Ziare.com

CCR amana decizia pe legea care le permite parlamentarilor si primarilor sa faca afaceri pe persoana fizica

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 16:16

   

CCR amana decizia pe legea care le permite parlamentarilor si primarilor sa faca afaceri pe persoana fizica
Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat miercuri, pentru data de 6 martie, luarea unei decizii in cazul sesizarii presedintelui Klaus Iohannis cu privire la modificarile aduse legii prin care parlamentarii, ministrii, edilii, prefectii si sefii consiliilor judetene pot avea calitatea de comerciant persoana fizica.

Curtea Constitutionala a fost sesizata de presedinte asupra acestei legi in 18 ianuarie.

Pe 30 decembrie, Parlamentul a transmis presedintelui, in vederea promulgarii, Legea pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Aceasta legea pentru care Iohannis cere acum control de constitutionalitate elimina din vechiul act normativ incompatibilitatea functiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general si viceprimar al Capitalei, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean, cu calitatea de comerciant persoana fizica.

Presedintele considera ca, prin modul in care a fost adoptata, dar si prin continutul normativ, aceasta lege este neconstitutionala.

Citeste intreg textul sesizarii depuse de presedintele Iohannis

Legea a fost adoptata doar de deputati

Seful statului precizeaza ca, avand in vedere ca se reglementeaza intr-o materie ce tine de statutul deputatilor si al senatorilor, actul normativ ar fi trebuit adoptat in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului. Or, legea a fost respinsa in integralitatea ei de Senat in noiembrie si adoptata de Camera Deputatilor pe 20 decembrie.

In ceea ce priveste functia de membru al Guvernului, presedintele aminteste ca art. 105 din Constitutie reglementeaza incompatibilitatile, prevazand ca alte incompatibilitati se stabilesc prin lege organica.

De aceea, spune presedintele, Senatul ar fi trebuit sa fie camera decizionala. Or, legea a fost dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata - fiind respinsa - si adoptata de catre Camera Deputatilor ca for decizional.

Intra in contradictie cu decizii CCR

"Prin eliminarea incompatibilitatii unor functii sau demnitati publice cu calitatea de comerciant persoana fizica, legea dedusa controlului de constitutionalitate - diminueaza standardele de integritate, aducand atingere statului de drept consacrat de art. 1 alin. (3) din Constitutie", subliniaza Klaus Iohannis.

In ceea ce priveste incompatibilitatile stabilite prin Legea nr. 161/2003, Curtea Constitutionala a statuat ca acestea au rolul de a asigura indeplinirea cu neutralitate a mandatului de catre persoane care exercita o functie publica de autoritate, in deplina concordanta cu principiile impartialitatii, integritatii si transparentei.

Incompatibilitatile nu constituie o restrangere a exercitiului unor drepturi si libertati, ci o garantie de natura sa confere o autoritate morala de necontestat persoanelor care exercita anumite mandate (Decizia nr. 304/2013).

In sesizarea depusa, seful statului face referire la alte decizii CCR care au avut in vedere aria incompatibilitatilor si calitatea de comerciant persoana fizica, atat cand a fost vorba despre parlamentari, cat si alesi locali.

Astfel, Curtea Constitutionala a statuat, cu valoare de principiu, ca "reglementarea reprezinta o masura necesara pentru asigurarea transparentei in exercitarea functiilor publice si in mediul de afaceri, precum si pentru prevenirea si combaterea coruptiei, masura ce are ca scop garantarea exercitarii cu impartialitate a functiilor publice.

Curtea a constatat ca instituirea unei astfel de reglementari este impusa de necesitatea asigurarii indeplinirii cu obiectivitate de catre persoanele care exercita o demnitate publica sau o functie publica de autoritate a atributiilor ce le revin potrivit Constitutiei, in deplina concordanta cu principiile impartialitatii, integritatii, transparentei deciziei si suprematiei interesului public" (Decizia nr. 225/2011, Decizia nr. 1.484/2011, Decizia nr. 396/2013).

Totodata, instanta constitutionala a retinut ca "nu se poate indeplini o functie publica ce obliga la transparenta modului de utilizare si administrare a fondurilor publice, daca, in acelasi timp, o persoana este angrenata si in mediul de afaceri, intrucat cumularea celor doua functii ar putea duce la afectarea intereselor generale ale comunitatii si a principiilor care stau la baza statului de drept"; iar prin aceasta incompatibilitate "se instituie o garantie a exercitarii functiei publice in conditii de impartialitate si transparenta decizionala, obiectiv ce urmareste protejarea interesului public constand in apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor" (Decizia nr. 739/2014 si Decizia nr. 683/2015).

De asemenea, Curtea a mai subliniat ca o cumulare a functiilor publice cu cele private "ar putea duce la atingerea interesului public si a increderii cetatenilor in autoritatile administratiei publice" (Decizia nr. 93/2015).

Presedintele reclama si ca pretinsa neclaritate a notiunii de "comerciant" - ca ratiune a interventiei legislative - nu poate fi primita si vine in contradictie chiar cu cele statuate de Curtea Constitutionala.

Astfel, Curtea a retinut ca pretinsa neconstitutionalitate a art. 87 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 161/2003 este sustinuta prin aceea ca notiunea de "comerciant persoana fizica" nu este definita de un text de lege clar si ca dispozitiile de lege criticate fac trimitere la o serie de alte norme legale determinand, in acest fel, o lipsa de claritate si previzibilitate, contrar prevederilor constitutionale ale art. 1 alin. (5). Din acest punct de vedere, Curtea observa ca aspectele invocate de autorul exceptiei vizeaza, in realitate, interpretarea si aplicarea legii, operatiuni care constituie atributul instantei judecatoresti investite cu solutionarea cauzei.

In acest sens, prin Decizia nr. 869/2015, Curtea a retinut ca definirea unei persoane fizice ce desfasoara o activitate economica autorizata ca fiind "comerciant" presupune o analiza de la caz la caz, in functie de particularitatile fiecarei spete, de catre institutiile/autoritatile publice competente.

Incalca recomandarile MCV

Presedintele mai arata ca, prin eliminarea incompatibilitatii unor functii sau demnitati publice cu calitatea de comerciant persoana fizica, legea aduce atingere angajamentelor internationale in materie de integritate asumate de Romania.

Iohannis aminteste ca in decizia Comisiei Europene de stabilire a MCV sunt prevazute niste obiective de referinta specifice in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei.

Unul dintre acestea vizeaza instituirea unei agentii de integritate cu competente de verificare a averii, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, care sa emita hotarari cu caracter obligatoriu pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive.

Restrangerea sferei de aplicare a incompatibilitatilor dintre demnitatile si functiile publice si calitatea de comerciant persoana fizica este de natura sa afecteze activitatea de verificare a incompatibilitatilor de catre ANI, precum si sa relativizeze cadrul legislativ de integritate, respectiv sa vina in contradictie cu standardele Curtii Constitutionale in materie de integritate.

Iohannis mai trece in revista si cateva dintre recomandarile din rapoartele MCV pe care le-ar incalca adoptarea acestei legi.

"Or, eliminand incompatibilitatea dintre o serie de demnitati si functii publice si calitatea de comerciant persoana fizica, legea criticata contravine tuturor acestor recomandari, intrucat permite persoanelor aflate in functii de autoritate sa desfasoare activitati comerciale aducatoare de profit care pun sub semnul intrebarii principiul neutralitatii, al impartialitatii si al protejarii interesului public in exercitarea demnitatii sau functiei publice", subliniaza presedintele.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3259 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nea Herr badie Johannis, sunt cu prisosinta de acord ca nu e usor sa

...pastoresti oi cachii, si asta ar pute-o marturisi si Moise baci, caci nici lui turma nu-i accepta traversarea deshertului cu cea zilnica Mana Cereasca si linghea dupa prepelitele din Tzara Sclaviei si a Faraonului. Le-a dat Domnul prepelite de nu le-au putut duce, au zacut de boleshnita.
Insa, mamaie despre partea inchinarii, insa Mircea, sa ne ierti. Vorovesc despre "Mircea, fa-te ca lucrezi".
Ma intreb cum se face ca a Saptea zi dupa Scripturi, matale iesi la inaintare cu legea asta care trazneste-a hhoit de-atata canicula, ca deja se dihoaca sub mushte.
Vorba lui Labis :
"Razboinicul furtunii zvarlit intre moluste,
Rasfrange-n ochiu-i stins, un nou urcus".
Nu ma mir, dar ici nu cere natiei macar un strop de mir, ca n-are.
Las-o sa-si planga n3volnicia, nemernicia ei, aceeasi, adica "A saptea zi dupa Scripturi".
Da-te cu schiurile caci a nins si n-ai de unde sti cat tzine, caci, nu-asa, iarna nu-i ca vara, precum ar zice, e drept, altfel, un profesor de litere tovaras cu talharii, Francois Villon in "Balada adevarurilor dimpotriva", care scapa din nou si iar de cel streang cu inc-o tte miri ce poezie. Au ramas poeziile dar din matale raman poEziile, insa... vorba lui Doinas din finalul la "Mistretul cu colti CA argintul", "Foarte putin".
Adunatura de pehlivani ousi pe cale si pe apucare, oameni de "Ce-am avut si ce-am pierdut, mama cand m-a pus pe lume m-a nascut in oielea goala, ce-i pe mine-i din castig" si "Fiecare cu pda mmassii, numai io cu pla lu' tata".
"Asea le trebe daca e golani"
Si zic zau ca nu se tragea din Nemtia.
Iar neamului meu pprost din Zdranga stramba, "La mai mare, cu sculili pi masa.
Sau in coasta, vorba lui Ilici.
PS. Fa ordine in tine insuti si-apoi... ungeti schiurile cu seu de-ala de oaie cu care se lanseaza vapoare si chiar natiuni, la apa.
PPS. Indemn pe masura fa mine ce trebuia facut de ieri, si poimartzi ce se cuvenea lui azi.
Baban cat esti, ti-as trage de sa te dau cu cracii-n sus, o flegma cat paltonul tau din pasla ce-a-ntelenit tzara asta de se-nadusa si "iarba verde de acasa, sa traiesc pe lume nu ma lasa".
Ja la handel, caci pas cu pas, e pas cu pas cu indesata caciula pe a.
Zau, zi-mi cum se zice caciula fistichie in chineza lui care te-a tradus ca autor de carti... de septica de popa' prostu'.
Vorba lui Delon cel care azi spune ca nu mai doreste decat sa moara, scoasa in filmul "Alibi pentru un prieten" :
"Domnule Ministru, sunteti o shaffra, o scarna".
Va doresc pedalo pe balta cu lebede furate la Viena, in tzara cu zbaturi si zbateri.

 

T.basilic: ma dezamagesti, aveam o parere buna despre postarile tale

Este pacat sa-ti folosesti eruditia intr-un mod execrabil.

Asteptam de la tine si o gandire logica si cu deschidere

spre o politica pragmatica; mai mediteaza ai minte

destula.

Sa auzim si de bine!

 

Lozinca:

-Oare cine spune?
-"Klaus, fă-te că lucrezi"

 

roion fate ca gandesti .

.................

@Traiannn 18.01.2018, 19:48

Se spune aberatie nu eruditie in cazul lu' bisericuta asta. :)))))))))) Si are eticheta gold, 40*, blanded. :)))))

Ce o fi fost asa de greu la aceasta decizie ?

Este evident conflictul de interese intre functia publica si proprietar de firma ... La ce le trebuie mai mult timp ? Sa se consulte cu drakkne ???

I-mi place pres. Iohanis din ce in ce mai mult.

Sa auzim NUMAI de bine !

 

Scuze pentru "fate"; m-am grabit.

......................

 

Traiann, nici o problema, toti facem erori de ortografie sau

gramatica.
cel mai important este, asa cum o subliniati cu justete, este sa nu facem erori de judecata :)
iar aici, sunteti impecabil :)


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor