Capcanele lui Klaus Iohannis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 06:41
7467 citiri
Capcanele lui Klaus Iohannis

Paradoxul politicii romanesti din acest moment este ca partidul care ar trebui sa fie cel mai destabilizat de loviturile succesive pe care le primeste este tocmai cel care reuseste cele mai abile pozitionari, cea mai coerenta strategie. Si daca ii va reusi pana la capat, il va face invingatorul alegerilor de anul viitor.

PSD incearca si are mari sanse sa-l impinga pe Klaus Iohannis intr-o pozitie lose-lose mai intai pe termen scurt, apoi chiar in perspectiva viitoarelor prezidentiale.

Social-democratii stiu si multi recunosc deschis ca Victor Ponta este un balast electoral, de care au inca nevoie doar pentru a nu pierde guvernarea. Cred ca acesta este singurul motiv pentru care dl Ponta nu a devenit deja istorie si imi pare ca social-democratii profita de el ca de un cadavru politic viu in spatele caruia premier de facto este Liviu Dragnea.

Dar daca PSD profita, intrebarea e cine il deconteaza. Desi PSD il tine pe Victor Ponta si de el exclusiv depinde prejudiciul de imagine pentru Romania, pe care unii il recunosc deschis, tot PSD este cel care il impinge pe Victor Ponta in bratele si in pasivul lui Klaus Iohannis.

"Daca PSD va putea sa numeasca un premier si sa pastreze majoritatea, sunt convins ca Victor Ponta ar face un pas in spate. Dar nu suntem in aceasta situatie. Suntem in situatia in care Klaus Iohannis tine sa o aduca pe Alina Gorghiu la Palatul Victoria. (...) Noi i-am propus lui Klaus Iohannis iesirea din blocaj", afirma europarlamentarul PSD Catalin Ivan intr-un interviu acordat Ziare.com.

Daca dl Ivan o afirma explicit, mai multi lideri, in frunte cu Liviu Dragnea, lasa sa se inteleaga acelasi lucru. Chiar dl Ponta spune ca s-ar retrage imediat ce presedintele si coalitia ar ajunge la intelegere in privinta unui nou nume de premier.

In perceptia celor exasperati de Victor Ponta se poate fixa usor ideea ca dl Iohannis este de fapt cel care sacrifica destinul Romaniei in numele unui singur scop politic - sa-si instaleze propriul guvern. Deci presedintele si nimeni altul ar fi de vina pentru situatia in care ne aflam.

Daca PNL ar fi creat o reala asteptare, nici macar n-ar fi problema. Dar liberalii nu au reusit asta. Incoerenti, neinspirati, total lipsiti de viziune, liderii PNL nu s-au transformat intr-o speranta autentica, nu au antrenat de partea lor o masa critica, una care sa puna presiune pe actuala Putere.

Au premier, au program de guvernare, dar in spatele acestora nu sta o echipa, cu nume si prenume, pe care oamenii sa o poata evalua si implicit credita ca reala alternativa.

Cand esti misterios si ezitant, sigur ca e usor sa fi atacat prin vanturarea unor nume uzate de care se leaga, justificate sau nu, fobii publice.

Sigur ca dl Ioahnnis are un argument constitutional cat se poate de solid pentru a nu face intelegeri prealabile cu PSD asupra unui eventual viitor premier: acesta este desemnat in urma consultarilor cu partidele politice dupa vacantarea functiei, iar presedintele a spus de mai multe ori ca nu le vede ca pe niste proceduri strict formale, fara nicio relevanta politica autentica.

Dar vocea presedintelui nu se prea aude. Se aud doar social-democratii, care spun sau sugereaza: vrem sa scapam de Ponta, dar nu ne lasa Iohannis.

Dincolo de aspectul constitutional, si din punct de vedere politic, pentru dl Iohannis e intr-adevar foarte greu sa ia decizia unei asemenea intelegeri cu PSD. Ar iesi din capcana doar pentru a intra intr-alta.

Daca presedintele da sansa PSD sa isi instaleze un nou premier, deci sa scape de principalul balast electoral al momentului, un nou premier care sa fie probabil cu fata mai curata, dar la fel de dependent de forta baronilor condusi de Liviu Dragnea, nu va face decat sa aseze PSD cu adevarat in pozitia de mare favorit al alegerilor de anul viitor.

Politicile populiste deja turate vor continua in acelasi ritm daca nu si mai si, bugetul va fi croit tot de Liviu Dragnea in folosul masinariei electorale a PSD, comunicarea social-democratilor va fi la fel de eficienta, inclusiv cu ajutorul televizunilor prietene. Adica fix acelasi PSD, dar revigorat si refatuit.

Este adevarat ca pana acum PSD nu a iesit cu un nume concret de nou premier. Cand intrebi pe cine ar pune in locul lui Victor Ponta, ti se raspunde ca sunt multe variante. Multe si nedefinite nu inseamna nimic. Este o problema pe care PSD incearca sa o compenseze impingand pe surse numele lui Vasile Dancu.

Ar putea fi intr-adevar o varianta buna pentru Liviu Dragnea, pentru ca un personaj lipsit de anvergura politica si control pe partid ca dl Dancu ar fi tot dependent de presedintele PSD, dar un dependent cu o fata curata.

Plus ca, in caz de condamnare cu executare a lui Liviu Dragnea, ar putea fi o plasa de salvare pentru preluarea macar temporara a fraielor PSD din pozitia importanta de premier pentru a impiedica o destramare rapida in vid de putere.

Daca PSD se relanseaza astfel cu un nou premier, mi-e foarte greu sa vad cum ar mai putea pierde alegerile. Si daca PNL le va pierde, mi-e foarte greu sa vad cum va ramane partidul acesta intreg.

Deja pedelistii au inceput sa zgarie la usa lui Traian Basescu. Nu-i vad pe cei doi copresedinti actuali apti sa impiedice declansarea miscarii centrifuge.

Si daca PNL se fractureaza, oare pe ce masinarie va mai putea miza dl Iohannis in 2019? Ca doar nu pe aceea a PSD, care odata revigorat cu siguranta ca va scoate din piatra seaca un prezidentiabil propriu.

Nu stiu daca si cum va iesi dl Iohannis din aceste capcane. Poate ca singura solutie ar fi sa evalueze lucid erorile strategice uriase comise atat de domnia sa, cat si de PNL, si sa isi reinventeze mandatul. Altfel, viitorul e tot al PSD, desi social-democratii se afla probabil in cel mai prost moment din istoria lor.

#Iohannis Ponta PSD, #Ponta premier PSD , #presedinte