Guvernul are nevoie de 172,55 miliarde lei pentru a acoperi pensiile in urmatorii patru ani, potrivit recalcularii si majorarii prevazute in noua lege a pensiiilor, promulgata luni de presedintele Klaus Iohannis, atrage atentia Uniunea Salvati Romania.
Asta inseamna, potrivit unui calcul facut de USR, de peste patru ori bugetul cumulat al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, de peste cinci ori bugetul actual al Ministerului Educatiei sau de aproape 15 ori bugetul actual al Ministerului Transporturilor.
"Noua lege a pensiilor a fost promulgata astazi de presedintele Iohannis. Pentru a acoperi pensiile in urmatorii 4 ani, asa cum vor fi ele recalculate si majorate de noua lege, Guvernul, indiferent de coloratura lui politica, va trebui sa gaseasca 172,55 miliarde de lei.
Adica, de peste patru ori bugetul cumulat al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Sau de peste cinci ori bugetul actual al Ministerului Educatiei Nationale. Sau de aproape 15 ori bugetul actual al Ministerului Transporturilor", precizeaza Uniunea Salvati Romania intr-un comunicat postat pe Facebook.
USR subliniaza ca "este imposibil sa ai un asemenea impact bugetar si sa pastrezi pensiile speciale, ba chiar sa le si inmultesti, prin ordonanta de urgenta, asa cum a facut Guvernul Dancila doar pentru a-i satisface pe baronii locali PSD".
Totodata, mai atrage atentia USR, PSD si ALDE nu pot spune ca reformeaza sistemul de pensii si ca elimina inechitatile din sistem, atata timp cat pastreaza pensiile speciale.
Uniunea Salvati Romania avertizeaza ca prin aceasta noua lege a pensiilor coalitia de guvernare urmareste doar atragerea voturilor pensionarilor.
"Este imposibil sa pretinzi ca reformezi sistemul de pensii si ca elimini inechitatile din sistem, asa cum au facut PSD si ALDE, si sa pastrezi pensiile speciale. Altfel, noua lege este doar o farsa de prost gust, orchestrata de coalitia PSD-ALDE doar pentru a atrage voturile pensionarilor.
USR nu se opune maririi pensiilor, dar crede ca majorarile trebuie facute cu responsabilitate bugetar-fiscala. Acum, mai mult ca oricand, trebuie desfiintate pensiile speciale!", mai afirma USR.
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii pensiilor, adoptata de Parlament in urma cu doua saptamani.
Legea pensiilor, reexaminata dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR, a trecut de Camera Deputatilor, for decizional, in 26 iunie. Au fost 197 voturi pentru, niciun vot impotriva si 70 de abtineri.
Au existat discutii aprinse in timpul dezbaterilor, deputatii Opozitiei acuzand ca dispozitiile CCR nu au fost transpuse in legea reexaminata si ca PSD si ALDE urmaresc "sa stoarca voturi de la pensionari", propunand cresterea punctului de pensie cu 40% inainte de alegeri.
Deputatul USR Cristian Seidler a spus ca Legea pensiilor reprezinta o farsa si nu exista bani pentru majorarea pensiilor.
"Aceasta lege este o farsa. Sa-ti propui cresterea punctului de pensie cu 40% inaintea alegerilor, evident ca se face in scopuri politice. Bani nu exista, ca Lia Olguta Vasilescu arata in expunerea de motive ca aceasta lege doar in anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ati prevazut in legea asigurarilor sociale. Sa folositi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensionari este imoral. Nu poti pretinde ca reformezi sistemul de pensii, dar sa pastrezi pensiile speciale. Nu va mai satura Dumnezeu de pensii speciale", a afirmat Seidler.
Mai mult, deputatul a subliniat ca anul viitor "impactul va fi de aproape de 25 miliarde de lei - adica peste 5 miliarde de euro - bani pe care ii vor lua din imprumuturi scumpe, pe care le vor plati mai apoi copiii si nepotii pensionarilor de astazi".
Ministrul Muncii, Marius Budai, a dat luni asigurari, din nou, ca sunt bani pentru plata pensiilor si ca acestea vor fi achitate la timp.
Intrebat cum le raspunde celor care spun ca nu exista bani pentru plata pensiilor, Budai a replicat, intr-o interventie telefonica la Antena3, "la fel cum am facut si in 2017 si 2018, cand la fel ni s-a spus, le raspundem tacand si facand".
"Facem ce scrie in programul de guvernare si in Legea pensiilor. Au fost facute simulari la Ministerul Muncii si la Ministerul de Finante, a fost un atac gratuit la CCR, avem aceasta intarziere de 6 luni, dar cu determinare vom face ce scrie in lege", a completat Marius Budai.
Ministrul Muncii a precizat ca va cere suplimentarea angajatilor de la Casa de Pensii, pentru ca procesul de recalculare sa fie finalizat la timp.
Undeva, ceva s-a defectat si guvernul patineaza...
... Vezi tot