Cata incredere au romanii in Iohannis si Ciolos - sondaj

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 19:22
6601 citiri
Cata incredere au romanii in Iohannis si Ciolos - sondaj
Foto: Presidency.ro/Arhiva

Presedintele Klaus Iohannis are cea mai mare cota de incredere (64%), in timp ce premierul Dacian Ciolos se bucura increderea a 50% dintre romani, releva Barometrul de opinie "Piata Politica" realizat in perioada 2-6 decembrie.

La intrebarea "Mai degraba aveti incredere" in urmatoarele personalitati, 64% dintre repondenti au raspuns afirmativ in cazul lui Klaus Iohannis, 56% - Mugur Isarescu, 50% - Dacian Ciolos, 42% - Laura Codruta Kovesi.

Profilul general al lui Klaus Iohannis si Dacian Ciolos este unul pozitiv, in cazul presedintelui principalul atribut asociat liber de respondenti este "cinstit", iar in cazul premierului - "educatia", "competenta".

Barometrul de opinie mai arata ca 67% dintre cei chestionati considera ca imigrantii sau refugiatii veniti dinspre Siria sau dinspre alte tari din Orient reprezinta un pericol pentru Romania, iar pentru 26% reprezinta un subiect extrem de important.

46% dintre subiectii cercetarii sustin ca Romania se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce 44% cred ca directia este buna. Apartenenta la Uniunea Europeana este evaluata pozitiv de catre majoritatea respondentilor - 58%, iar 33% cred ca efectele integrarii Romaniei in UE sunt mai degraba negative.

Cele mai importante subiecte pentru romani

Lupta impotriva coruptiei (57%), locurile de munca (56%), taierile ilegale de paduri (54%) si serviciile de sanatate (52%) reprezinta subiectele cele mai importante pentru cetateni.

"Dupa instalarea Guvernului Ciolos: exista o asteptare general pozitiva fata de acesta de a imbunatati situatia Romaniei (57%), totusi, majoritatea, 53%, cred ca va sta doar un an in functie, solutia tehnocratilor este bine primita de 59%, prin comparatie cu solutia unui guvern politic, mai multi cred ca este doar partial independent (44%) sau ca se afla total sub influenta politica (28%) ", mai mentioneaza Barometrul de opinie.

Astfel, 59% dintre cetateni considera ca solutia cea mai potrivita dupa caderea Guvernului Ponta era un guvern format din tehnocrati din afara partidelor, iar 44% cred ca Guvernul Ciolos este partial independent de partide, in timp ce 14% cred ca este total independent si 28% ca este in totalitate sub influenta partidelor.

54% dintre respondenti cred ca, dupa formarea Guvernului Ciolos, PSD se afla in opozitie, fata de 25% care cred ca PSD se afla la putere, in timp ce 34% considera ca PNL se afla in opozitie si 40% cred ca PNL este la putere.

"Pentru ca s-a discutat public despre auditul partidelor sau de evaluarea brandurilor marilor partide, am inclus in cercetare cateva intrebari despre profilul perceput al acestora. (...) Exista cateva elemente de diferentiere in favoarea PNL in acest moment: este perceput mai mult ca partidul care poate moderniza Romania; este asociat mai mult cu promovarea unor oameni cinstiti.

Ambele branduri, PSD si PNL, ar putea convinge mai mult in privinta principalului lucru solicitat politicienilor cinstea, dar si cu privire la empatie si comunicarea directa cu alegatorii", mai releva Barometrul de opinie.

Sondajul a fost realizat de Agentia de Rating Politic in perioada 2-6 decembrie 2015, pe un esantion reprezentativ pentru populatia Romaniei de 950 de persoane, cu interviuri telefonice si are o eroare de 3,2%.

#incredere romani Iohannis, #incredere romani Ciolos, #top incredere Iohannis, #sondaj incredere Iohannis , #presedinte