Ce ar fi putut face Klaus Iohannis cu mandatul Romaniei la presedintia rotativa a UE

Miercuri, 02 Ianuarie 2019, ora 19:09
14194 citiri
Ce ar fi putut face Klaus Iohannis cu mandatul Romaniei la presedintia rotativa a UE

Coabitarea in stil romanesc intre presedintele eurofil Klaus Iohannis si un prim-ministru marioneta, ale carui sfori sunt in mainile lui Liviu Dragnea este o veste rea pentru Europa, in anul Brexitului. Este concluzia unui editorial francez, care observa ca lucrurile la Bucuresti stau suficient de rau, chiar daca geniul Carpatilor, Ceausescu, nu risca sa revina.

Jurnalistul francez Jacques Hubert-Rodier scrie in Les Echos, unul dintre cotidienele fraceze de traditie, un text intitulat, scurt, "Klaus Iohannis", in care creioneaza contextul intern vulnerabil in care Romania a preluat presedintia prin rotatie a UE.

Pe scurt: o tara cu un presedinte minoritar etnic si religios, promotor al vocatiei europene, in conflict deschis cu Liviu Dragnea, cel care face si desface guverne.

Presedintele roman, eurofil, scrie jurnalistul francez, trebuie sa se descurce cu un prim-ministru ostil Bruxelles-ului, in momentul in care tara sa preia presedintia Uniunii Europene.

Ar fi putut fi cel mai bun aliat al Angelei Merkel si cel mai european dintre conducatorii Europei orientale. Dar seful statului din Romania, care asigura pentru sase luni presedintia rotativa a Uniunii Europene, este obligat sa tina cont de o coabitare complexa. Dupa victoria sa surpriza din 2014, Klaus Iohannis, provenit din minoritarea germana din Transmilvania, a vazut deja defiland opt prim-ministri, aminteste Les Echos.

Actualul sef al guvernului, Viorica Dancila, nu este, de altfel, decat marioneta lui Liviu Dragnea, omul puternic al stangii, care trage firele. El este cel care, de trei ani, face si desface guvernele si multiplica atacurile impotriva Uniunii Europene.

Cotidianul francez reia cateva elemente, schematice, din biografia presedintelui roman. Klaus Iohannis a refuzat sa isi urmeze parintii in Germania, dupa caderea zidului Berlinului. Intr-o tara majoritar ortodoxa, el afiseaza apartenenta la biserica luterana. Fara ezitare, a participat la manifestatile impotriva coruptiei.

Concluzia este destul de rea, dar nu numai pentru Romania: "in plin Brexit, coabitarea a la roumaine este o veste rea pentru Europa. Chiar daca geniul Carpatilor nu risca sa se intoarca..".

Marti, si presedintele PPE, Joseph Daul, a scris, pe contul sau de Twitter, ca presedintele Klaus Iohannis "va conduce excelent" presedintia rotativa a Consiliului UE, fara a mentiona insa nimic despre Guvernul Romaniei sau despre premierul Viorica Dancila care asigura de fapt presedintia.

Romania a preluat la 1 ianuarie pentru prima data presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene pentru o perioada de sase luni, presedintie care este asigurata de Guvernul si premierul Romaniei.

Premierul Viorica Dancila a declarat duminica seara ca ar vrea sa mearga in locul presedintelui Klaus Iohannis la Consiliul European pe perioada presedintiei Romaniei la UE.

Citeste si:
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...