CCR a validat al doilea mandat al lui Iohannis: Presedintele a vorbit despre asaltul asupra Justitiei si cum s-a opus regreselor Romaniei

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 17:24
5025 citiri
CCR a validat al doilea mandat al lui Iohannis: Presedintele a vorbit despre asaltul asupra Justitiei si cum s-a opus regreselor Romaniei
Foto: captura video Privesc.eu

Curtea Constitutionala a validat, joi, alegerea presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce BEC a anuntat oficial rezultatele finale ale alegerilor. In discursul tinut in fata judecatorilor CCR, Klaus Iohannis a transmis mai multe mesaje, printre care si faptul ca toti actorii statului trebuie sa actioneze "in beneficiul natiunii romane".

La sedinta solemna au fost prezenti premierul Ludovic Orban si o parte dintre membrii guvernului pe care il conduce, cativa consilieri prezidentiali, presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP) si unii membri BEC.

Dupa intonarea imnului Romaniei, presedintele CCR, Valer Dorneanu, a anuntat deschiderea sedintei. Un magistrat asistent a citit rezultatul oficial al alegerilor, dupa care presedintele CCR a prezentat si apoi a inmanat hotararea de validare a alegerii presedintelui Klaus Iohannis pentru un nou mandat de cinci ani.

"Un exemplar se trimite la Parlament, in vederea depunerii juramantului, un exemplar i se inmaneaza viitorului presedinte si un al treilea exemplar ramane la CCR", a anuntat Valer Dorneanu.

Citeste mai multe despre Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%.

Presedintele CCR l-a felicitat personal pe Klaus Iohannis, spunandu-i, printre altele, ca asteptam cu totii "Sa vedem Romania functionand in parametri normali".

Invitat sa adreseze cateva cuvinte celor prezenti, Klaus Iohannis a vorbit despre faptul ca voturile acordate de romani reprezinta pentru el "o onoare deosebita si in acelasi timp o mare responsabilitate".

"Primul meu mandat de presedinte, care se va incheia in mod oficial in foarte scurt timp, a fost unul plin de provocari. Timp de cinci ani, am ramas permanent conectat la problemele reale ale societatii, iar prin actiunile mele m-am opus cu fermitate acelor tendinte regresive pe care le-am considerat un real pericol pentru democratie.

Ne aflam la 30 de ani de la momentul in care romanii au decis sa-si proiecteze viitorul in democratie (...) Este imperativ ca actorii statali care insufletesc aceasta constructie sa actioneze in beneficiul natiunii romane. A veghea la respectarea Constitutiei si a-i garanta suprematia, in spiritul si litera sa, ca ultima bariera in fata derapajelor de la regulile democratice, sunt de o importanta vitala.

In toate activitatile lor, autoritatile publice trebuie sa actioneze cu buna credinta si sa dea dovada de un atasament autentic fata de legea fundamentala si fata de valorile democratice", a spus Klaus Iohannis.

Presedintele a dat asigurari ca va actiona in continuare "pentru o mai buna functionare a autoritatilor si institutiilor publice, pentru ca acestea sa fie cu adevarat in slujba romanilor".

"Voi veghea in continuare la respectarea Constitutiei si voi sustine si in viitor, cu toata hotararea, valorile statului de drept si parcursul european al Romaniei. Acestea sunt nu doar principiile care mi-au calauzit intotdeauna actiunile si deciziile, dar si directia in care, nu o data, ci de trei ori in acest an - la alegerile europarlamentare, cu ocazia referendumului pentru Justitie si la alegerile prezidentiale - romanii au aratat ca vor sa mearga tara noastra.

Drumul ales de romani este unul cu un singur sens, la care, prin activitatea lor, trebuie sa se alinieze toate autoritatile statului.

Romania este un stat de drept, iar romanii sunt o natiune cu reflexe profund democratice, astfel ca cei care au girat asaltul asupra independentei Justitiei au primit cea mai severa si legitima sanctiune prin votul oamenilor.

Este cel mai puternic semnal ca toti decidentii politici si institutionali trebuie sa isi asume ca inalienabile principiile ca nimeni nu este mai presus de lege si cel al colaborarii loiale intre autoritatile publice", a mai declarat Klaus Iohannis.

Citeste aici textul integral al discursului sustinut de Klaus Iohannis la CCR.

Acestea sunt ultimele zile ale primului mandat detinut de presedintele Klaus Iohannis.

Procedural, urmeaza ca acesta sa depuna din nou juramantul, intr-o sedinta a plenului reunit al celor doua camere ale Parlamentului. Cel mai probabil acest lucru se va intampla pe 21 decembrie, tinand cont ca, potrivit Constitutiei, mandatul presedintelui Romaniei dureaza 5 ani, iar primul juramant a fost depus pe 21 decembrie 2014.

Reamintim ca presedintele Iohannis si Curtea Constitutionala au avut de mai multe ori in ultimii 5 ani pozitii diferite fata de anumite legi votate in Parlament sau decizii adoptate de seful statului. Cel mai recent caz a fost cel legat de refuzul lui Klaus Iohannis de a numi ministrii interimari propusi de Guvernul Dancila, cand CCR a decis ca presedintele trebuia sa faca acele numiri, potrivit prevederilor Constitutiei.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#CCR validat mandat presedinte Iohannis , #presedinte