Ce a mai ramas din operatiunea "Mutarea ambasadei Romaniei din Israel" si cum a schimbat agenda publica

Duminica, 13 Mai 2018, ora 11:09
22756 citiri
Ce a mai ramas din operatiunea "Mutarea ambasadei Romaniei din Israel" si cum a schimbat agenda publica

La cateva ore dupa ce SUA s-a retras din acordul cu Iranul, artileria controlata de fortele Teheranului in Siria au atacat fara succes pozitii israeliene de pe Inaltimile Golan. Ca raspuns, fortele aeriene ale Israelului au distrus pozitii iraniene desfasurate in Siria. Conflictul intre cele doua parti s-ar putea amplifica in zilele urmatoare.

Franta, Marea Britanie si Germania au facut front comun in incercarea de a salva tratatul nuclear cu Iranul, sustinand prin vocea lui Emmanuel Macron ca nu se vor retrage din acest acord, iar Europa va incerca sa devina un factor pentru pastrarea echilibrului in zona.

In acest context, Teodor Melescanu, ministrul de Externe, a raspuns invitatiei facute de PNL de a se prezenta in fata Comisiei de Politica Externa a Senatului pentru a prezenta pozitia diplomatiei romane in scandalul creat de decizia anuntata de presedintele PSD de a muta ambasada Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim. Ce semnificatie au declaratiile acestuia si ce impact vor avea asupra controversei politice cu privire la mutarea ambasadei.

Ce urmareste Liviu Dragnea, presedintele PSD?

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a cerut demisia premierului Viorica Dancila pentru secretizarea unui proiect (memorandum) care propunea mutarea acestei ambasade.

Romania este semnatara unei rezolutii ONU care accepta "solutia celor doua state", iar Comisia Europeana a reactionat ferm: "niciun stat membru al UE nu-si muta ambasada la Ierusalim".

In plus, decizia finala pentru mutarea acesteia se afla, conform Constitutiei, la presedintele Romaniei.

De fapt, Liviu Dragnea, prin crearea acestei crize, a urmarit sa fragilizeze pozitia lui Iohannis si, indirect, a tensionat relatia dintre Bucuresti si Bruxelles.

Presedintele PSD a fost criticat in dese randuri de reprezentanti ai institutiilor europene pentru presiunea continua facuta in Parlament in ce priveste modificarea Legilor Justitiei.

Teodor Melescanu, ministru de Externe, este membru ALDE, partenerul de coalitie al PSD. Acesta nu s-a exprimat in prima faza, motivandu-si tacerea prin faptul ca s-a aflat intr-o calatorie oficiala in Libia, dar a raspuns invitatiei PNL de a raspunde la intrebarile senatorilor pe aceasta tema.

Teodor Melescanu, in cadrul Comisiei de Politica Externa a Senatului, a sustinut punctul de vedere al Guvernului, cu mici nuante, spunand ca pozitia lui Liviu Dragnea e cea a unui "om politic si poate sustine orice opinie".

Atat Calin Popescu Tariceanu, cat si Teodor Melescanu nu s-au aratat entuziasmati de proiectul lui Liviu Dragnea, colegul de coalitie, dar nici nu au reactionat negativ, pentru a nu genera o criza in interiorul majoritatii parlamentare.

"Noi incurajam negocierile directe dintre partile implicate, nu exista niciun fel de schimbare in pozitia noastra de principiu privind situatia din Orientul Mijlociu. Romania este una dintre tarile care are un interes deosebit pentru solutionarea conflictului - 10% din populatia Israelului e formata din imigranti romani sau din descendentii lor. Dupa Revolutie, Romania a acordat multe burse studentilor palestinieni", a declarat ministrul de Externe.

In acest moment, operatiunea "Mutarea ambasadei" nu a fost decat una politica pusa la cale de liderul PSD prin care a vrut sa creeze o agenda publica si in ce priveste afacerile externe. Acesta a fost un capitol din strategia lui Liviu Dragnea de a-si construi platforma politica pentru viitoarea candidatura la alegerile prezidentiale din anul 2019.

"Apreciez pozitia domnului Melescanu la audierile din Senat, unde a admis faptul ca schimbarea locului unei ambasade se poate face doar prin decret prezidential. Dovada stau mutarile similare din Nigeria si Kazahstan. Aceste declaratii demonstreaza ca liderii coalitiei de guvernare cunosc faptul ca Presedintele Romaniei este cel care decide astfel de mutari, conform Constitutiei Romaniei, dar si faptul ca se poate interpreta ca au fost depasite atributiile constitutionale atunci cand a fost asumata o pozitie pe aceasta tema in numele Romaniei", a declarat pentru Ziare.com deputatul liberal Mugur Cozmanciuc, membru in Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor.

"Liviu Dragnea a incalcat Constitutia!"

"Nu sunt impotriva ideii mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim. Consider ca este o tema legitima ce trebuie discutata. Insa o astfel de decizie, cu implicatii majore pentru politica externa si de securitate a Romaniei trebuie luata legal, altfel discutam despre o incalcare grava a Constitutiei Romaniei dar si despre afectarea imaginii tarii noastre pe plan extern. Astfel de gesturi creeaza impresia de neseriozitate si de instabilitate in politica externa a Romaniei, putand fi afectate atat relatiile in regiune cat si candidatura pentru un loc in Consiliul de Securitate al ONU", mai spune deputatul PNL.

"Desi nu o spune direct, domnul Melescanu admite faptul ca Liviu Dragnea a incalcat Constitutia si a preluat din atributele prezidentiale, in momentul in care a asumat, de unul singur, o pozitie privind mutarea ambasadei la Ierusalim. De altfel, PSD si Liviu Dragnea se afla in plina ofensiva de confiscare a atributelor prezidentiale. I-au luat presedintelui numirea la ANCOM, ii iau numirile procurorilor sefi, acum au ajuns sa-i confiste si ultima zona ce era incontestabil la Cotroceni, si anume politica externa", a declarat pentru Ziare.com Lucian Stanciu-Viziteu, deputat USR.

"Prin astfel de gesturi, Liviu Dragnea arunca in aer diplomatia romaneasca in regiune si risca sa strice relatiile bune cu toti actorii implicati, atat cu Israel cat si cu statele arabe din regiune. Liviu Dragnea se comporta ca un chelner, desi nimeni nu i-a cerut nici macar sa aduca meniurile. El spera sa obtina sprijin extern in chestiunile penale pe care le are, fara sa inteleaga ca nici Statele Unite si nici statul israelian nu pot da cecuri in alb unor persoane condamnate penal si care au alte procese in derulare. Prin astfel de gesturi, Dragnea sacrifica interesul national pentru un iluzoriu succes personal", crede Viziteu.

"Si mai avem o problema. Dragnea a mintit in Israel atunci cand a spus ca a discutat despre memorandumul de mutare a ambasadei cu toti decidentii de la Bucuresti, caci Administratia Prezidentiala nu a fost implicata in niciun fel. Acest lucru afecteaza pe viitor puterea de negociere a diplomatiei romanesti, caci vom ajunge sa nu mai fim considerati un partener de dialog in care se poate avea incredere", mai spune domnul Viziteu, reprezentantul USR.

Aderarea completă a României la Schengen nu va fi pe masa Consiliului JAI. „Nu o să se întâmple nimic concret”. Când ar putea primi țara noastră o decizie definitivă
Aderarea completă a României la Schengen nu va fi pe masa Consiliului JAI. „Nu o să se întâmple nimic concret”. Când ar putea primi țara noastră o decizie definitivă
Vicepreşedintele Parlamentului European Victor Negrescu s-a arătat încrezător marți, 8 octombrie, că România poate adera cu frontierele terestre la spaţiul Schengen de la începutul anului...
Kelemen Hunor comentează ruperea pe hârtie a coaliției de guvernare: "E o vorbă, câinele nu pleacă de la măcelărie"
Kelemen Hunor comentează ruperea pe hârtie a coaliției de guvernare: "E o vorbă, câinele nu pleacă de la măcelărie"
Liderul UDMR și candidatul partidului la alegerile prezidențiale, Kelemen Hunor, susține că aparentele tensiuni dintre PSD și PNL sunt „o perdea de fum”. El a explicat marți, 8 octombrie,...
#Dragnea Melescanu ambasada Romaniei Israel, #Dragnea mutarea ambasadei Romaniei, #Dragnea candidat presedintie, #Klaus Iohannis criza ambasadei , #presedinte
  1. Aderarea completă a României la Schengen nu va fi pe masa Consiliului JAI. „Nu o să se întâmple nimic concret”. Când ar putea primi țara noastră o decizie definitivă
  2. Kelemen Hunor comentează ruperea pe hârtie a coaliției de guvernare: "E o vorbă, câinele nu pleacă de la măcelărie"
  3. Nicolae Ciucă: „Pe Mircea Geoană l-aș pune să lustruiască bocancii". Ce sarcini ar da celorlalți rivali politici
  4. Ciolacu amenință din nou cu demisia în cazul ieșirii PNL de la guvernare. Liberalii încă n-au decis dacă semnează moțiunea de cenzură
  5. „Ce calități are Ciolacu, dar nu și dumneavoastră?". Ciucă, răspuns neașteptat în emisiunea lui Măruță: „Nu mă prind!"
  6. PNL nu se retrage de la guvernare. Ionuț Stroe: „Un partid responsabil știe asta". Moțiunea USR, inutilă
  7. Ponta, replici dure pentru Ciucă și Elena Lasconi: „Acum sunt lacheii lui Șoșoacă”. Fostul premier spune cine este omul care l-a convins să revină în politică
  8. Primarul care a cerut ordin de protecție împotriva propriei secretare. Femeia este obligată să muncească de acasă
  9. AUR semnează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, propusă de USR: „Mergem până la capăt!"
  10. Noi critici la adresa deciziei CCR privind candidatura Dianei Șoșoacă. ONG-uri: ”Opoziţia trebuie învinsă la urne”