Ce a facut Klaus Iohannis cu demisia sefului SRI (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 20:55
17421 citiri
Ce a facut Klaus Iohannis cu demisia sefului SRI (Opinii)

Dupa o oarecare perioada de liniste si normalitate - termeni ce au sens doar in comparatie cu harababura ultimilor 10 ani - pare ca scena politica isi revine treptat in simturi si reia spectacolul steril pe care l-a oferit in ultimul deceniu.

Dupa ce Klaus Iohannis a primit verdictul final din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care ne spune ca nu s-a aflat in incompatibilitate, noul presedinte a acordat un interviu in care ne-a spus de ce ar fi bine sa fie bine si de ce ar fi rau sa fie rau.

Surprinde doar aroganta lui Iohannis care declara ca a stiut ca va castiga alegerile inca de la inceput si ca, din moment ce a ajuns la Cotroceni, obiectivul sau este sa ramana acolo pentru urmatorii 10 ani, pentru ca doar asa poate sa schimbe Romania in tara lucrului bine facut.

E convins, insa, ca pentru a-si pune in practica proiectul are nevoie, "cu cat mai repede, cu atat mai bine", de un Guvern PNL - partenerii alaturi de care a pornit la drum si impreuna cu care si-a construit proiectul de tara.

Daca adaugam si increderea uriasa de care se bucura in mai toate sondajele de opinie, declaratiile presedintelui capata o greutate morala si mai mare.

La fel si obiectivele sale politice, oricat de realiste sau nerealiste sunt ele in fond. Dar pana a cantari cat de probabila, profitabila si inteleapta ar fi daramarea Guvernului Ponta si inlocuirea lui cu unul PNL, mai ales pentru interesele politice dublu cincinale ale lui Iohannis, sa ne amintim o declaratie a sefului SRI. Ea poate lumina ceea ce pare prea intunecat.

Era chiar inceputul campaniei electorale a alegerilor prezidentiale, pe 3 octombrie 2014, cand domnului George Maior i se adreseaza, la Timisoare, cea mai "dura" intrebare din cariera - ar trebui sa se implice serviciile speciale in viata politica sau nu? Raspunsul pe care l-a dat atunci seful SRI merita cu atat mai mult amintit astazi:

"Deloc nu ar trebui sa se implice serviciile secrete, ca sa fie clar. (...) Din punctul de vedere al propriului meu serviciu, va garantez ca sta deoparte de aceasta lupta politica... In ce ma priveste, se vehiculeaza, nu a venit dinspre mine acest lucru, in legatura cu evolutia mea politica, nu e cazul, nu mi s-a propus niciodata si nu am discutat cu nimeni ideea de prim-ministru, ba, dimpotriva, eu cred ca e normal ca viitorul presedinte sa decida in privinta serviciilor de informatii.

Din punctul meu de vedere, voi merge spre noul presedinte, imi voi prezenta demisia si el va decide daca activitatea mea in fruntea acestui serviciu sa continue sau nu."

S-a speculat la momentul respectiv ca declaratia era, in realitate, tocmai un act de sustinere pentru candidatul PSD, iar demisia era primul pas catre nominalizarea lui G. Maior in functia de premier, dupa alegerea lui Ponta.

Dar candidatul PSD a pierdut alegerile. In mod curios, desi naiv, speram sa existe cel putin cateva voci care sa-i aminteasca sefului SRI de promisiunea facuta. Cum nu cred ca G. Maior nu ar avea onoare, ramane varianta ca demisia a fost prezentata noului presedinte, iar acesta a....

Nu ma astept ca vreunul dintre cei doi sa faca lumina in acest trist si penibil episod. E simplu de intuit ce s-a intamplat in spatele muteniei care a urmat angajamentului public al directorului celui mai important serviciu special. Doar ca jocurile din spatele acestei musamalizari ar trebui sa ridice unele intrebari si in legatura cu K. Iohannis.

Pana la ele, scenariile celor care legau votul Curtii Constitutionale a Romaniei pe cele doua legi Big Brother de punerea sub urmarire penala a judecatorului Toni Grebla de catre procurorii DNA ies de sub spectrul conspiratiei paranoice si devin perfect rezonabile si cu un inalt grad de realism.

Si pe cat de probabile devin astfel de speculatii, pe atat de putin credibile ajung sa fie declaratiile lui Klaus Iohannis despre dorinta sa de a vedea "cat mai repede" PNL la guvernare.

Ce ar insemna venirea PNL la putere astazi, cand partidul nu e nici sudat, nici reformat si nici pe departe "curatat" de DNA, si cand odata intrat la guvernare ar putea face implozie in doar cateva luni sub presiunea dosarelor care vor arunca in aer jumatate de partid? Ca sa nu mai vorbim ca intr-un an si jumatate se poate eroda intr-atat incat in 2016 sa piarda sigur alegerile in fata PSD.

Si cum e greu de crezut ca Iohannis si-ar dori sa petreaca ultimii ani din mandat cu un guvern PSD, ar fi timpul ca, mai in gluma, mai in serios, sa isi aminteasca de demisia lui George Maior si de promisiunile pe care aceasta le avea incapsulate in sine.

Altfel, despre K. Iohannis se va putea spune prea usor si mult prea repede ca nu face decat sa dea fiecaruia cate ceva, atat cat sa multumeasca pe toata lumea cate putin si sa nu deranjeze pe nimeni prea mult - ceea ce echivaleaza cu a nu face mai nimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis Maior demisie SRI , #presedinte