Casa Alba, despre discutiile purtate de Iohannis si Biden - Pentru ce a fost laudata Romania

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 19:30
4963 citiri
Casa Alba, despre discutiile purtate de Iohannis si Biden - Pentru ce a fost laudata Romania

Vicepresedintele SUA Joseph Biden si presedintele Klaus Iohannis au abordat, in cursul intalnirii de la Casa Alba, teme referitoare la relatiile bilaterale si la securitatea europeana, demnitarul american salutand eforturile anticoruptie din Romania.

Vicepresedintele Joseph Biden si presedintele Klaus Iohannis "au discutat despre relatiile bilaterale, despre securitatea la nivel european, despre eforturile de combatere a coruptiei, securitatea energetica si criza imigratiei la nivel european", transmite Presedintia Statelor Unite.

"Au fost abordate modalitati de consolidare a relatiei bilaterale in domeniul securitatii, in sferele politice si economice, fiind notate importantele contributii ale Romaniei la eforturile de securitate ale Aliantei Nord-Atlantice, inclusiv sustinerea oferita Misiunii din Afganistan si gazduirea unui sistem antiracheta la Deveselu, sistem care va deveni operational spre sfarsitul acestui an", precizeaza Casa Alba.

Joe Biden vine la Bucuresti? Evenimentul la care a fost invitat de Klaus Iohannis

"Vicepresedintele Biden a salutat concentrarea presedintelui Iohannis pe eforturile anticoruptie si pe respectarea principiilor statului de drept ca modalitati de consolidare a securitatii nationale, de promovare a marilor investitii si de stimulare a cresterii economice. Spre final, cei doi lideri au evidentiat importanta unei abordari unitare la nivel european atat in materie de securitate energetica, dar si pentru gestionarea actualei crize a imigratiei", subliniaza Presedintia Statelor Unite.

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit luni, la Casa Alba, cu vicepresedintele SUA Joe Biden, cei doi discutand despre parteneriatul strategic, despre criza migratiei, dar si despre situatia din Romania, oficialul american exprimand increderea in lupta anticoruptie de la Bucuresti.

Potrivit Administratiei Prezidentiale din Romania, presedintele Klaus Iohannis l-a invitat pe vicepresedintele Joe Biden la Bucuresti, in noiembrie, cu ocazia organizarii un mini-summit NATO.

"Am avut, evident, in primul rand, discutii despre Parteneriatul Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, impreuna am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politica, partea militara sunt excelente si am convenit sa incercam sa lucram si pe partea economica, un parteneriat de acest fel trebuie sa aiba partea economica foarte substantiala", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Fir direct cu Casa Alba: Biden a promis ca va comunica la telefon cu Iohannis (Video)

De asemenea, cei doi au discutat despre situatia din Romania, potrivit sursei citate, vicepresedintele Biden exprimandu-si "multumirea fata de mersul lucrurilor in domeniul combaterii coruptiei" si "increderea" in continuarea acestui demers.

"Am evaluat impreuna unele chestiuni legate de securitate, securitatea in special a Romaniei, sigur, avand in vedere ca suntem plasati intr-o zona cu probleme. Am discutat despre situatia din Ucraina, am discutat insa si despre noua baza de la Deveselu, care va fi data in functiune probabil inca in cursul acestui an. Avem o colaborare in acest domeniu foarte buna", se mai arata in comunicat.

Un alt subiect abordat a fost criza in care se afla acum Europa, numarul mare de refugiati care vin in Europa si modul in care vom gestiona aceasta criza, dar si situatia Republicii Moldova.

Presedintele a fost insotit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul Romaniei la Washington, Liviu Maior, si de consilierul prezidential pe probleme de politica externa Lazar Comanescu.

Citeste si:
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
Sursa: MEDIAFAX