Basescu a respins, Iohannis a promulgat: Seful Politiei devine secretar de stat si e numit de premier

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 14:03
11262 citiri
Basescu a respins, Iohannis a promulgat: Seful Politiei devine secretar de stat si e numit de premier

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care seful Politiei Romane primeste rang de secretar de stat, fiind numit de premier, dupa ce fostul sef al statului, Traian Basescu, ceruse Parlamentului reexaminarea legii iar legislativul a respins cererea.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. (1) al Art. 8 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane.

Potrivit legii promulgate de seful statului, "Inspectoratul General al Politiei Romane este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, dupa consultarea Corpului National al Politistilor".

De ce a fost legea retrimisa la Parlament

In luna iunie 2014, presedintele de la acea vreme, Traian Basescu, a trimis Parlamentului spre reexaminare, cerand respingerea actului normativ, legea prin care seful Politiei Romane primeste rang de secretar de stat, fiind numit de catre premier.

Seful statului mentiona, in cererea de reexaminare, ca, pentru aceasta lege, Guvernul nu a solicitat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii emiterea unui aviz in acest sens.

In plus, Basescu aprecia ca "transformarea functiei de inspector general al Inspectoratului General al Politiei Romane (I.G.P.R.) de la nivelul exclusiv profesional pe care-l stabileste legislatia in domeniu, intr-o functie politica, nu se justifica".

"Acordarea rangului de secretar de stat inspectorului general al I.G.P.R. nu este intemeiata dupa cum rezulta si din explicatiile prezentate de catre initiatori in expunerea de motive a legii. Astfel, se sustine ca initiativa legislativa ar fi justificata, pe de o parte, de faptul ca, in raport cu atributiile ce ii sunt stabilite legal, se impune cooptarea inspectorului general in Colegiul Ministerului pentru a fi implicat in deciziile strategice ale Ministerului, iar, pe de alta parte, pentru a i se acorda un nivel de reprezentare adecvat partenerilor interni si internationali", se mai arata in cererea de reexaminare.

Basescu mai preciza in cerere ca, prin numirea de catre prim-ministru a inspectorului general al I.G.P.R. cu rang de secretar de stat, sunt create si disfunctionalitati de ordin ierarhic ale actului unitar de comanda la nivelul structurilor ce compun ordinea publica.

"Astfel, reglementarea conduce la constatarea ca aceasta componenta a conceptului de ordine publica - Politia Romana - se afla pe un palier superior fata de celelalte structuri, care contribuie in mod egal la mentinerea ordinii publice. Cu titlu de exemplu, mentionam situatia existenta la nivelul Jandarmeriei Romane a carei activitate este reglementata prin Legea nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane si care face parte, potrivit legii, din structura organizatorica a Departamentului de Ordine si Siguranta Publica a Ministerului Afacerilor Interne.

Conform acestei reglementari, inspectorul general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane este numit in aceasta functie de ministrul Afacerilor Interne. De asemenea, prin OUG nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane, se statueaza ca aceasta structura, ce face parte din Ministerul Afacerilor Interne, este coordonata de catre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si este condusa de catre un inspector general, numit prin ordin al ministrului Afacerilor Interne", se mai mentiona in cererea de reexaminare.

Retrimisa Parlamentului, legea a fost adoptata de forul legislativ in forma initiala, respingand, astfel, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu.

Astfel, Camera Deputatilor a dat, pe 25 februarie 2015, votul final asupra proiectului de lege, dupa ce Comisia pentru aparare a propus respingerea cererii de reexaminare si adoptarea legii in forma propusa de catre Senat.

Votul final a fost de 225 de voturi "pentru", 11 abtineri si 101 voturi "impotriva".

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...