Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Atacul lui Laufer nu e o exceptie, PSD a tot incercat sa-i puna lui Iohannis etichetele de "nazist" si "antisemit"

Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 14:48
7822 citiri
Atacul lui Laufer nu e o exceptie, PSD a tot incercat sa-i puna lui Iohannis etichetele de "nazist" si "antisemit"
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Frustrarea unui candidat la pozitia de ministru, respins de Klaus Iohannis, a fost folosita politic pentru declansarea unui atac la adresa presedintelui Romaniei, acuzat de antisemitism.

Ilan Laufer, fost ministru al Mediului de Afaceri in Guvernul Tudose, a fost nominalizat din nou de catre conducerea PSD pentru a ocupa pozitia de ministru al Dezvoltarii.

Seful statului a refuzat nominalizarile PSD pentru Ministerul Transporturilor, unde a fost propusa Olguta Vasilescu, si pentru Ministerul Dezvoltarii, unde a fost propus Ilan Laufer.

Acesta din urma, furios ca a pierdut posibilitatea de a face parte si din Guvernul Dancila, l-a atacat pe Klaus Iohannis.

"Consider ca refuzul presedintelui Iohannis in ceea ce ma priveste este un nou act de antisemitism. Asa cum se stie, dl Iohannis a avut mai multe iesiri impotriva evreilor si declaratii antisemite", a declarat tanarul Laufer, resuscitand mesaje din campania electorala din 2014, atunci cand PSD a incercat sa-l compromita pe actualul presedinte, folosind aceasta cale periculoasa.

Ilan Laufer tine discursul infam in sediul PSD

Trebuie amintit ca Liviu Dragnea este consiliat de o echipa de consultanti din Israel, condusa de Asaf Esin. Cine a construit aceasta asociere intre "germanul" Iohannis si "nazistul" Iohannis e greu de spus, dar ea se regaseste deseori in declaratiile oficiale ale reprezentantilor PSD.

La ore bune dupa atacul verbal al lui Laufer, liderul PSD a declarat public ca nu sustine afirmatiile acestuia, desi discursul lui Ilan Laufer a avut loc chiar la sediul PSD, deci, greu de crezut ca fara aprobarea social-democratilor.

Valul de reactii publice ale intelectualilor si reprezentantilor comunitatii evreiesti din Romania l-au determinat pe Liviu Dragnea sa faca pasi inapoi, desi acesta, la randul lui facuse aluzii similare, cum ca presedintele Iohannis a condus "Forumul German, o organizatie care a avut legaturi cu nazismul in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial", inducand legatura dintre nazism si antisemitism, chestiuni de care seful statului nu ar fi strain.

Acesta e un tip de discurs pe care nu l-a inventat Ilan Laufer, ci a fost folosit deseori de reprezentanti ai PSD atunci cand l-au atacat pe actualul presedinte al Romaniei.

Liviu Pop, senator PSD, a pus bazele "nazismului" lui Iohannis

In luna august a acestui an, Liviu Pop, senator PSD si fost ministru al Educatiei, a sustinut aceeasi idee promovata in aceste zile de Ilan Laufer, cum ca Iohannis a sprijinit Forumul German, "continuator al nazismului".

Klaus Iohannis a urmat linia imprimata de predecesorii sai, care au respins constant antisemitismul, au militat permanent pentru ca tragedia Holocaustului sa nu fie uitata. Presedintii Romaniei s-au implicat activ pentru a construi o relatie diplomatica speciala cu Israelul, foarte multi cetateni ai acestui stat nascandu-se pe teritoriul Romaniei.

Din pacate, antisemitismul a aparut in discursul politic romanesc dupa 1990, unul dintre promotorii lui fiind Corneliu Vadim Tudor, scriitor si fondator al Partidului Romania Mare. Acesta, in alegerile prezidentiale din anul 2000, ajunge in turul al doilea, fiind invins de Ion Iliescu, candidatul si presedintele PSD de la acea data.

Dar, in ciuda unui maximum de popularitate atins la pragul dintre milenii, PRM a fost considerat intotdeauna o formatiune extremista marginala, care nu a reprezentat politica oficiala a statului roman.

Lia Olguta Vasilescu (PSD), fostul ministru al Muncii din Guvernul Dancila, a facut parte din Partidul Romania Mare, fiind aleasa deputat in anul 2000, candidand pe listele acestei formatiuni extremiste.

Cum a ajuns Laufer un elev problema, certat de profesorul Iohannis?

"Referintele la antisemitism si nazism in disputa politica sunt iresponsabile si denota grave carente de educatie, cultura, diplomatie si istorie. Relativizarea antisemitismului reprezinta o actiune periculoasa care poate genera manifestari antisemite si discriminatorii si poate incita la ura", a transmis Klaus Iohannis intr-un comunicat de presa, reactionand la mesajul lui Ilan Laufer.

Klaus Iohannis a reactionat rapid si a reusit sa-l scoata in decor pe fostul ministru PSD Ilan Laufer care a pierdut sustinerea partidului - Foto: Hepta.ro

Faptul ca presedintele caracterizeaza iesirea lui Ilan Lafer ca o lipsa de educatie il pune pe acesta din urma in postura de elev problema, certat de profesorul sau.

"Presedintele Klaus Iohannis subliniaza ca recuperarea memoriei Holocaustului, precum si combaterea antisemitismului au constituit pentru Romania obiective prioritare in ultimele doua decenii, iar astfel de declaratii cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obtinute de tara noastra in toti acesti ani. Romania este activ implicata in demersurile internationale de combatere a antisemitismului, fapt recunoscut si apreciat ca atare", se arata in comunicatul dat publicitatii de Palatul Cotroceni.

De asemenea, Klaus Iohannis a primit distinctia "Light Unto the Nations", cel mai prestigios premiu acordat de catre Comitetul Evreiesc American, aceasta fiind oferita si pentru merite deosebite in combaterea antisemitismului si xenofobiei.

Reactia rapida a presedintelui si consistenta mesajului l-au pus pe fostul ministru, dar si PSD intr-o lumina proasta, formatiunea condusa de Liviu Dragnea aratand ca una care promoveaza fara scrupule informatii false despre inamicii politici.

"Consider ca este o declaratie cu mult iz politic si atata tot, nu trebuie sa ne ingrijoreze. Atata timp cat aceasta declaratie este una cu caracter politic, data intr-o anumita stare de emotie puternica, nu cred ca are un impact", a declarat Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel.

In valizele cu care Dragnea a venit la Camera Deputatilor se afla si "dosarul nazismului lui Iohannis"

PSD, prin iesirea lui Ilan Laufer, a coborat la un nivel neatins pana acum in discursul politic, lansand un nou atac murdar la adresa lui Klaus Iohannis, la cateva zile de la defilarea lui Liviu Dragnea cu doua valize pline cu "dosare" la adresa presedintelui roman, unul dintre aceste "dosare" fiind exact "inventia" din campania electorala din 2014 in care sunt prezentate "legaturile" dintre Iohannis si Forumul German, "continuator al nazismului".

Liviu Dragnea a adus la Parlament doua valize pline cu atacuri la adresa lui Iohannis, printre care se afla si un "fake news" cu Forumul German - Foto: Hepta.ro/Mediafax/Alexandru Dobre

Presedintele PSD incearca de mai multa vreme sa construiasca un "caz" Iohannis, sa puna in scena un "dosar penal" impotriva sa. Referirile la problemele lui Klaus Iohannis din perioada in care era primar al Sibiului sunt tot mai dese.

Liviu Dragnea se straduieste sa-l compromita pe Klaus Iohannis pentru a-i reduce sansele in alegerile prezidentiale din 2019. Doar ca valul de reactii dure, vehemente, care au condamnat acest ultim discurs al urii, n-a facut decat sa ii arate lui Liviu Dragnea ca nici de data asta nu a tras lozul castigator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#Klaus Iohannis presedintele Romaniei, #Iohannis Dragnea criza politica, #Dragnea valize Parlament, #Drgnea dosare Iohannis , #presedinte
Comentarii
Poza Bill_Gates
Bill_Gates
rank 5
Ce mai e nou cu cei patru asasini ai lui Dragnea de la Athenee