In saptamana in care s-a aflat ca seful Comisiei Juridice din Camera a urmat Dreptul la filiala din Drobeta Turnu-Severin a Universitatii Spiru Haret, o carte clasica a lui Orwell le producea scarba unor senatori.
Detaliile le stiti: juristul cu pricina se numeste Nicolicea, iar volumul Ferma animalelor fusese facut cadou de catre USR-isti senatorilor din majoritatea PSD-ALDE-UDMR.
Astea se intamplau in vreme ce se desfasura un nou episod din filmul masacrarii independentei Justitiei.
Atmosfera din Parlament seamana tot mai mult cu cea de pe un stadion: o tabara - sigura pe ea - injura, alta - disperata - fluiera. La 28 de ani de la Revolutie, democratia noastra e in criza.
O putem depasi?
Unii si-au pierdut speranta. Altii si-o pun in mobilizarea strazii. De la Cotroceni se sopteste ca Iohannis ar avea un "as in maneca", dar multi cred ca presedintele e doar un costum.
In fine, de cand Comisia Europeana a lansat o procedura de sanctionare a Poloniei, sunt tot mai multe vocile care asteapta o salvare de la Bruxelles.
Puterea neaga existenta unei crize si acuza Opozitia si "strada" ca vor sa rastoarne Guvernul. Argumentatia nu e deloc credibila, fiindca a fost deja conceputa in iarna, in vremea Guvernului Grindeanu, demis pana la urma prin votul Puterii, nu al Opozitiei.
Confuzia e generalizata si mintile neutre par ca lipsesc.
Ma tem ca potentialul de violenta acumulat e foarte mare. Pentru a impiedica o drama, ar fi bine - cred eu - ca Iohannis sa actioneze. De fapt, Constitutia il obliga pe seful statului la initiativa, daca descopera ca "institutiile statului" nu functioneaza bine.
Articolul 80 indica si calea de urmat in asemenea cazuri: "presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate".
Cine ar trebui sa fie asezat in jurul mesei? Daca e vorba despre puterile statului, cea judecatoreasca ar fi reprezentata de CSM, din partea celei legislative ar trebui invitati sefii celor doua Camere, dar si liderii partidelor de opozitie, iar puterea executiva ar fi asumata de catre premier.
Cat priveste medierea intre stat si societate, Iohannis i-ar putea chema la discutii pe liderii miscarilor de protest, dar si pe sindicalisti si sefii patronatelor.
Dialogul nu trebuie exclus niciodata. Democratia nu exista fara conflict, dar ea poate supravietui doar daca - din cand in cand - actorii cu ambitii divergente intra in dialog.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.