CCR ii da dreptate lui Iohannis: Parlamentul si-a depasit competentele in cazul unei OUG care modifica Legea Educatiei

Marti, 13 Februarie 2018, ora 17:00
8677 citiri
CCR ii da dreptate lui Iohannis: Parlamentul si-a depasit competentele in cazul unei OUG care modifica Legea Educatiei
Foto: Administratia Prezidentiala

Legea de aprobare a OUG 96/2016, care aduce modificari semnificative educatiei, este neconstitutionala in integralitatea ei, au decis, marti, judecatorii CCR, in urma sesizarii formulate de presedintele Klaus Iohannis, pentru ca Parlamentul a depasit limitele cererii de reexaminare.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile pct.21 (cu referire la art.16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.75/2005) si pct.26 (cu referire la art.4 alin.(1) din Legea nr.288/2004) din Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.96/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniile educatiei, cercetarii, formarii profesionale si sanatatii, precum si legea, in ansamblul sau, sunt neconstitutionale", precizeaza CCR, intr-un document publicat pe site-ul institutiei.

Astfel, judecatorii Curtii au constatat ca intre forma legii trimise spre promulgare la data de 30 iunie 2017 si cea trimisa spre promulgare la 27 decembrie 2017, ca urmare a cererii de reexaminare formulate de presedintele Iohannis, Parlamentul, in loc sa se mentina in limitele cererii de reexaminare, a dezbatut si adoptat o noua forma a legii, modificand si completand atat texte vizate prin cerere, cat si texte straine acesteia.

"Prin urmare, Parlamentul a nesocotit limitele cererii de reexaminare, drept pentru care Curtea a constatat ca legea, in ansamblul sau, incalca art.77 alin. (2) din Constitutie. In consecinta, Curtea a procedat la analizarea constitutionalitatii numai a acelor prevederi legale care au fost punctual criticate prin sesizarea formulata si care se subsumeaza cererii de reexaminare", argumenteaza CCR.

Referitor la art.I pct.2 din lege, CCR a retinut ca atributia Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) de a stabili regimul si principiile privind remunerarea membrilor, a personalului angajat, a evaluatorilor si colaboratorilor externi incalca dispozitiile constitutionale referitoare la rolul Parlamentului, intrucat stabilirea sistemului de salarizare in domeniul public este o atributie specifica a legiuitorului.

Curtea a retinut si caracterul deficitar al redactarii textului criticat, care contravine cerintelor de calitate a legii, constatand incalcarea art.1 alin. (5) si art.61 alin. (1) din Constitutie.

"Cu privire la art.I pct.26 (cu referire la art.4 alin.(1) din Legea nr.288/2004 privind organizarea studiilor universitare) din lege, Curtea a constatat ca acestea dubleaza continutul normativ al art.1 alin. (1) din Legea nr.288/2004, ceea ce constituie o incalcare a prevederilor art.1 alin. (5) din Constitutie in componenta sa privind calitatea legii", se mai mentioneaza in comunicat.

In 4 ianuarie, presedintele Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind aprobarea OUG 96/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniile educatiei, cercetarii, formarii profesionale si sanatatii, motivand ca a fost adoptata de Parlament cu incalcarea Constitutiei.

Iohannis a precizat atunci ca, prin raportare la art. 77 alin. (2) din Constitutie, in jurisprudenta sa Curtea Constitutionala a stabilit ca Parlamentul Romaniei trebuie sa se pronunte strict fata de problemele ridicate de catre presedinte in cererea de reexaminare.

Seful statului atragea astfel atentia ca, depasind limitele cererii de reexaminare, Parlamentul a adaugat un nou subiect de drept care poate organiza scoli doctorale, respectiv Academia Romana, subiect de drept care nu a fost avut in vedere nici la momentul adoptarii legii inainte de a fi trimisa la promulgare si nici nu a fost vizat prin cererea de reexaminare.

Astfel, ar fi fost incalcate dispozitiile din Constitutie prin faptul ca reformularea dupa reexaminare a art. 4 din Legea nr. 288/2004 excede cererii de reexaminare intrucat vizeaza si studiile de inginerie.

"Consideram ca prin adaugarea, eliminarea sau modificarea unor articole ale legii in cadrul procedurii de reexaminare, fara vreo legatura cu solicitarile formulate de Presedintele Romaniei, Parlamentul a depasit limitele investirii. Acest aspect este de natura sa antreneze neconstitutionalitatea legii in ansamblu intrucat toate aceste interventii legislative fac ca legea rezultata sa fie practic alta lege decat cea care a fost trimisa initial la promulgare", spunea presedintele in sesizare.

Acesta mai preciza ca Legea a fost adoptata si cu incalcarea art. 1 alin. (5) din Constitutie, amintind de dispozitiile care vizeaza remunerarea membrilor Consiliului ARACIS si a personalului angajat, a evaluatorilor si a altor colaboratori externi.

"Normele nou introduse dupa reexaminare sunt lipsite de predictibilitate nefiind corelate cu actualele dispozitii ale art. 15 alin. (1) din Legea nr. 288/2004, care prevad ca aplicarea in toate universitatile a Sistemului european de credite de studiu (ECTS) este obligatorie. Totodata, norma de la art. 4 alin. (17) este neclara intrucat pentru studiile de farmacie nu se precizeaza daca este vorba despre primul ciclu de invatamant sau despre un ciclu de invatamant cumulat", mai arata presedintele Iohannis.

Presedintele Iohannis a solicitat CCR sa admita sesizarea de neconstitutionalitate si sa constate ca Legea este neconstitutionala in ansamblu.

Ce modificari aducea Legea de aprobare a OUG 96/2016

Una dintre modificarile denuntate de presedintele Iohannis era abrogarea articolelor din Legea Educatiei referitoare la organizarea si functionarea invatamantului special si a invatamantului special integrat, urmand ca formele invatamantului special si special integrat, demersurile didactice, precum si pregatirea si formarea personalului care isi desfasoara activitatea in domeniul educatiei copiilor cu cerinte educationale speciale sa fie stabilite prin metodologii elaborate de Ministerul Educatiei.

Presedintia a considerat ca aceasta solutie legislativa poate deveni un "pas inapoi" in ceea ce priveste integrarea acestor copii in sistemul educational de masa si poate "perpetua dificultatile lor in a accesa un invatamant de calitate".

Iohannis a criticat si dispozitiile care eliminau posibilitatea Guvernului de a stabili prin HG numarul maxim de studenti care pot fi scolarizati intr-un program de studii acreditat, fiind stabilit direct ca numarul de studenti raportat la numarul de cadre didactice pe universitate nu poate fi mai mare de 35 la 1.

Presedintele Iohannis a criticat si noile prevederi cu privire la scolile doctorale. Noua lege instituia o optiune a legiuitorului pentru evaluarea la nivel de Institutie Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), in detrimentul unei evaluari la nivel de program de studii doctorale sau de scoala doctorala.

Cu toate acestea, referintele la aceste ultime doua niveluri de evaluare nu sunt eliminate din textul legii. Nu este insa clarificata ordinea in care cele trei tipuri de evaluari ar urma sa fie parcurse de catre initiatorii unor astfel de programe/structuri, modul in care ele se vor desfasura sau distributia responsabilitatilor pentru organizarea acestor evaluari.

Presedintele Iohannis a criticat in cererea de reexaminare si noile prevederi cu privire la scolile doctorale.

Noua lege instituia o optiune a legiuitorului pentru evaluarea la nivel de Institutie Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), in detrimentul unei evaluari la nivel de program de studii doctorale sau de scoala doctorala.

Cu toate acestea, referintele la aceste ultime doua niveluri de evaluare nu sunt eliminate din textul legii. Nu este insa clarificata ordinea in care cele trei tipuri de evaluari ar urma sa fie parcurse de catre initiatorii unor astfel de programe/structuri, modul in care ele se vor desfasura sau distributia responsabilitatilor pentru organizarea acestor evaluari.

Iohannis a criticat si faptul ca este eliminata o prevedere prin care Ministerul Educatiei trebuia sa se consulte si cu partenerii sociali in elaborarea deciziilor.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Klaus Iohannis CCR , #presedinte