Ce au vorbit Iohannis si Dancila cu procurorul general al SUA

Marti, 18 Iunie 2019, ora 14:45
5115 citiri
Ce au vorbit Iohannis si Dancila cu procurorul general al SUA

Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti, o intrevedere cu procurorul general al Statelor Unite ale Americii, William Barr. La randul sau, si premierul Viorica Dancila a avut o intalnire cu oficialul american.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, seful statului si-a exprimat aprecierea pentru substanta si dinamica Parteneriatului Strategic dintre tara noastra si Statele Unite ale Americii, care a devenit tot mai puternic in ultimii ani, reiterand angajamentul consecvent al Romaniei si al sau personal pentru aprofundarea acestuia pe toate dimensiunile: politica, de aparare si securitate, dar si in domeniul cooperarii juridice si al statului de drept.

"Presedintele Klaus Iohannis a subliniat, totodata, necesitatea ca si cooperarea in domeniul economic sa ajunga la acelasi nivel de excelenta.

Presedintele Romaniei a evocat recentul vot pentru alegerile europarlamentare si pentru referendumul pe teme legate de justitie, care a demonstrat ca cetatenii romani sunt profund atasati de valorile democratice si inteleg importanta unui sistem de justitie independent si eficient, fara de care nu poate exista o democratie functionala", transmite Presedintia.

Potrivit sursei citate, William Barr si-a exprimat aprecierea deosebita pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu Romania, care este cel mai de incredere aliat al SUA din regiune, relatiile bilaterale fiind foarte apropiate, nu numai in ceea ce priveste cooperarea in domeniul apararii si securitatii, ci si al aplicarii legii, inclusiv in domeniul cibernetic.

"Procurorul general al SUA a evidentiat importanta ca Romania sa ramana un aliat predictibil, stabil si responsabil, care respecta si promoveaza valorile democratice si statul de drept.

In acest context, procurorul general William Barr a exprimat aprecierea si sprijinul puternic ale Statelor Unite ale Americii pentru pozitia ferma si eforturile puternice ale presedintelui Klaus Iohannis in sustinerea statului de drept, combaterea coruptiei si consolidarea unui sistem judiciar independent, corect si transparent, in beneficiul cetatenilor.

Cei doi inalti oficiali au efectuat, de asemenea, un schimb de opinii asupra rezultatelor, apreciate ca foarte bune, ale Presedintiei Romaniei a Consiliului UE, respectiv asupra perspectivelor negocierilor comerciale dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii", conform documentului.

Intalnirea cu Dancila

La randul sau, Guvernul a transmis un comunicat de presa in care sunt oferite detalii despre intrevederea dintre William Barr si premierul Viorica Dancila.

"Prim-ministrul Viorica Dancila a avut astazi, la Palatul Victoria, o intrevedere cu procurorul general al Statelor Unite ale Americii, William Barr, in cadrul careia a subliniat ca Romania ramane un partener solid si de incredere al SUA, iar continuarea parteneriatului strategic dintre cele doua parti reprezinta pilonul central al politicii externe romanesti.

Premierul a exprimat determinarea Guvernului de a consolida relatiile cu SUA, Romania fiind, in acelasi timp, un sustinator al colaborarii intre Statele Unite si Uniunea Europeana", conform documentului remis Ziare.com.

"Guvernul Romaniei si societatea romaneasca sunt profund atasate valorilor europene si occidentale. Pentru romani si pentru Guvern, viitorul tarii noastre este in Uniunea Europeana, alaturi de partenerii sai strategici, SUA reprezentand o prioritate", a afirmat Viroica Dancila, citata in comunicat.

Ea a cerut sprijinul procurorului general al SUA pentru includerea Romaniei in Programul Visa Waver, "aspect aflat in atentia autoritatilor romane".

"De asemenea, premierul Dancila a aratat ca Executivul roman este angajat sa gaseasca cele mai bune solutii pentru continuarea reformei justitiei si a legislatiei penale, in acord cu angajamentele internationale ale Romaniei, dar si cu recomandarile din cadrul MCV, ale Comisiei de la Venetia sau ale GRECO, precum si cele ale SUA.

Totodata, Romania se angajeaza sa continue Parteneriatul Strategic cu SUA in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie penala si sa intensifice aceasta colaborare printr-un dialog continuu si o abordare pozitiva", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Cel puțini doi parlamentari PNL își anunță decizia de dezafiliere. Cine se mai alătură "dizidentului" Ludovic Orban
Cel puțini doi parlamentari PNL își anunță decizia de dezafiliere. Cine se mai alătură "dizidentului" Ludovic Orban
Un senator și un deputat PNL anunță miercuri, 27 octombrie, decizia de dezafiliere din grupul parlamentar liberal. Deputatul PNL Alexandru Kocsis va anunța la începutul plenului de la...
Nelu Tătaru: ”Acest val 4 ne-a determinat să ne trezim. Joaca de-a populismul nu își are locul, mai ales atunci când este vorba despre viaţă şi moarte”
Nelu Tătaru: ”Acest val 4 ne-a determinat să ne trezim. Joaca de-a populismul nu își are locul, mai ales atunci când este vorba despre viaţă şi moarte”
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă, miercuri, că valul patru al pandemiei ”ne-a determinat să ne trezim” şi să vedem realitatea dură. Tătaru consideră că nu este...
Sursa: Ziare.com