Brexit: Cum va apara Iohannis romanii din Marea Britanie la summit-ul crucial care incepe maine

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 23:59
5090 citiri
Brexit: Cum va apara Iohannis romanii din Marea Britanie la summit-ul crucial care incepe maine
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

La Consiliul European din 18-19 februarie de la Bruxelles presedintele Klaus Iohannis va sustine ca Romania nu accepta restrictionarea liberei circulatii sau discriminarea cetatenilor romani pe tema beneficiilor sociale, in negocierile pe tema Brexit.

"Nu acceptam in niciun fel ca libera circulatie sa fie pusa sub semnul intrebarii. In acelasi fel, noi nu acceptam, si am spus asta foarte clar, sa apara o discriminare, nu putem sa acceptam ca cineva care vine din Romania este altfel tratat decat cineva care vine din Spania sau din Italia. Trebuie sa existe o egalitate in tratamentul oamenilor din Uniunea Europeana", a declarat Iohannis intr-un interviu la TVR 1.

Seful Consiliului European, discutii cu Iohannis: Ce pozitie va avea Romania pe Brexit si criza refugiatilor (Video)

Presedintele a mai spus ca pe tema beneficiilor sociale nu trebuie sa apara "distorsiuni, discriminari", insa a precizat ca Uniunea Europeana nu este "o uniune sociala".

"In ce priveste beneficiile sociale, cred ca este important de asemenea sa vedem sa nu apara distorisiuni si sa nu apara discriminiari. Pe de alta parte trebuie sa recunoastem ca UE nu este o uniune sociala. Beneficiile sociale si modul in care sunt acordate ele, ca vorbim de ajutor de somaj, de alocatia pentru copii, de pensii, acestea sunt stabilite la nivel national. Nu putem sa ne imaginam ca mergem noi si impunem un anumit fel de sistem social in alt stat. Nu se poate asa ceva", a spus Klaus Iohannis.

Juncker exclude o iesire a Marii Britanii din UE: Nu exista un plan B

Presedintele a spus ca Marea Britanie trebuie sa ramana in Uniunea Europeana, dar ca Romania nu este dispusa ca cetatenii romani sa fie discriminati.

De asemenea, Iohannis a dat asigurari ca orice se negociaza la Bruxelles pe marginea celor patru propuneri facute de presedintele Consiliului, Donald Tusk, premierului David Cameron se aplica doar dupa ce are loc referendumul din Marea Britanie. "Daca se insista foarte mult pe unele beneficii sociale care vor fi rediscutate, va fi o perioada de adaptare, nu se schimba regula de azi pe maine", a mai afirmat Klaus Iohannis.

El a subliniat ca Romania este de acord cu trei propuneri, guvernanta, piata digitala si competitivitate, insa ultimul capitol, care este despre libertatea de miscare si beneficii sociale, este inca deschis negocierilor. Iohannis a precizat ca este important ca orice regula noua sa nu fie aplicata retroactiv.

Cotele de refugiati sunt istorie

De asemenea, la Consiliu nu se va discuta despre cote obligatorii de refugiati pentru ca centrele de primire din Grecia si Italia nu au fost pregatite pentru acest mecanism, a spus presedintele.

"Noi am facut o oferta la vremea respectiva de a prelua un numar de migranti, in baza acelei cote, lucru care nu s-a realizat niciodata, fiindca centrele de primire in Grecia si in Italia nu au fost pregatite pentru acest mecanism. S-a decis atunci un mecanism care s-a dovedit a fi total nefunctional si atunci problema a ramas suspendata si nu cred ca se va mai reveni la discutia pe cote obligatorii, dar noi trebuie sa discutam fenomenul si trebuie sa gasim solutii", a declarat Iohannis.

Mesaj controversat de la printul William legat de mentinerea Marii Britanii in UE

Presedintele a mai spus ca solutiile pe care le sustine Romania sunt foarte simple si foarte clare, adica securizarea granitelor externe ale Uniunii Europene si rezolvarea problemei in tarile sursa, mandat cu care Iohannis va negocia la Consiliul European din 18-19 februarie.

Ce cere Marea Britanie ca sa nu rupa UE

Premierul David Cameron a promis organizarea unui referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la UE. In cadrul negocierilor pentru mentinerea tarii in UE, Cameron propune limitarea indemnizatiilor sociale de care beneficiaza cetatenii europeni nonbritanici care lucreaza in Marea Britanie.

Comisia Europeana a explicat ca indemnizatiile sociale de care beneficiaza cetatenii europeni angajati in Marea Britanie ar putea fi suspendate doar in situatii exceptionale, spre exemplu daca aceasta tara sau alta ar fi vizata de un aflux masiv de imigranti comunitari.

Din ceea ce se cunoaste despre propunerea Comisiei Europene, o clauza de urgenta ar permite oricarui stat membru UE sa reduca indemnizatiile sociale acordate noilor angajati comunitari, in cazul constatarii unor presiuni asupra serviciilor publice nationale.

Subiectul a fost discutat luni de Klaus Iohannis cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat intr-un turneu fulger in mai multe capitale, inclusiv Bucuresti.

"In Romania, ca si in alte tari UE, chestiunea beneficiilor sociale continua sa fie una dintre cele mai importante. Va asigur ca propunerea cu care am venit este justa si echilibrata. Mecanismul de salvgardare cu privire la accesul la prestatii sociale nu este destinat aplicarii cetatenilor UE care lucreaza in acest moment in Marea Britanie. Aceasta propunere protejeaza libertatea de miscare si ajuta Marea Britanie sa-si rezolve ingrijorarile pe care le are cu privire la accesul la beneficii sociale", a declarat Donald Tusk dupa intrevederea cu Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis va participa, in zilele de 18 si 19 februarie, la reuniunea Consiliului European si la summitul Partidului Popular European (PPE).

La summitul PPE, printre invitati se afla presedintele Consiliului European Donald Tusk, presedintele Comisiei Europene Jean Claude-Junker, cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy, premierul bulgar Boiko Borisov, premierul ungar Viktor Orban, potrivit unui comunicat de presa emis de PPE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis romani Marea Britanie drepturi, #Iohannis summit Brexit , #presedinte