Ziare.com

CCR amana decizia pe legea care-i scapa de suspendare pe functionarii publici trimisi in judecata pentru coruptie

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 11:59

   

CCR amana decizia pe legea care-i scapa de suspendare pe functionarii publici trimisi in judecata pentru coruptie
Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat, pentru data de 23 de ianurie 2018, pronuntarea la sesizarea depusa de presedintele Klaus Iohannis referitoare la Statutul functionarilor publici. Actul normativ prevede ca acestia sa nu mai fie suspendati din functie in cazul in care sunt trimisi in judecata pentru infractiuni.

Administratia Prezidentiala sustine ca legea diminueaza standardele de integritate si afecteaza incredere cetatenilor in institutii.

"Legea supusa controlului de constitutionalitate determina diminuarea standardelor de integritate cu privire la exercitarea unei functii publice si afecteaza profund increderea cetatenilor in institutii. Aceste standarde se constituie intr-un element component al statului de drept si al democratiei constitutionale, valori supreme in cadrul unei societati democratice", se arata in sesizarea inaintata judecatorilor CCR de catre presedintele Romaniei.

"Acest lucru este valabil in toate cazurile exemplificate, unde valorile protejate sunt integritatea si prestigiul functiei publice, iar obiectivele unui stat de drept sunt cele de a asigura cetatenilor servicii publice de calitate si de a crea premisele pentru increderea cetatenilor in institutiile si autoritatile publice. De aceea, apreciem ca instituirea unui astfel de privilegiu pentru functionarii publici in cadrul Legii nr. 188/1999 nu este unul justificat obiectiv si rational", mai sustine seful statului.

Un alt motiv invocat de presedinte este ca se incalca indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin persoanelor carora le sunt incredintate functii publice.

In ceea ce priveste introducerea posibilitatii de delegare a competentei de organizare a concursului pentru ocuparea functiilor publice prin ordin al Presedintelui ANFP, seful statului reclama ca "prin solutia legislativa se ajunge la situatia ca un aspect esential care vizeaza raportul de serviciu, reglementat de legea organica, sa fie delegat printr-un act administrativ".

Potrivit actului normativ, functionarul public de conducere are prioritate la ocuparea unei functii publice vacante de nivel inferior, chiar si atunci cand functia vacanta de nivel inferior este o functie publica de executie si nu corespunde studiilor si/sau vechimii in specialitatea functionarului public de conducere. In acest caz, functia publica de executie de nivel inferior va fi transformata intr-o functie publica corespunzatoare, daca transformarea nu afecteaza structura organizatorica aprobata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Klaus Iohannis CCR functionari publici
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2716 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CCR se face ca mai ezita un pic, si dupa aceea isi baga picioarele

si in legile care i-ar fi putut pedepsi pe mafiotii din politica.
Poate ca va veni momentul in care romanii isi vor baga si ei picioarele in legile mafiei rosii si va da foc ca la niste sobolani in barlogul vostru capitonat din parlament!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor