Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca afirmatia referitoare la axa Rusia-Turcia-Iran, rostita cu o zi inainte de consilierul pe securitate Ion Oprisor in numele Administratiei Prezidentiale, va trebui explicata tot de acesta.
Mesajul a fost catalogat drept o gafa de catre analistii politici, relateaza Digi24.
El a fost transmis luni, in deschiderea programului "Securitate in Regiunea Marii Negre" la care presedintele a fost reprezentat de Ion Oprisor, consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala.
"Actualul context international releva agravarea unor amenintari complexe si dinamice la adresa stabilitatii regiunii extinse a Marii Negre. (...) Arealul reprezinta o frontiera maritima a Aliantei Nord-Atlantice si a Uniunii Europene, dar, in acelasi timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrala si Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran", a declarat Ion Oprisor, in numele presedintelui Romaniei.
Intrebat marti de jurnalisti despre axa mentionata de Oprisor, presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa comenteze.
"O sa va explice domnul consilier Oprisor ce a vrut sa spuna cu acea axa", a afirmat seful statului.
UPDATE 22:34 - Administratia Prezidentiala a transmis, ulterior, ca nu s-a schimbat pozitia oficiala a Romaniei in ce priveste relatia cu Turcia, iar acest lucru a fost transmis chiar de Oprisor, in aceeasi zi, ambasadorului turc Osman Koray Ertas.
In ce priveste mesajul initial, de luni, al consilierului prezidential, acesta a fost "pregatit in contextul unui eveniment care presupunea o abordare mai degraba analitica a mediului de securitate din zona Marii Negre", arata Agerpres.
"Formularea pasajului in cauza, prin lipsa acuratetii redactarii sale, a lasat loc unor interpretari care nu corespund modului in care Romania se raporteaza la Turcia. Nu exista nicio schimbare a pozitiei oficiale a tarii noastre privind relatia cu Turcia", transmite Administratia Prezidentiala.
In ce priveste intalnirea dintre Oprisor si diplomatul turc, "partea turca a primit clarificarile oferite, ambele parti convenind ca relatiile bilaterale dintre Turcia si Romania continua, neafectate, in aceiasi parametri ca si in prezent".
Turcia face parte din NATO din 1952, insa in ultima perioada relatiile cu aliatii s-au racit, in special dupa tentativa de lovitura militara esuata anul trecut.