Constitutia Romaniei,recomandarile CSM!!!!!
Avem un presedinte care se crede deasupra legii!!!!
Unde sunt Monica Macovei,Guseth , ONG-urile ?!?!?

Pres.Iohannis a pus capat haosului "interimarilor"in justitia romana

Nu stiu daca numirea dnei Georgiana Hosu este necorespunzatoare dar interesele de gasca,de puncte de vedere contradictorii etc etc trebuiau stopate si repornita masina justitiei!
Presedintele Iohannis a taiat nodul gordian si la recomandarea ministrului justitiei,personatitate competenta si integra a confirmat numirile celor trei candidati!
La recomandarea cui trebuia Presedintele tarii sa transeze problema?
A tagmei de pseudo jurnalisti si jurnaliste care se auto-intituleaza cu aroganta prostului "(dez)informatori de opinie publica"ca si cum populatia este o adunatura de i-di-oti care asteapta sa le formeze "opinia"un grup de scribalai care se pot imparti in doua"incapabili si capabili de orice"(citez dintr'un mare politician francez adresandu-se MAN a Frantei la sfarsitul primului razb,mondial)
Dna Ene este bine informata ca urmare,probabil ,a consultarii unor persoane din sistem,dar acestea pot avea propriile lor interese,simpatii etc.ca in orice domeniu profesional!
Pres.unei tari nu este o girueta care se invarte in directia din care bate vantul mai tare!
Ca simplu cetatean il felicit pe pres Iohannis pentru fermitatea dovedita in rezolvarea problemei!Teo

Si ia asumat ca la randul lor,sa-l asomeze. Sa-l vezi,cand o

intra in anchete.

 

Despre ce vorbim?

Chiar crede cineva că numirile au fost făcute de către Predoiu și Johannis? Serios? Pe bune?
Ce-mi place de presa din Divizia de Propagandă cum abordează subiectul, te doare mintea !!!

VA INTELEG OFUL, Dle Te-o ...stilul comentariilor

urmareste un schimb ideatic de lozinci , au tabu-uri sentimentale si ritualuri , clisee care nu implica eforturi logice , din pacate si "formatorii de opinie" , pastreaza o rutina incremenita avand tendinta de a face din cazul Dinca + Vulpita , o capodopera tv .

Pe ei nici nu-i intereseaza ce face si cum gandeste un Iohannis , presedintele are eticheta si
condamnarea sa , AMIN !

CSM-ul este pesedist ...

Dar chiar nu sperie pe nimeni ca un singur om va avea TOATA PUTEREA in stat?
Un om politic, fie el si președinte, despre avizul CSM: superficial! Eu cred ca traim in plina monarhie informala! Traiasca Maria Sa, Iohannis! Urmează niste vremuri...
P.S. Acum s-a văzut cine este jurnalist și cine scrie după dictare !

 

Am avut incredere in presedintele Iohannis atunci cand l-am votat.

De doua ori. De ce n-as avea incredere in judecata sa astazi?
Decizia ii apartine si nu poate fi conditionata de nimeni si nimic.
Este unul dintre privilegiile prezidentiale, oferite de votul milioanelor de romani.
Iohannis este garantul statului de drept, este atributia sa principala.

 

Esti mai gretos decat Rares Bogdan. Cum reusesti ?

?

 

Oare trebuie să ne mai intrebăm?

Da' ia stați puțin, mă, fraților! Stați, bă, că așa nu se mai poate, nu, serios!
Cum e posibil ca atat de mulți oameni care in trecut au ieșit cu sutele de mii in stradă pentru a apăra justiția, astăzi să tacă malc?

 

cine te opreste sa iesi tu in strada,printule ?

acum te dai baron,ai mostenit-o pe vecina de la 3 ?

#rezist a iesit in strada pe ger si zapada,
voi nu sinteti capabili nici primavara ???

dar tot n-am priceput de ce vreti sa iesiti in strada :)
avizul csm e con-sul-ta-tiv,clar ?
iar voi,psdistii,chiar aveti motive de fericire,
hosu e una din slugile lui savonea fiind si amica
cu seful jandarmilor care a ciomagit lumea pe 10.08.2018.
doar n-o sa iesi in strada impotriva giorgianei :)))
m-ar distra sa rezisti 5 minute scandind prostii
psdiste :)

Pentru ca

cel putin in jurul doamnei Hosu exista prea multe informatii negative in spatiul public. Putea foarte bine sa o confirme pe dna. Scutea si sa o respinga pe Hosu. Chiar daca prin absurd, dl. Iohannis are informatii ca de fapt dna. Hosu este intruchiparea profesionalismului si corectitudinii, confirmind-o a dovedit ca il doare la basca de opinia publica, de reactia negativa a organizatiilor din domeniul juridic, de opinia unor cunoscatori in materie...
De ce ? Nu il inteleg nici pe dinsul si nici pe dl. Predoiu. De ce sa deschizi usa unor teorii conspirationiste facind aceasta numire cel putin bizara ?

PNL si Iohannis au pierdut dreptul de a mai cere respectarea MCV!

PSD il pierduse de mult!
Este vorba despre PRINCIPII, pe care Ciuma Rosie le-a incalcat din ticalosie, iar pnl si Iohannis au dovedit acum ca procedeaza la fel!
Numirile lui Scutea si Hossu sunt pur politice, atat timp cat nu au girul CSM. Si nu confundati sectia de procurori CSM cu cea de judecatori, puternic pesedizata!
De acum, cine-i la putere poate face orice in justitie, inclusiv PSD (cand va reveni la butoane), pentru ca si PNL si Iohannis au facut la fel.
Asta e marele pericol!

 

omule,cunosti legea ?

avizele sint consultative,nici macar psd,cind era
la putere,n-a modificat chestia asta,nu-i interesa
pt ca csm era dominata de oamenii lor ca si in prezent.

de ce nu spuneti psd+ciolacu sa modifice legea incit
sa numeasca csm procurorii sefi ?
voi ati vrea ca joianis sa numeasca ce vrea csm
dar sa semneze el,asa-i ?
ei bine,atunci trebuia ca csm sa trimita la cotroceni
lista cu cei pe care ii dorea,
kwi nefiind ghicitor in stele :)

in realitatea,miza e alta.
psd spera sa preia conducerea guvernului
si sa numeasca procurorii apoi
sa "organizeze" alegerile in stilul lui :)

He,he,

Ce de *** ventileaza fufezele rosii,mor ei de grija MCV-ului dupa ce-au facut legislatia harcea-tarcea,vroiau ei alegerea porcurorilor sefi in doua tururi?Pai ce nu-i bun la primari,sigur nu-i bun nici la porcurori...si apoi de unde sa alegi,toti sunt manjiti pina peste cap.

 

Stați cu prostii voștri timp de 3 ani!

Dacă aceste numiri erau făcute de alții, in fiecare zi curgea rauri de cerneală pe acest subiect. MCV incălcat, independența justiției, etc. Cand o face dreapta este asumare politica! Stati cu prostii voștri timp de 3 ani!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor