Ce a raspuns Iohannis, intrebat daca Romania ar putea deveni republica prezidentiala

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 20:22
7733 citiri
Ce a raspuns Iohannis, intrebat daca Romania ar putea deveni republica prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, intrebat daca personal si-ar dori ca Romania sa devina republica prezidentiala, ca ar vrea sa existe la un moment dat "o discutie asezata, calma, bine informata despre cum ne gandim ca am putea sa reluam dezbaterea pe arhitectura statului".

"Eu personal imi doresc la un moment dat sa avem o discutie asezata, calma, bine informata despre cum ne gandim ca am putea sa reluam dezbaterea pe arhitectura statului. Chiar daca as avea o opinie nu cred ca ar fi bine sa spun acum, tocmai pentru acea dezbatere, s-o spun acum in aceasta seara", a afirmat Klaus Iohannis.

Chestionat, in prealabil, la o intalnire, marti seara, cu mai multi tineri la o cafenea in Capitala, despre acelasi subiect, seful statului a spus ca nu este singurul care s-a gandit la aceasta tema.

"Eu m-am gandit si sunt sigur ca foarte multi s-au gandit. Arhitectura statului nostru este data de Constitutie si asa a gandit grupul care a scris Constitutia, care a fost ulterior aprobata. Acum dupa ce s-au facut cateva modificari si va reamintesc ca aceste diferende au aparut dupa ce s-a schimbat durata mandatului presedintelui.

Sigur lumea isi pune intrebari. De ce nu am putea sa mergem pe aceeasi lungime de unda? In practica se vede ca prin decalarea alegerilor, alegatorul roman prefera sa aiba un oarecare echilibru care, din pacate, de foarte multe ori duce la divergente asa cum le avem acum", a explicat Iohannis.

Presedintele Romaniei a precizat ca nu va face niciodata compromisuri in ceea ce priveste independenta justitiei si existenta statului de drept in Romania.

"Dar daca as fi dispus sa discut fara sa apara o problema despre lucruri care tin de politica fiscala sau economica sau despre ce facem cu scolile, nu sunt absolut deloc dispus sa fac compromisuri cand vorbim despre independenta justitiei si statul de drept in Romania. Aici am o parere foarte clara.

E nevoie de independenta justitiei. Este obligatoriu si ne dorim statul de drept in Romania. Vrem sa fim in Europa. Aceste lucruri nu sunt absolut deloc dispus sa le pun sub semnul intrebarii, intr-o discutie cu politicieni care tocmai aceste lucruri vor sa le puna sub semnul intrebarii", a econchis Iohannis.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...