Cand depune Klaus Iohannis juramantul? Parlamentul cere parerea CCR

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 18:35
5075 citiri
Cand depune Klaus Iohannis juramantul? Parlamentul cere parerea CCR

Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au decis marti sa solicite Curtii Constitutionale un punct de vedere cu privire la momentul la care presedintele ales, Klaus Iohannis, poate depune juramantul in plenul Parlamentului, pentru a-si incepe mandatul.

Decizia Birourilor Permanente a fost anuntata de vicepresedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.

"Depunerea juramantului ar trebui facuta in data de 21 (decembrie, n.red.). Data de 21 e o data de duminica, cand Parlamentul nu functioneaza. Nu functioneaza ca nu are sedinta si nu este in activitate - functioneaza tot timpul. In sensul acesta am solicitat catre Curtea Constitutionala sa ne spuna foarte clar daca suntem tinuti de aceasta data, de 21, sa facem, atunci convocam o sedinta comuna solemna a Parlamentului pentru a depune juramantul domnul presedinte ales Iohannis, sau putem sa o facem mai devreme.

Dar este foarte clar ca ora 12:00, in ziua de 21, nu poate sa treaca fara sa avem un presedinte care a depus juramantul pentru continuitatea functiei de presedinte si a mandatului", a explicat Dumitrescu.

De asemenea, el a precizat ca membri ai Birourilor Permanente reunite au opiniat ca sedinta in care Iohannis sa depuna juramantul ar putea sa fie vineri sau joi.

"Intrebarea este cum este constitutional. Pentru ca pe de o parte avem presedintele in exercitiu, care isi duce la sfarsit mandatul pana la depunerea juramantului de catre noul presedinte, si atunci nu poti sa scurtezi mandatul nici macar cu o zi, parerea mea. Dar acum parerea mea conteaza mai putin, este vorba de parerea Curtii Constitutionale", a spus vicepresedintele Senatului.

El a fost intrebat in baza carui articol de lege a solicitat Curtii Constitutionale punct de vedere.

"In baza bunelor relatii pe care le avem cu Curtea Constitutionala. Nu uitati ca si Parlamentul are obligatii din punct de vedere al asigurarii constitutionalitatii, prin comisiile juridice si prin insasi plenul sau. Constitutionalitatea legilor in primul rand este controlata de Parlament, organul care pe baza de sesizare poate sa controleze...", a raspuns Cristian Dumitrescu.

Chestionat, in continuare, cu ce anume a fost sesizata Curtea Constitutionala, vicepresedintele Senatului a afirmat: "Nu am sesizat nimic. Am cerut un punct de vedere sa ne spuna care ar fi data care ar conveni cel mai bine din punct de vedere al respectarii termenelor prevazute in Constitutie cu privire la primirea si predarea mandatului pentru depunerea juramantului", mentionand ca solicitarea este adresata de Birourile Permanente.

Juramantul de luni

Vicepresedintele Senatului a mai sustinut ca presedintele ales, Klaus Iohannis, nu ar fi putut sa depuna juramantul pe data de 22 decembrie, in ziua de luni, deoarece mandatul lui Traian Basescu s-ar incheia pe 21 decembrie la ora 24:00.

Potrivit unor membri ai Birourilor Permanente ale celor doua camere, propunerea formulata de departamentul tehnic a fost ca depunerea juramantului sa aiba loc luni dimineata, pe 22 decembrie, de la ora 9:00.

Potrivit articolului 83 din Constitutie, "mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului". Alineatul 2 al aceluiasi articol mentioneaza: "Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou-ales".

Pe 20 decembrie 2004, presedintele nou ales Traian Basescu depunea juramantul in plenul celor doua Camere ale Parlamentului intr-o zi de luni.

Pe 21 decembrie 2009, de asemenea ca nou presedinte ales, Traian Basescu, depunerea juramantul in plenul celor doua camere ale Parlamentului tot intr-o zi de luni.

Inainte de depunerea juramantului, in plenul Parlamentului este citita de presedintele Curtii Constitutionale hotararea de validare a alegerii noului presedinte ales.

Conform legii de functionare a Curtii Constitutionale, acest for emite decizii, hotarari si avize doar in anumite conditii expres mentionate, nefiind incluse in acest sens emiterea de puncte de vedere cu privire la procedurile parlamentare. Toate deciziile, hotararile si avizele emise de Curtea Contitutionala se publica in Monitorul Oficial.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...
Comentarii
Saegetus
rank 4
erata: scuze si iertare: a se citi "Romaniei" in loc de "Roamaniei"